În acest context, Poliția Locală a Primăriei Oradea a început miercuri acțiuni de verificare și informare a populației cu privire la obligativitatea respectării măsurilor de restricționare, instituite ca urmare a depășirii incidenței cazurilor de COVID de 6/1.000.
[eadvert]
În concret, în cursul zilei de azi, polițiștii locali au fost prezenți în piețele agroalimentare, în stațiile pentru transportul în comun din Oradea, dar și în mijloacele de transport, în scopul verificării și informării populației cu privire la obligativitatea respectării tuturor măsurilor.
„Contăm pe faptul, că orădenii vor conștientiza, că singura soluție pentru a reveni la normalitate, pentru a depăși această criză sanitară provocată de pandemia de Covid 19, este respectarea tuturor măsurilor impuse și creșterea procentului de vaccinare a orădenilor. Astfel, după încheierea acțiunii de informare desfășurată de Poliția Locală Oradea, care se va finaliza vineri, 15 octombrie, polițiștii locali vor trece la aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege. Mulțumesc orădenilor care dovedesc responsabilitate față de ei înșiși și față de comunitate, vaccinându-se și sper ca Oradea să fie pe locurile fruntașe și în ceea ce privește creșterea procentului de vaccinare”, a precizat viceprimarul Arina Moș.
Noile restricții stabilite de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor prin Hotărârea nr. 69/12.10 2021 au intrat în vigoare de miercuri, 13 octombrie, ora 00:00. Măsurile de restricționare instituite sunt următoarele:
Circulația în afara locuinței:
Persoanele care sunt vaccinate sau au trecut prin boală: pot circula fără restricții în orice intervalul orar. Nu este necesară declarația pe proprie răspundere, adeverința de la angajator sau legitimația de serviciu. Aceste persoane trebuie să aibă certificate verzi COVID.
Persoanele nevaccinate: circulația interzisă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul 20:00-05:00, cu anumite excepții (menționate în declarație).
Pentru acest interval este necesară declarația pe proprie răspundere sau adeverința de la angajator sau legitimația de serviciu.
Masca în spațiile publice:
– obligatorie în toate spațiile publice deschise, fiind exceptate persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.
Masca, obligatorie și pe stradă în Oradea și alte 25 de localități bihorene. Vezi lista
Magazine, prestări servicii în spații închise sau deschise:
– luni-joi: program normal;
– vineri-duminică: activitate permisă între 05:00-22:00, în afara acestui interval fiind permisă doar livrarea la domiciliu.
Restaurante, cafenele la interior, terase:
– accesul permis doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală; – deschise între 05:00-24:00. Activități recreative și sportive în aer liber: – permise doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală; – maximum 10 persoane.
Săli de sport/fitness:
– accesul permis doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală; – până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului; – spațiu de 4 mp de persoane.
Bazine de înot, piscine interioare:
– accesul permis doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală;
– până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului.
Evenimente private (nunți, botezuri, mese festive):
– permise doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală:
– până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane. Evenimente în spații închise (cinematografe, spectacole, concerte):
– permise doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală; – până la 50% din capacitatea maximă a spațiului; – purtarea măștii de protecție.
Evenimente în aer liber – spectacole, concerte, festivaluri etc.
– permise doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală; – spațiile în aer liber operate de instituții de cultură trebuie să asigure spațiu minimum 1 mp de persoană; – până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului;
– purtarea măștii de protecție.
Cursuri de instruire (workshop-uri)/ conferințe:
– permise doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală; – până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului;
– distanță de minimum 2 metri între persoane; – purtarea măștii de protecție.
Când se modifică restricțiile?
„Restricțiile sunt schimbate prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bihor. CJSU emite o hotărâre în maximum 48 de ore de la atingerea unui prag superior de incidență, măsurile aplicându-se pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia. Restricțiile se aplică de la ora 00:00 a zilei instituirii până la ora 24:00 a celei de a 14-a zi”, se mai precizează în comunicatul Municipalității.
Ce dovedește certificatul COVID?
· finalizarea schemei complete de vaccinare (de cel puțin 10 zile)
· rezultatul negativ al unui test RT-PCR (nu mai vechi de 72 de ore)
· rezultatul negativ al unui test antigen rapid (nu mai vechi de 48 de ore)
· trecerea prin boală (valabil între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării) Copiii sub 12 ani nu au obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid.
Certificatul poate fi obținut de pe site-ul certificat-covid.gov.ro.
Cum se descarcă certificatul verde COVID-19? Documentul care va deveni vital în zilele viitoare
Trimite articolul
XCe bine i-a “reglat” Bolojan ca intre 22 si 5 nu lucreaza, deci noaptea hotii, talharii pot actiona. Politia locala lucreaza doar ziua, cand se dau amenzi si aduc profit, deci sunt eficienti. Cea mai eficienta administratie, care nu e slujba cetateanului ci impotriva lui, doar sa dea amenzi. Sa nu cumva sa cheltuie pe perioada noptii bani , doar eficienta, parca e SRL.
SuoeGirl Arina, profitand de lipsa lui Birta isi reincoarda muschii fesieri in presa cu obsesia ei Pol Locala unde spre delirul lui Huchiu aceasta a pierdut lupta cu Birta.
Bine ca noaptea ne sunt sparte masinile in parcari, iar locala nu poate patrula. Ca nu e eficient noaptea ca nu pot da amenzi. Pt ce dracu mai merge iluminatul noaptea, sa-l stinga si pe ala ca nu produce nimic, nu aduce bani, ca si cu WC urile inchise ca nu aduc profit
Pe demonstranti, sosocii si antivaccinisti care au transmis virusul in multime de ce nu i-ati amendat, pa chiar i-ati protejat.
Vaaaai, au aparut “statz`an`casa”, unde ati fost, mey, de atatea luni, de n-ati avut timp de patrulat !
Politia nu mai face altceva decat sa prinda marii infractori cei fara masca in are liber, serios??? Chiar ipocrizia n-are limite asta a fost si anul trecut si ?? Nici un rezultat tot infectari multe ,dar astea sunt din pix pentru sperietoerea populatiei sa-i conviga sa se vaccineze, dar asta cand se termina la 100 de rapeluri repetate la sase luni????