Bihorenii de la ţară sunt mai în siguranţă, a transmis ieri, la două luni de la reorganizarea Poliţiei rurale, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor.
Comisarul-şef de poliţie Adrian Cătălin Bucur a rezumat reorganizarea explicând modul în care s-a reuşit eficientizarea activităţii de poliţie, fără ca oamenii în uniformă să fie daţi afară.
Mai repede
Pe scurt, dintre cele 91 de posturi de poliţie câte funcţionau în judeţul Bihor, s-au făcut 11 secţii de poliţie, în cele mai mari oraşe din judeţ. S-au desfiinţat funcţiile de şefi de post şi acum se lucrează în echipe de poliţişti, care dispun prin reorganizare, de mai multe maşini. Dacă până acum era poliţistul şi satul, acum, poliţistul din sat e un fel de agent de proximitate, dar care nu mai lucrează singur ci alături de colegii din secţia la care e arondat. Când apare vreun eveniment nedorit, de regulă un scandal în familie, la birt ori în vreo discotecă, poliţistul din sat nu mai merge singur la locul faptei riscând să fie bătut de scandalagii ci un echipaj cu mai mulţi poliţişti ai secţiei de poliţie din oraşul la care e arondat satul ori comuna respectivă. În plus, timpul de ajungere la cazurile de infracţionalitate s-a redus cu circa 10 – 20%, apreciază şeful Poliţiei Bihor.
În acest fel, a explicat Bucur, poliţiştii din judeţ nu mai sunt atât de expuşi la ultraj şi, în plus, îşi pot lua concediu în mod regulat, fără ca munca de poliţie să fie afectată.
Un pic de reticenţă
Din fericire, procesul de reorganizare al Poliţiei rurale din ţară, demarat la 1 septembrie anul acesta, a fost mai uşor de aplicat în Bihor fiindcă anul trecut, Poliţia Bihor a fost unul dintre cele patru centre pilot unde s-aul pus bazele acestui sistem. Cum proiectul pilot a dat roade şi în Bihor s-a redus infracţionalitatea de la sat, aplicarea la nivel naţional din această toamnă s-a realizat în judeţul nostru mai uşor.
Bucur spune că nu sunt probleme nici măcar cu aprovizionarea cu combustibil a maşinilor de poliţie. Plinul e asigurat de Inspectoratul de Poliţie Bihor, iar supliment dă fiecare primărie în parte. Bucur a spus că acum se consumă cu circa 15% mai mult combustibil decât înainte de reorganizare, dar că se plăteşte practic din economiile făcute (renunţarea la funcţiile de şefi de post, la plata pentru regiile unor clădiri etc).
Singura problemă cu care pare că se confruntă Poliţia Bihor este o reticenţă din partea unor primării din judeţ. „5-10% e gradul de reticenţă la administraţiile locale din judeţ”, a spus şeful Poliţiei Bihor, care însă speră că va reuşi să colaboreze bine cu toţi primarii.
Prefectul de Bihor, Gavrilă Ghilea, a declarat că apreciază procesul de eficientizare a Poliţiei Bihor şi a spus că sprijnă activitatea de reducere a infracţionalităţii. Prefectul a declarat şi el că unii primari sunt reticenţi pentru că erau obişnuiţi până acum cu anumite priorităţi locale în privinţa sarcinilor de serviciu ale poliţiştilor de la sat. „În unele comune nu se mai înţelege de ce oamenii nu mai au câte 3 – 4 poliţişti într-un sat, dar nu ştiu că acum, în caz de eveniment nedorit, vin mai repede în sat şi două – trei maşini de poliţie, cu mai mulţi poliţişti”, a spus prefectul care e convins că bihorenii de la ţară sunt mai în siguranţă cu Poliţia rurală.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!