O cheamă Bianca Tanc, este din Bihor şi joi, 17 martie, a venit special de la Cluj pentru a participa la evenimentul Poliţiei Bihor care a constituit pentru ea unul dintre cele două lucruri importante în perioada liceului.
Joi, Bianca a asistat la unul dintre concursurile destinate elevilor, organizat cu ocazia Zilei Poliţiei. Studenta bihoreancă de la Cluj a vizionat toate cele 13 scenete concepute şi realizate de liceeni şi profesori de la tot atâtea licee din Oradea şi judeţ.
În timpul concursului, s-a aflat că Bianca e în sală, iar la final, vizibil emoţionată, a vorbit liceenilor mărturisindu-le cât de important era pentru ea acest eveniment cât timp a fost la liceu: „Eram într-un colectiv nu prea plăcut şi două lucruri au fost importante pentru mine, în tot liceul: unul era concursul Şcoala fără violenţă ce se organiza anual în luna martie. Aşteptam cu sufletul la gură fiecare martie din liceu”.
Acţiunile de Ziua Poliţiei au debutat joia trecută, continuă în această săptămână şi vor culmina vineri, de Bunavestire.
25 martie, Ziua Poliției
Se împlinesc în 25 martie 194 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române, iar prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23 aprilie 2002 data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române. Data a fost special aleasă fiind simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române. În anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).
Concursuri
În Bihor, Ziua Poliţiei Române, a debutat joi, 17 martie a.c., odată cu „Săptămâna Poliţiei Bihorene”. Atunci a debutat a noua ediţie concursul preventiv „Şcoala fără violenţă”, adresat elevilor de liceu.
La Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, concursul organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, a reunit la start 12 echipaje de copii. Astfel, peste 200 de elevi bihoreni din Oradea, municipiul Beiuș, Ștei, Aleșd, Tinca, Dobrești, Șuncuiuș, Suplacu de Barcău, Sâmbătă, Roșia, Husasău de Tinca, Vașcău, Câmpani, Rieni, coordonați de profesorii lor, vor concura pentru a-şi dovedi cunoştinţele în materie de prevenire a violenţei în mediul şcolar.
Program
Marți, 22 martie 2016, de la ora 12:00, la Poligonul de Tragere de la Baza Sportivă „Dinamo Oradea” din Oradea, se organizează „Cupa Poliţiei Bihorene la Tir” pentru elevii de gimnaziu. Aceştia vor fi provocaţi să își demonstreze precizia în cadrul unui concurs de tragere cu arma de tir cu aer comprimat.
Miercuri, tot de la ora 12:00, va fi rândul elevilor de gimnaziu din instituţiile de învăţământ din judeţul Bihor să-şi dovedească cunoştinţele în materie de prevenire în cadrul concursului preventiv „Şcoala fără violenţă”. S-au anunţat 18 echipaje de elevi din Oradea și Bihor la două probe ale concursului.
Miercuri, 23 martie 2016, de la ora 11:00, sub genericul ,,Șofer de TIR pentru o zi”, 20 de liceeni orădeni de clasa a XI –a vor fi întâmpinaţi de poliţiştii rutieri pe platoul din faţa sediului Serviciului Rutier (pe str. Independenţei, Oradea). Acolo va fi amplasat un autotren, care va putea fi observat îndeaproape de liceeni.
Joi, 24 martie, între orele 9:00 – 16:00, la Sala de Ceremonii a Poliţiei Bihor se va susţine conferința internațională „Cooperare Internațională: Antreprenoriat public și tehnici inovative utilizate în investigația financiară”, organizată de Poliția Bihor. Conferința va reuni polițiști și specialiști în investigații financiare din țară și străinătate (Ungaria, Serbia, Polonia, Germania, Austria, Olanda și Luxemburg). Speaker-ii evenimentului sunt invitații speciali, Sebastian Văduva, conf. univ. dr. în domeniul antreprenoriatului managerial, Suzan Braemer Verbruggen, șefa Diviziei de Cooperare Internațională a Unității Centrale Antifraudă a FIOD – Serviciul de Investigații Criminale al Administrației de Taxe și Vămi Olandeze și Bernhard Schwarz, din Luxemburg, investigator privat de fraudă. Moderatorul conferinței va fi comisarul de poliție Florian Sîrca, șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice de la Poliţia Bihor. Conferința își propune ca participanții să dezvolte deprinderi de antreprenoriat public, pe care să le utilizeze și implementeze la nivelul structurilor pe care le coordonează.
Joi, 24 martie, de la ora 11:00, la sediul Serviciului Rutier (str. Independenţei, Oradea), se va desfășura Concursul teoretic destinat prevenirii victimizării minorilor prin accidente rutiere „Un elev informat, un elev salvat”. 15 elevi de gimnaziu din școlile orădene, grupați în cinci echipaje se vor întrece în cunoașterea regulilor de circulație, completând chestionare de specialitate, iar cei mai merituoși vor fi recompensați cu cupe și diplome.
Tot joi, 24 martie a.c., de la ora 11:30, la sediul Poliţiei Oradea (str. Calea Aradului), 21 de elevi din clasa a – V – sunt aşteptaţi să viziteze locul în care este amplasat sistemul de supraveghere video a străzilor orădene – aparatură situată în sediul Poliţiei Oradea şi Dispeceratul Poliţiei Oradea. Copiii vor afla despre tainele meseriei de poliţist de ordine publică, vor pleca „pe teren” cu poliţiştii, în patrulare ca să observe modalitatea de reacţie în urma unui apel la 112 şi vor asista la simulări de intervenţie a poliţiei de ordine publică la anumite evenimente.
Vineri, de Buna Vestire vor fi prezenţi la manifestări delegațiile polițiștilor din Ungaria, Serbia, Polonia, Germania, Austria, Olanda, Luxemburg. Între orele 10:00 – 16.00, cetăţenii sunt invitaţi la un eveniment în aer liber, în Piața Unirii din Oradea, cu demonstraţii spectaculoase şi defilări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!