Într-un video live difuzat pe Facebook, miercuri dimineața, prefectul Dumitru Țiplea a dat câteva exemple de comune din Bihor unde incidența numărului de flotanți este anormal de mare. Se întâmplă în contextul apropierii alegerilor locale. Întâmplător sau nu, șapte din cele opt primării date exemplu de liberalul Țiplea sunt conduse de primari PSD. În comunele date exemplu de reprezentantul Guvernului în teritoriu, numărul flotanților acceptați de primării depășește 10% și chiar 15% din numărul stabil al populației din comună.
Frauda cu flotanți
Miza este următoarea: votul flotanților poate cântări decisiv în alegerea primarului. Astfel, se pune problema fraudării alegerilor locale în anumite comune și orașe mici din Bihor. Însă, în mod curios, în ciuda exemplelor date și în pofida solicitării JURNAL BIHOREAN & BIHON.RO, prefectul nu dorește să pună la dispoziție lista completă cu numărul de flotanți constatat în fiecare primărie din Bihor, pentru o imagine de ansamblu asupra acestui factor de risc privind distorsiunea rezultatului alegerilor, la nivel județean.
În județul Bihor sunt 101 UAT, din care: 49 de primării conduse de PNL, 28 de PSD, 23 de UDMR și o comună, Șinteu, cu primar UDSCR.
La rândul său, de lângă prefectul Țiplea, șeful Inspectoratului Județean de Poliție, chestorul-șef Alin Haniș anunță că polițiștii s-au sesizat din oficiu și au făcut verificări, în județ. Astfel, s-au deschis 40 de dosare în care se cercetează posibile infracțiuni de fals în declarații. “În trei cazuri, sunt mai mult de zece persoane într-un singur spațiu”, afirmă Haniș, precizând că Poliția și structurile MAI vor fi angrenate în buna desfășurare a alegerilor locale din 27 septembrie.
[eadvert]
Primării cu inflație de flotanți
În mare măsură, localitățile date exemplu de prefectul Țiplea corespund listei de localități unde Poliția a deschis dosare de cercetare.
Iată comunele cu număr mare de flotanți, date exemplu de prefectul Dumitru Țiplea:
Brusturi – 123 de flotanți, la o populație stabilă de 3441 de persoane (primar PSD);
Copăcel – 292 (2069), (PNL)
Drăgești – 209 (2637), (PSD)
Gepiu – 301 (1939), (PSD)
“orașul” Nucet – 352 (2071), (PSD)
Săcădat – 234 (1849), (PSD)
Sâmbăta – 120 (1306), (PSD)
Sârbi – 415 (2381), (PSD).
În mod surprinzător, deși a făcut publice primăriile unde numărul flotanților este socotit anormal de mare și este adeptul transparenței decizionale, prefectul Dumitru Țiplea a refuzat să ne pună la dispoziție lista completă cu numărul flotanților, din fiecare primărie (UAT) existentă în județul Bihor.
Lista localităților unde Poliția a deschis dosare de cercetare pentru infracțiunea de fals în declarații seamănă mult cu lista comunelor nominalizate de prefect. Iat-o:
Nucet, Băița (primar PSD), Holod (PSD), Sâmbăta (PSD), Sârbi (PSD), Copăcel (PNL), Brusturi (PSD), Lugașu de Jos (UDMR, cursă electorală foarte strânsă cu PNL), Sâniob (primar independent trecut la PNL, luptă mare cu UDMR).
Trimite articolul
XAti uitat de comunca ceica
Pulika ala de4 prefect de ce nu poarta masca ?
Țipțer asta prefect nu respecta legea( masca spațiu închis ) la fel ca Nașu sau bolohanes, și ca fratesau de cruce birta( 19.08. media birta fara masca la masa cu poliția romana și locală). Măsuri împotriva lor bineînțeles zero, că nu trebuie sa fie exemplu , fiți exemplu de autoritatile păcii și aplicați legea doar celor de rând . Wsmr ce analfabeți și inculți îs numiți șefi politic în toate instituțiile, ce patetici ce josnic , creaturi care nu merita atribuit cuvântul OM.
-
Sunt și vor fi,reprezentanții locuitorilor Municipiului Oradea.
Mai verificat si Capalna Rohani Ginta sa inmultit locuitori cu flotanti.
Treaba asta cu flotanti in anul alegerilor ar trebuii data o lege sa nu mai permita sa vina flotanti in localitati ca sa decida ei pe candidatii care doresc sa fie primari ! Aceasta este o frauda pe fata fara rusine ! de ce sa decida ei , flotantii cine sa fie primar?