Claudiu Pop a cerut abrogarea HCL 909/2013 referitoare la protocolul de colaborare din care rezultă această Patrulă Bio, pe motiv că ar fi ilegal. Prefectul arată că, în vreme ce monopolul pe deratizare, dezinfecţie, dezinsecţie – DDD este legal, poliţiştii locali nu în atribuţii să constrângă firmele, asociaţiile de proprietari şi orădenii să devină clienţi ai Romprest, sub ameninţarea amenzii. Azi, în plenul şedinţei ordinare, deliberativul local va avea de votat menţinerea colaborării dintre cele două entităţi.
Colaborare pentru informare
„Decizia de menţinere a parteneriatului Poliţiei locale cu Romprest este fundamentată pe Raportul de specialitate al Poliţiei Locale. În raport se arată că acordul de colaborare încheiat între Poliţia Locală Oradea şi Compania Romprest SA a fost adoptat prin respectarea prevederilor legale, rolul Poliţiei Locale fiind acela de informare a cetăţenilor cu privire la obligaţia încheierii contractului cu prestatorul, care potrivit legii deţine exclusivitate pe raza Municipiului Oradea în ceea ce priveşte prestarea activităţii de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie. De asemenea, raportul subliniază faptul că nici în contractul cu Romprest, nici în acordul de colaborare, Poliţia Locală nu are target şi nici nu sprijină societatea Romprest pentru a încheia un anumit număr prevăzut de contracte”, este poziţia executivului local faţă de această disensiune.
De fapt, target anual
Afirmaţia vine pe contrasens cu art. 4.5 din protocolul de colaborare, care zice că „Semnatarii își manifestă sprijinul permanent și nemijlocit pentru creșterea numărului de contracte încheiate cu utilizatorii serviciului D.D.D la nivelul municipiului și atingerea indicatorului de contractare de 2000 de contracte anual”. Acesta este urmat de precizarea că „partnerul” Poliţia Locală „va folosi toate mijloacele coercitive de uzanță îndreptate către utilizatorii persoane fizice și juridice din Oradea” şi că asistenţa sa va consta din informarea publicului despre obligaţia de a contacta DDD cu Romprest şi despre cuantumul amenzii, în caz de refuz – între 500 și 1000 lei pentru persoane fizice şi 2.000 și 2.500 lei pentru persoanele juridice.
„Poliţia Locală are datoria de a informa cetăţenii asupra obligaţiilor legale (deci şi cel de a deţine un contract pentru prestarea unei activităţi de DDD), dar şi de a constata contravenţii şi a aplica sancţiuni pentru încălcarea normelor legale specifice”, este justificarea avansată de executiv.
Citiți principiile noastre de moderare aici!