Măsura vine după ce în ultimele luni municipiul Oradea a fost practic invadat de cerşetori şi după ce numărul persoanelor care apelează la mila cetățenilor, a crescut îngrijorător.
„Polițiștii locali, prin activitatea specifică pe care o desfășoară, demască aproape lunar câte un fals cerșetor, care, din punct de vedere medical, nu se poate încadra sub nici o formă în categoria persoanelor cu dizabilități. Aceste persoane însă, lipsite de scrupule, își truchează starea fizică, pozând constant în persoane fără membre superioare sau inferioare sau cu alte grave handicapuri. Cetățenii trebuie să știe că atunci când oferă bani persoanelor de care li se face milă, nu întrețin doar falșii cerșetori, ci întrețin și nemunca. Unii dintre cei care imploră mila publicului sunt apți de muncă și ar putea oricând să câștige bani muncind. Nu o fac însă, preferând calea mai ușoară – cerșetoria”, se arată în comunicatul emis de Primăria Oradea.
În paralel cu acțiunea de informare, în vederea diminuării, respectiv a stopării fenomenului persoanelor care locuiesc în adăposturi improvizate sau care apelează în mod repetat la mila publică, patrulele din cadrul Poliţiei Locale Oradea au desfăşurat acţiuni de identificare, sancţionare şi îndrumare către localităţiile de domiciliu a acestora.
De asemenea, în săptămâna 26 iunie – 30 iunie, peste 45 de persoane au fost transportate la Azilul de noapte de pe strada Guttenberg, nr. 8, luate în evidență, consiliate, sancționate și îndrumate către localitatea de domiciliu, conform procedurii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!