Potrivit şefului Politiei Comunitare, Crăciun Leucea, a declarat la prezentarea bilanţului pe anul trecut că în primele zece luni de activitate (martie – decembrie 2009), agenţii comunitari au aplicat 3.088 amenzi în sumă de peste un milion de lei, din care s-au achitate 1.133 amenzi, în sumă de 390.000 lei.
„Nu pot să apreciez dacă este mult sau puţin, dar pot să afirm cu tărie că în anul 2010 totalul amenzilor va creşte, întrucât a crescut cuantumul amenzilor, îndeosebi cele pentru curăţenie. Însă rolul Poliţiei Comunitare nu este să devină rentabilă, ci să impună ordinea. Instituţia noastră nu trebuie să fie aducătoare de venit la bugetul local ci aducătoare de ordine, ambient, civism, plăcut, frumos şi bine în municipiu”, a apreciat gen. rez. Leucea.
Curăţenia, în top
Cele mai mari încasări din amenzi (în sumă de 269.275 lei) le-au adus contravenţiile la HCL 725 din 2006 şi 429 din 2009, privind protecţia mediului, amenzile pe Legea 61 /1991 privind ordinea publică (amenzi în sumă de 164.150 lei) şi cele aplicate conform HCL 874 / 2005 privind traficul greu (amenzi în sumă de 129.700 lei).
„Debutul a fost cu stângăciile de rigoare, întrucât lucrăm cu oameni tineri, de la care se cere extraordinar de mult. E drept că ei poartă o uniformă, dar ne trebuie timp pentru a le modela mentalitatea şi a le crea automatisme profesionale. Dacă am evaluat just activitatea pe 2009 vom reuşi să ajustăm comportamentul agenţilor noştri în 2010. «Împreună pentru Oradea, aproape de orădeni» rămâne motto-ul nostru. Sigur că nu e uşor să-l serveşti pe cetăţean şi să fii şi iubit de el. Arma noastră principală trebuie să fie comunicarea. Ideea de bază, agreată şi de primarul Ilie Bolojan, e ca prima oară să notificăm, apoi să somăm şi doar a treia măsură să fie punitivă.”, a mai spus Leucea.
În ce priveşte biroul de siguranţă rutieră, şeful Politiei Comunitare susţine că acesta şi-a îndeplinit obiectivele propuse în 2009, mai buţin în ceea ce priveşte circulaţia cailor şi căruţelor în municipiul Oradea, unde „nu am putut realiza o procedură de lucru legală deşi am încercat să aplicăm modele din Timişoara, Târgu Mureş sau chiar din Ungaria”.
În sprijinul RER
Tot la capitolul nerealizări, Crăciun Leucea a remarcat că 15% din populaţie încă nu are contract de salubritate.
„Am încercat să ajutăm la transferul contractelor de la Urbana către singurul operator de salubritatea licenţiat în Oradea, RER Ecologic Service. Primele descinderi au fost în zona Gutenberg şi pe strada Ogorului, unde prea puţini orădeni aveau contracte de salubritate. Tot pe strada Ogorului dorim ca anul viitor să convingem proprietarii terenurilor să le întreţină”, a spus Leucea.
În domeniul protecţiei mediului, în cursul anului 2009 au fost înmânate 2.000 de notificări şi aplicate 587 amenzi în sumă de 269.275 lei.
Un plus pentru Compartimentul de Mediu s-au dovedit a fi echipele pentru parcuri care urmăresc şi întreţinerea băncilor, a ghivecelor şi a coşurilor, îndeosebi după schimbarea mobilierului. „Am notificat şi toţi cetăţenii şi instituţiile din vecinătatea parcurilor pentru a ne sesiza cazurile de vandalism. Vom acţiona pentru a-i identifica pe cei care fac lucruri care nu trebuie făcute”, a mai precizat Leucea.
„Îmbucurător este faptul că gradul de solicitare din partea cetăţenilor este mai mare. Pe o scală de la 1 la 10, ne-am situape linia 8-9. Însă perioada de graţie în relaţia cu cetăţenii Oradiei s-a scurs iar în acest an vom încerca să rezolvăm mai eficient problemele oradenilor şi vom continua să ne axăm pe pregătirea agenţilor comunitari.”, a încheiat Leucea.
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!