De luni, echipaje mixte formate din agenţi ai Poliţiei Locale şi reprezentanţi ai RER Ecologic şi Eco Bihor iau la picior oraşul, pentru a verifica dacă orădenii se achită de obligaţia colectării selective a deşeurilor. Sunt programate întâlniri cu asociaţiile de proprietari şi cu agenţii economici. „Mergem, discutăm cu oamenii şi le explicăm că trebuie să depună gunoiul selectat pe cele două categorii. Cu cei care nu se conformează, se va proceda gradual, prima dată avertisment şi abia apoi amendă. Vom proceda cum am făcut cu verificarea contractelor de salubrizare, îi informăm şi apoi mergem din nou, în verificare”, spune Ioan Găluţ, şeful Poliţiei Locale Oradea.
Acţiunea se derulează în baza regulamentului de salubrizare aprobat prin HCL 2072015.
„În prima etapă, persoanele fizice şi juridice care nu colectează selectiv deşeurile, respectiv fracţia uscată (PET-uri, hârtie, plastic şi sticlă, aluminiu) şi fracţie umedă (deşeuri menajere) în recipientele adecvate vor fi sancţionate cu avertisment, urmând ca lista acestora să fie publicată pe site-ul Primăriei Oradea, www.oradea.ro. La următoarea abatere, urmează ca aceste persoane să fie sancţionate contravenţional cu amenzi cuprinse între 300 – 500 lei pentru persoane fizice şi pentru 1.000 -1.500 pentru persoane juridice”, informează Primăria printr-un comunicat de presă.
Amendarea asociaţiilor de proprietari a fost o problemă disputată aprig în cadrul dezbaterii publice care a precedat aprobarea regulamentului nou de salubritate. Alternativa susţinută de administratori a fost amendarea individuală a celor care depun gunoiul fără să-l selecteze, ca măsură de civilizare „instantanee” a indivizilor. Urmărirea „delicvenţilor” ar fi urmat să se facă printr-un sistem de supraveghere video. Aceştia cred că o amendă trimisă asociaţiei, în situaţiile unor asociaţii care cuprind zeci de blocuri, afectează prea puţin, spre deloc, indivizii. În ciuda acestei propuneri, executivul local a optat pentru varianta sa, introducând în regulament „amenda pe asociaţie”.
Scopul acţiunii este creşterea gardului de selectare a deşeurilor. Pentru deşeurile selectate, orădenii nu plătesc nimic în plus operatorului de salubritate. Totuşi, în absenţa cadrului legal, oamenii nici nu pot fi stimulaţi financiar să selecteze, de exemplu, prin plata pe cantitate a deşeurilor. Acum, orădenii plătesc o taxă fixă, pe persoană, indiferent de cantitatea de deşeuri pe care o produc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!