O dezbatere pe tema implicării tinerilor în spaţiul public al politicii a fost găzduită miercuri de Biblioteca Universităţii, la iniţiativa Departamentului de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, în colaborare cu Asociaţia Pro Democraţia. În faţa studenţilor au fost prezente câteva „vlăstare” din noul val al politicii locale, preşedinţi de organizaţii locale (Liviu Sabău Popa – PSD Oradea, Cristian Puşcaş – PNL/PDL Oradea), şefi de instituţii (Bekesi Csaba – PSD, Claudiu Gligor – PC) sau consilieri locali (Cristian Puşcaş, Sebastian Lascu, Adrian Felea – PNL, Adrian Stângă – PSD).
O studentă nemulţumită de cei ce ocupă scena publică, le-a transmis politicienilor că integritatea este principiul pe care trebuie să-l aibă în vedere. „Politicianul este întruchiparea caritabilului suprem. A face politică este o misiune caritabilă”, a clamat penelistul portocaliu Cristian Puşcaş, îndeajuns încât moderatorul Octavian Haragoş să-i taxeze afirmaţia, catalogând-o ca având un „aer mesianic”. De profesie arhitect, Puşcaş spune că a intrat „în sistem” pentru a-l schimba, cu riscul de a fi pervertit, la rândul său.
De altfel, toţi cei aduşi în faţa studenţilor le-au recomandat acestora să se implice cu toate forţele de care dispun, dacă vor să schimbe ceva. Liviu Sabău Popa a dat exemplul personal, arătând că face politică de la 18 ani. În privinţa corupţiei, pesedistul nu crede „că suntem mai corupţi decât alţii, dar societatea nu este încă dezvoltată”. Potrivit lui, cadrele medicale nu trebuie condamnate pentru „atenţiile” primite de la pacienţi, câtă vreme salariile sunt mici, iar miniştrii ar trebui să-şi asigure stabilitatea financiară înainte să vină pe post, pentru a nu sta la mâna salariului de ministru… Şef la AJOFM Bihor, Bekesi îi asigură pe studenţi că „se poate, dar trebuie să lucraţi de două ori mai mult. Aveţi obligaţia să ne trageţi în continuu de mânecă, pentru că noi avem o serie de obligaţii faţă de dvs. Eu, ca instituţie am obligaţie ori să vă ofer un loc de muncă, ori cursuri de formare profesională, la patru luni de la finalizarea studiilor”, a arătat Bekesi, precizând că se vrea şef peste o instituţie ce oferă locuri de muncă, nu ajutor de şomaj. Director la ANIF Bihor, Claudiu Gligor le-a vorbit studenţilor despre politica la ţară, unde lumea este foarte influenţabilă şi i-a provocat să se implice acolo. De altfel, Gligor le-a recomandat tinerilor să se implice activ la nivel social, eventual în zona ONG. „Mai nou, partidele se uită la ce vrea societatea civilă”, a motivat acesta. Adrian Felea a arătat că la rândul său este activ într-un ONG din zona socială, făcând voluntariat, pe care-l consideră necesar.
„DNA este un lucru bun”
Sebastian Lascu le-a cerut tinerilor să nu nădăjduiască, încredinţându-i că DNA lucrează şi în folosul lor! „DNA este un lucru bun, e o epurare. În aceste condiţii, când termini tu facultatea, o să fie mai mult loc pe scena politică. Doar că trebuia să se întâmple mai demult”, crede liberalul… Colegul său de partid, Adrian Felea, le-a recomandat tinerilor să studieze cu atenţie doctrinele partidelor şi să se implice acolo unde se recunosc mai bine, atât ca doctrină, cât şi raportat la liderii acestor partide. „Dacă vreţi să faceţi politică, atunci faceţi politici publice, nu vă gândiţi la partea materială, pentru că altfel veţi ajunge ca cei de astăzi, care sunt curăţaţi”, i-a îndemnat Felea.
Hobby sau profesie?
Prof. Cristina Matiuţa i-a provocat pe politicienii invitaţi: „Politica ar trebui să fie o profesie, nu un hobby. Politica nu e o chestie caritabilă”, le-a transmis aceasta. În schimb, Lascu, de profesie medic, crede că este un lucru bun faptul că nu depinde material de o funcţie politică. Pesedistul Sabău Popa s-a arătat de acord: „Partidul nu trebuie să fie o agenţie de plasare a forţei de muncă. Nu trebuie să merg cu mâna întinsă la partid”. În schimb, Adrian Simon, reprezentantu Pro Democraţia, a arătat că în Ungaria „un consilier local poate trăi liniştit din indemnizaţia de consilier local”. Simon pledează pentru profesionalizarea aleşilor locali. „Cunosc consilieri locali cu două mandate fără nicio iniţiativă”, subliniază ONG-istul, nemulţumit că de multe ori Consiliul Local este trecut doar ca un apendice al primarului…
Citiți principiile noastre de moderare aici!