Joi, 25 martie, Poliția Română aniversează 199 de ani de la înființare.
„Cu această ocazie, 15 poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au fost recompensaţi prin avansarea în gradul profesional următor înainte de îndeplinirea stagiului minim în grad, pentru activitatea desfăşurată şi pentru modul de îndeplinire a acţiunilor. Alți 119 polițiști bihoreni – 33 de ofițeri și 86 de agenți de poliție – au fost avansați în grad la îndeplinirea stagiului minim în gradul profesional”, transmite comisar-șef IPJ Bihor, Alina Fărcuța.
[eadvert]
Festivitatea de avansare a avut loc în cadrul unei ședințe festive care s-a desfășurat în sistem de videoconferință, în sistem restrâns, adaptat la contextul pandemic, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, polițiștii avansați în grad fiind felicitați de conducerea instituției.
Istoric Ziua Poliției Române
Prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002 data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române.
Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.
În anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).
Primele atestări privind Poliţia Română datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazu (crearea instituţiei agiei), continuă cu domnia lui Mihai Sutzu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate şi reglementarea portului armelor) iar din 1806, organele de pază şi ordine din Capitală primesc denumirea generică de POLIŢIE.
In 1821, Tudor Vladimirescu acorda scutiri de taxe şi impozite celor însărcinaţi să menţină ordinea publică şi să apere proprietatea cetăţenilor, iar în 1831, prin Regulamentele organice, atribuţiile poliţiei sunt extinse. În timpul Revoluţiei de la 1848 are loc reorganizarea poliţiei, prin apariţia instituţiei şefului poliţiei Capitalei căruia i se subordonează Guardia municipală.
La 9 iunie 1850, domnitorul Ghica Vodă emite “Cronica poliţienească” prin care, în cele 158 de articole, erau reglementate sarcinile “înaltei poliţii” şi “obişnuitei poliţii”, ceea ce a constituit momentul creării primei structuri centrale cu atribuţii în organizarea şi coordonarea activităţilor poliţieneşti.
Începând cu Legea de organizare a poliţiei a lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) şi de Legea pentru organizarea poliţiei generale a statului (8 iulie 1929), competenţele organelor de poliţie sunt extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului mult mai bine reglementate.
Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 se înfiinţează Miliţia, apoi, prin Decretul – Lege nr. 2/27 decembrie 1989 se reînfiinţează Poliţia Română ale cărei competenţe vor fi reglementate, ulterior, prin Legea nr. 26 din 18 mai 1994 şi prin Legea 218 din 23 aprilie 2002.
Din 1990, Poliţia Română a cunoscut mai multe etape de transformări menite să asigure siguranţa persoanelor, a colectivităţilor, drepturilor legitime ale cetăţenilor, precum şi a altor drepturi prevăzute în acte internaţionale la care România este parte.
Trimite articolul
XInclusiv slugile lui Micula au fost avansati. Iar cei de la rutiera sunt prastie.
Ce politie ? Adicatelea,bagabonzii astia,infractori de drept comun ascunsi sub haina statului se cheama militieni ? Doar chestor popa,roxin,brandusi,sava,nici nu merita sa le scrii numele cu litere mari,sant cateva capo di tutii capi a faradelegilor in Bihor,de la iei in jos,piramida este uriasa ! Niste coldusi ce s au unit si s au pus pe capatuiala impreuna cu interlopii si politicienii !
Ce sa le urezi astora? Decat, La multi ani dupa gratii !
-
Cam asa. Hai sa dam mana cu mana si sa furam impreuna.
Nebunu ala din giratoriu a fost avansat sau a fost trimis la scoala de soferi?
Politia romana este mai veche decat tara in sine. Suntem Romania de 103 ani. Dupa logica mea ceva nu se leaga dar traim in tara tuturor posibilitatilor , asa ca nu ma mira nimic din moment ce oamenii care ne obliga sa purtam masti si sa nu iesim din case decat cum vor ei , stau in spatii inchise fara masti . Se pare ca au uitat de frica unui popor care si-a omorat conducatorul dupa ani de “foamete”. Condoleante democratiei care a decedat in 2020.
-
Condoleante romaniei care a murit in 1989!!!!!!!!!!!!!!
Bine ca numa la demostratii sunt in stare sa faca ceva, ca in rest sunt vai de capu lor.