În privința „ordinii și liniștii publice”, anul trecut a însemnat creșterea valorii amenzilor cu peste 60% față de 2020, asta în condițiile în care au fost constatate cu 28% mai multe contravenții față de anul anterior.
[eadvert]
Trendul e similar și în privința abaterilor „rutiere”: amenzi mai mari cu peste 80% față de anul anterior, respectiv contravenții constatate cu aproape 19% în plus.
O dată cu intrarea în vigoare a regulamentelor de acces rutier în zonele pietonale ale Oradiei, valoarea amenzilor aplicate în acest sector a crescut semnificativ, de la 1,4 milioane de lei în 2020, la 1,9 anul trecut. Noul director al Poliției Locale, Samuel Milian, a prezentat raportul de activitate pe anul trecut, alături de viceprimarul coordonator, Arina Moș.
„În 2021 am reușit, cu sprijinul Direcției Logistice și al Direcției Patrimoniu Imobiliar, să amenajăm sediul propriu al Poliției Locale, bineînțeles cu parcarea aferentă. De asemenea, colegii lucrează în această perioadă la îmbunătățirea serviciilor oferite prin Dispeceratul Poliției Locale și le-am solicitat mai multă promptitudine, profesionalism și implicare în comunitate și în stradă, targetul propus fiind acela ca Poliția Locală să devină element de securitate, stabilitate și încredere”, a declarat viceprimarul Moș.
„Activitatea Serviciului Public de Poliție Locală din Primăria Oradea a cunoscut o îmbunătățire în ansamblul ei raportat la anul 2020, constând în eficientizarea activității operative printr-o mai bună coordonare a polițistilor locali, determinând astfel timpi de reacție mai buni la sesizările cetățenilor și o prezență constantă în zonele vulnerabile. Deși are zilnic un număr mic de patrule în teren, maximum 5 patrule pe zi în cadrul compartimentului de ordine publică și rutieră, respectiv o patrulă în cel de combatere a cerșetoriei, am venit în sprijinul colegilor cu date din teren furnizate în timp real, prin intermediul șefului de birou sau de serviciu, care coordonează punctual agenții spre zonele în care constată posibile situații contravenționale de competența Poliției Locale”, consideră directorul executiv.
În privința asigurării Ordinii Publice, orașul e împărțit în opt zone: Nufărul, Velenţa, Centru Nord, Oraşul Nou, Ioşia, Oncea, Podgoria şi Episcopia Bihor.
În 2021, agenții au fost solicitați pentru tulburarea liniștii publice, ocuparea domeniului public, blocarea accesului la garaj sau poartă imobil, staționarea neregulamentară, depozitări ilegale de deșeuri, terenuri neîntreţinute şi necosite etc. Aceștia au aplicat anul trecut un număr de 1.001 sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 233 mii de lei, cu 60,46% mai mult decât în 2020.
Pe segmentul Rutier, cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind semnificaţia indicatoarelor rutiere de oprire şi staţionare interzisă, accesul interzis sau alte cazuri de opriri neregulamentare prevăzute în hotărârile de consiliu local.
În anul 2021 au fost constatate 2.434 de contravenţii pe H.G. nr. 1391/2006, din care 1.353 de avertismente şi 1.081 de amenzi contravenţionale, în sumă totală de 392.390 de lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020 înregistrându-se o creștere de 18,91% pe constatări, iar pe valoarea amenzilor de 82,25%.
Combaterea cerșetoriei
Milian a menționat că în cursul anului trecut, s-a acţionat în vederea diminuării fenomenului de apelare la mila publică, fenomen care creşte cu preponderenţă în zilele de duminică, în proximitatea bisericilor, intersecţii, parcările centrelor comerciale, zona Gara Oradea, parcuri, zone limitrofe pieţelor agroalimentare. Concomitent, polițiștii locali au desfășurat acțiuni de depistare a persoanelor care necesită o atenție particulară: copii aflați în risc de separare de părinții; copii separați de părinți; copii ai străzii; copii abuzați, neglijați sau supuși neglijării.
Astfel, pe parcursul anului 2021, polițiștii locali au aplicat 622 de contravenții pentru persoanele care apelau în mod repetat la mila publică (545 de contravenții) și pentru 67 de persoane care nu dețin imobil de locuit. Acestea au fost ridicate și transportate spre centrul comunitar Gutenberg sau îndrumate spre localitățile de domiciliu. Valoarea totală a sancțiunilor pe acest segment este de peste 107 mii de lei.
Pe activitatea de control comercial, agenţii Poliţiei Locale au aplicat 335 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 157.000 de lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020 înregistrându-se o scădere de 22,39% pe constatări și o valoare a amenzilor mai mică cu 8,13%.
Anul trecut, Poliția Locală a gestionat peste 15 mii de documente, din care peste 12.000 de adrese şi 1.471 de sesizări primite de la cetăţeni sau persoane juridice, respectiv 3.533 de acte emise (ex. somaţii şi notificări privind salubrizarea terenurilor, adrese etc.). Dispeceratul Poliţiei Locale Oradea a înregistrat un număr de 6.370 de sesizări sau reclamații telefonice, venite din partea cetăţenilor. Prin aplicația Oradea City Report online, au fost direcţionate către dispecerat un număr de 3.703 petiții online, care au fost rezolvate în termenul stabilit.
În prezent, Poliția Locală lucrează cu 67 de persoane și un aparat propriu de 5 persoane. Polițiștii locali acoperă intervalul orar 07:00-22:00, cu excepția a doi polițiști locali, din care unul deservește compartimentul dispecerat, disponibil la numărul de telefon 0259/969, iar celălalt face parte din patrula mixtă cu Poliția Municipiului, ambii asigurând permanența 24 de ore din 24 și 7 zile din 7.
Trimite articolul
XIn afara sa dea amenzi sisa mearga pe profit, nu-s in stare de nimic. Ce imbecilitate ca noaptea sa nu functioneze ca nu e rentabila!!!! Deci scopul ei e doar sa aduca profit primariei, noaptea ca se fura de prin masini, parcari, drogati ce urla prin cartiere, scandaluri. Siguranta populatie nu conteaza, doar profitul adus primariei. Oras de toata pula, oras in care conteaza doar banii adusi la buget , banii adusi elitei PNL, in rest pumnul in gura pt populatie.
-
Pentru aia exista Politia Romana!
-
Atunci de ce au arma si girofar? Amenda poate aplica si fara ele. La fel ca OPC sau Sanepid te amendeaza fara arma. Daca noaptea nu trebuie prevenite infractiunile ca alea nu aduc profit
-
Primăria SRL
-
Trebuie adusi bani la buget pt tampeniile lui Bolojan
Greata
Cu un efectiv de 67 + 5 angajați sunt mai vizibili, mai prezenți și mai eficienți decât poliția națională, care probabil sunt peste o mie de ,,lucrători”.
Când sunt solicitați ajung destul de greu (meteahnă învățată de la poliția națională), sperând că la locul sesizării problemele sunt spre soluționare naturală, dar la preluarea cazului se ajunge la o soluție. Spre deosebire de poliția națională, unde nu primești în veci nici o rezolvare; cu excepția amenzii de deranj a organului – CU CONDIȚIA SĂ FII PERSOANA VĂTĂMATĂ.
Mi-aș dori ei să aibă competență generală pentru siguranța cetățeanului, iar poliția națională să rămână doar cu paza sediilor proprii.
Votati AUR iar politia va fi inlocuita de patrule de patrioti inarmai cu bate, bastoane si arme. Care vor aplica legea pe loc fara nici o judecata.
Ce legătură are AUR în ecuația POLIȚIA NAȚIONALĂ vs POLIȚIA LOCALĂ?
Eu credeam că legea spune ca poliția să nu fie înregimentată politic, și nu vorbesc aici de famiglia MiICULA.