„Suntem unul dintre cele mai curate oraşe din ţară sub aspectul cerşetoriei şi al persoanelor fără adăpost”, apreciază Beltechi, citând clasamente naţionale.
Poliţia Locală are, acum, 51 de polițiști locali operativi, activitățile specifice ale instituției fiind „Ordine publică și rutieră”, „Combaterea fenomenului de comerț ilicit”, „Disciplina în construcții și afișaj stradal” şi „Protecția mediului”.
Opt zone
Patrulele Poliţiei Locale sunt astfel organizate încât să acopere cele 8 zone în care este împărţit oraşul: Nufărul, Velenţa, Centru Nord, Oraşul Nou, Ioşia, Oncea, Podgoria şi Episcopia Bihor.
În ceea ce priveşte activitatea de constatare şi sancţionare a persoanelor care se fac vinovate de tulburarea ordinii şi liniştii publice, agenţii Poliţiei Locale au aplicat anul trecut, 1.547 sancţiuni contravenţionale în valoare de 160.850 lei. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015, s-a înregistrat o creştere cu un procent de 6,18 % pe constatări iar pe valoarea amenzilor o creștere de 72,22 %.
Contra cerşetoriei
Cristian Beltechi spune că Poliţia Locală a depus o muncă susţinută pentru a goli străzile de cerşetori. Agenţii au obsercat că amploarea fenomenului crește cu preponderenţă în zilele de duminică în proximitatea bisericilor, intersecţii, zona Gara Oradea, parcuri, zone limitrofe pieţelor. „Monitorizarea persoanelor care comit aceste contravenţii se face prin patrulare auto, pedestră, în civil şi prin monitorizare video prin Dispecerat, preponderent pe str. Republicii pietonal – zona Magazinului Crișul. Se verifică cu periodicitate toate punctele cuprinse în Planul de Ordine şi Siguranţă Publică adoptat prin HCL în acest sens. Acţiunile de depistare sunt zilnice. Ca primă măsură s-a luat dublarea numărului agenţilor care au atribuţii directe în diminuarea fenomenului şi care în urma luării măsurii principale de sancţionare au aplicat şi măsura complementară, respectiv confiscarea sumelor de bani care au constituit obiectul contravenţiei”, informează conducerea Poliţiei Locale.
Alungaţi
În colaborare cu munctorii de la RER, Poliţia Locală a desfiinţat 87 adăposturi improvizate. „Polițiștii locali cu atribuții pe linie de cerșetorie au desfășurat acțiuni prin care s-a aut în vedere depistarea persoanelor care necesită o atenție particulară (copiii aflați în risc de separare de părinții; copiii separați de părinți; copiii străzii; copiii abuzați; neglijați sau supuși neglijării; copiii aparținând minorităților etnice), iar în urma acestora un număr de 58 minori lipsiţi de supraveghere au fost predaţi Centrului Social. Deasemenea au fost derulate și acţiuni comune cu Poliţia Municipiului Oradea în vederea identificării contravenienţilor”, se mai arată în raportul insitituţiei.
Beltechi spune că cea mai bună metodă de a descuraja cerşetorii este să li se confişte sumele de bani pe care le fac în urma acestei activităţi. „S-au operat 500 de confiscări, ca măsură complementară, în sumă totală de 4.487 lei ceea ce înseamnă o scădere de 27,31 % faţă de anul 2015. Toate confiscările s-au realizat după aplicarea măsurii principale avertisment sau amendă contravenţională”, anunţă Poliţia Locală.
Conform directorului executiv, în ultimii doi ani, Poliţia Locală a ridicat de pe străzi 2.000 de persoane care cerşeau. Dintre acestea, doar vreo 120 erau orădeni. „Suma confiscată nu este foarte mare dar ideea este de a-i descuraja”, insistă Beltechi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!