Având în vedere avertizarea meteo privind răcirea accentuată a vremii, căderea de precipitaţii sub formă de ninsoare şi intensificări ale vântului, poliţiştii recomandă conducătorilor de autovehicule să circule cu prudenţă, să reducă viteza de deplasare şi să evite manevrele riscante, care nu sunt absolut necesare, precum depăşirile pripite. Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Pentru neechiparea corespunzătoare se retrage certificatul de înmatriculare, iar valoarea amenzii este de la 630 la 1.470 de lei (între 9 şi 21 puncte amendă).
Poliţiştii rutieri bihoreni recomandă şoferilor
Să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic, să-şi doteze autovehiculele cu anvelope pentru sezonul rece. Deasemenea trebuie să-şi verifice farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire, este bine să aibă la ei o lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip şi lanţuri. Totodată e necesar să se informeze asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată. Să-şi asigure rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente, un telefon mobil pe care să-l folosiţi în caz de urgenţă, apelând cu mult calm numărul de urgenţă 112, precum şi un încărcător/baterie de rezervă. Ca reguli pentru şofat, şoferii trebuie să evite acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului, să utilizeze luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen. De asemenea trebuie să evite să acţioneze brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor. Toţi conducătorii auto mai sunt sfătuiţi să ţină cont de faptul că atunci când afară este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, trebuie menţinută o distanta mai mare între maşina pe care o conduceţi şi cea din faţă!
Despre şi pentru pietoni
Respectaţi indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor. În zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, astfel că nu se asigură corespunzător la traversare. De asemenea, recomandăm pietonilor să evite să circule pe partea carosabilă şi să folosească pentru traversare numai trecerile pentru pietoni marcate şi semnalizate, asigurându-se temeinic înainte de a traversa. „Drum bun şi fără evenimente rutiere!” transmit reprezentanţii Poliţiei Rutiere tuturor conducătorilor auto.
Citiți principiile noastre de moderare aici!