Veşti bune pentru proprietarii de automobile. Poliţele RCA ar putea fi plătite în rate şi vor fi reînnnoite automat. Pentru schimbarea asigurătorului, clientul va trebui să notifice firma de asigurări cu 30 de zile înaintea expirării poliţei. Decontarea daunelor materiale va fi făcută de asigurătorul unde este încheiată poliţa. Va fi introdusă franşiza. Acestea sunt câteva din prevederile proiectului legii de răspundere civilă auto (RCA) obligatorii ce va fi trimisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în această săptămână, la Senat.
Modificări
În prezent perioada minimă pentru încheierea unei poliţe RCA este de şase luni, deşi sunt clienţi care au solicitat încheierea poliţei pe perioade mai scurte. Introducerea poliţei RCA cu plata în rate ar aduce avantaje şi dezavantaje pentru clienţi. În primul rând, povara plăţii poliţei s-ar întinde pe întreaga durată a valabilităţii acesteia, dar costurile, per total ar fi mai mari. Pe de altă parte, companiilor de asigurări nu le prea convine plata poliţelor în rate.
Potrivit economica.net, jucători din piaţa de asigurări apreciază că aprobarea acestui proiect ar putea avea un rol benefic asupra pieţei asigurărilor obligatorii, limitând migraţia excesivă a asiguraţilor de la o societate la alta, de cele mai multe ori pe raţiuni exclusiv de preţ. În plus, în proiectul legii mai este cuprinsă şi prevederea ca asigurătorul să poată fruniza la cererea asiguratului date statistice şi calcule actuariale pe baza cărora s-a stabilit tariful primelor RCA.
De asemenea, proiectul de lege reglementează şi decontarea directă. Sistemul de decontare directă permite păgubiților să opteze între asigurătorul persoanei vinovate sau asigurătorul propriu pentru a-și recupera prejudiciul suferit în urma unui accident auto. Totuşi solicitarea de daune la propriul asigurător se va putea face doar în anumite condiţii şi doar pentru avariile autovehiculului nu şi pentru vătămări corporale sau daune de altă natură.
Introducerea franşizei este o altă modificare a proiectului de lege, care ar putea duce la scăderea preţului poliţei RCA. În prezent conceptul de franşiză (folosit pe vremuri de ADAS) este utilizat de unele companii de asigurări în cazul poliţelor CASCO.
Prin fransiză se înţelege partea din valoarea daunei stabilită ca sumă fixă ori procent din suma asigurată, suportată de asigurat pentru fiecare eveniment (accident, în cazul asigurării CASCO).
Spre exemplu la o asigurare RCA cu franşiză de 100 de lei, la o daună evaluată la 1.000 de lei, asigurătorul va plăti mai puţin cu 100 de lei, adică 900 de lei.
Deşi acest proiect de lege este destul de revoluţionar, clienţii ar dori să se meargă chiar mai departe. „Ar fi bine ca asigurarea să se facă pe maşină, dar ar trebui luat în calcul istoricul de accidente al persoanelor care conduc maşina”, este de părere un proprietar de autoturism.
Citiți principiile noastre de moderare aici!