Bihorul are un ministru al Sănătăţii deja de opt luni şi totuşi, iată că judeţul nostru nu a ajuns încă un El Dorado al bolnavilor de pretutindeni. Dimpotrivă. Banii au venit către Spitalul Judetean Oradea însă în principal pentru a mai repara tomograful sau aparatul de cobalto-terapie de la Oncologie. Altfel, am fi ajuns în Evul Mediu al medicinei. Un aspect pozitiv, totuşi: Compartimentul de Explorări Funcţionale Invazive – Angiografie din cadrul Spitalului Judeţean a fost inclus în programul naţional de boli cardiovasculare de circa două luni, peste 100 de pacienţi călcând pragul compartimentului, până la această oră.
Între aceste intervenţii ale ministrului Cseke, zgomotul de fond îl asigură tot clasa politică bihoreană. Sunt mai multe câmpuri de luptă. Conducerea Spitalului Judeţean reprezintă o miză de la care nimeni nu vrea să abdice. Nici Radu Ţîrle, nici UDMR şi nici PSD. Mai există un prag concurenţial: cine va controla tot ce mişcă în Sănătatea bihoreană? Mai-marele din CJ Bihor sau cei din Primăria Oradea? În timp ce acelaşi UDMR cere diplomatic un consens politic pentru o strategie comună privind Sănătatea bihoreană, Ţîrle susţine că trebuie consultată mai întâi comunitatea medicală locală. Iar Ilie Bolojan aşteaptă ca viceprimarul Carp să revină din concediu pentru a adopta o poziţie oficială.
Politica dăunează grav Sănătăţii
UDMR Bihor îl are pe Attila Cseke ministru al Sănătăţii iar Kiss, Szabo&Co. sunt conştienţi că trebuie să-şi capitalizeze politic această poziţie. Nu de alta, dar şi etnicii maghiari se îmbolnăvesc şi nemulţumirile lor pot atinge UDMR în scorul electoral.
Tot UDMR are o durere de cap când e vorba despre conducerea de la Spitalul Judeţean. E frustrant să ai ministru şi toţi banii dinspre minister să fie manipulaţi de către un manager numit de către inamicul public nr. 1 pentru capii udemerişti: Radu Ţîrle. Într-o asemenea situaţie, liderii UDMR Bihor vorbesc o singură limbă. Ei cer peste tot un „consens politic” transpartinic, care să includă Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean, pentru ca sistemul sanitar bihorean să-şi rezolve problemele. Prin vocea viceprimăriţei orădene Rozalia Biro, UDMR Bihor ne transmite că spitalele din subordinea PMO şi CJB ar trebui conduse printr-un holding, adică într-un mod unitar. Dirijat, cum altfel, de către oameni agreaţi de clasa politică. Stabiliţi tot printr-un consens politic. Desigur, deasupra acestei concordii generale ar fi udemeristul Cseke, cel care ar deveni astfel binefăcătorul primordial al Bihorului. Banii ministeriali veniţi de la Cseke s-ar transforma în adevărate vitamine electorale pentru politicienii de etnie maghiară, care vor deveni tot mai frumoşi în ochii propriului electorat.
Ţîrle dixit
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, nu uită că în campania electorală a promis propriilor alegători că va drege Sănătatea din jilţul de la Judeţ. Astfel, Ţîrle şi-a numit un om de încredere la Spitalul Judeţean, pe co-religionara Carmen Pantiş, care să-i aplice politica. Autonom din fire, Ţîrle nu s-a consultat cu nimeni înainte. Astfel, şi-a atras urgia partidelor. Înainte să audă de consensuri politice, Ţîrle cere sus şi tare ca în primul rând să fie consultaţi medicii. Şeful CJ trebuie însă să arate mai întâi că pe el însuşi îl interesează ce zic specialiştii. Jb i-a atras atenţia că şi viceprimarul Oradiei, Gheorghe Carp, e medic. Racţia lui Ţîrle: „Cu tot respectul pentru domnul Carp dar cred că în Bihor, la Spitalul Judeţean şi la spitalele municipale avem foarte mulţi specialişti de foarte bună calitate”.
Ţîrle mai susţine un lucru: că, indiferent de circumstanţe, Sănătatea bihoreană ar trebui să se învârtă în jurul Spitalului Judeţean, pe care-l consideră „sistemul central al sistemul sanitar din Bihor”.
Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, nu vrea să-şi exprime vreun punct de vedere cu privire la sistemul sanitar judeţean. Edilul-şef promite însă o poziţie oficială cât de curând.
Oncologie pe banii cui?
Oncologia. O eternă problemă pentru Bihor, un judeţ unde incidenţa bolnavilor oncologici atinge cote alarmante. Cu viceprimarul Gheorghe Carp pe post de „locomotivă”, municipalitatea vrea să facă un centru oncologic la Oradea, de 7-10 milioane euro, ce s-ar realiza printr-un parteneriat public-privat. Investitorii, americani, austrieci sau de aiurea, vor veni cu banii iar Primăria Oradea cu spaţiul, la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu.
În acelaşi timp, Spitalul Judeţean are deja un centru oncologic, însă acela are nevoie de investiţii serioase. Desigur, de la minister. Viceprimăriţa Biro se plângea deunăzi că pe masa ministrului Cseke se află două proiecte: cel al Primăriei şi cel al Spitalului Judeţean. Tot Biro spunea că nu ar fi normal să funcţioneze două centre oncologice la Oradea. Aşadar, din două unul. Pe care să-l aleagă Cseke? Concluzie: iarăşi e nevoie de consens! Mai pe româneşte, cineva va trebui să cedeze…
Pe de altă parte, Ţîrle spune că indiferent de planurile Primăriei, la Spitalul Judeţean există deja un asemenea centru iar acesta ar trebui susţinut de către ministrul condus de bihoreanul Cseke. Altfel, cei care suportă consecinţele sunt tot bolnavii de azi. Tot Ţîrle atrage atenţia asupra faptului că un asemenea centru municipal realizat din bani privaţi ar presupune taxe suplimentare, pe care bolnavii fără dare de mână ar avea dificultăţi majore să le achite. Astfel, şeful CJ le arată indirect cartonaşul galben celor purtaţe de alte gânduri…
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!