Edilii Oradiei au anunţat din nou, că vor să construiască policlinică pentru Spitalul Judeţean, în faţa acestei unităţi, sau pe lateral, la uşa Unităţii de Primire Urgenţe.
Aducere aminte
Spitalul Judeţean Oradea a fost construit la finele anilor 70 şi în 23 august 1984 a fost dat în folosinţă. Unitatea medicală avea încă de la deschidere policlinică „integrată”, adică în interiorul unităţii. Pe mai multe etaje chiar, se aflau şi Radiologia şi cabinetele de policlinică inclusiv de recuperare medicală.
Activitate medicală ambulatorie era şi la fosta Policlinică Mare, de pe Republicii, aflată acum în paragină, după ce a fost retrocedată Bisericii Romano-Catolice.
În vremea primului mandat de ministru al Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu, a gândit o strategie inovativă pentru ţară: să facă spitale regionale de urgenţă şi spitale judeţene de urgenţă.
Pentru Oradea s-a decis să se facă un nou spital judeţean de urgenţă, pe str. Vlădeasa, unde urma să se mute toate secţiile de urgenţă şi probabil, unul dintre cele două mari spitale (Judeţean sau Curteanu) să dispară şi altul să adăpostească cazurile cronice.
S-au plătit cu mulţi euro studii de fezabilitate de la Ministerul Sănătăţii (adică din banii noştri, ai tuturor). În acele vremuri s-a şi anunţat că Spitalul Judeţean de pe str. Gheorghe Doja, de pe deal, o ia treptat la vale.
Tot pe atunci s-a decis ca activitatea din Policlinica Mare să fie mutată complet în blocul de patru etaje unde funcţiona Spitalul de Dermato Venerice. Motivul: clădirea prea veche a Policlinicii mari necesită prea mulţi bani pe regie şi întreţinere.
Zis şi făcut, s-au dat alte sume uriaşe de bani pentru dezafectarea ex-Spitalului de Dermato-Venerice, dezinfecţia clădirii, amenajarea ei, geamuri termopan peste tot, zugravit, dotare etc.
Pe atunci, JB l-a întrebat şi pe managerul Spitalului Judeţean de atunci dacă nu cumva se irosesc banii rearanjând Spitalul de Dermato în policlinică şi dacă nu ar fi mai eficient să se refacă policlinica ce a funcţionat în „inima” Judeţeanului sau măcar alăturat (în parcare, în spatele spitalului etc), pentru ca bolnavii să nu mai facă atâtea drumuri. Managerul de atunci, ec. Emil Muţ Popovici, a recunoscut, după cum relata Bihon, pe ultima sută de metri, că „e o mişcare” nu tocmai ideală (citeste aici).
JB a informat la vremea respectivă că practic relocarea Policlinicii mari în clădirea Spitalului de Dermator Venerice este un pas intermediar şi costisitor dacă ţinem cont că ambulatoriul se doreşte oricum a fi mutat în clădirea Staţionarului I al Spitalului Judeţean Oradea, de pe str. Gheorghe Doja, pentru ca bolnavii să nu mai fie plimbaţi pentru analize sau control de la spital la policlinică.
Tot acolo
După plecarea de la cârma ministerului Sănătăţii a liberalului Eugen Nicolăescu, s-a renunţat tacit şi brusc la construcţia noului Spital de Urgenţă pe str. Vlădeasa.
După revenirea la minister, în acest al doilea mandat, Nicolăescu a declarat doar că nu a renunţat la acest proiect, fără să mai dea vreo explicaţie.
Pe de altă parte, ideea unei policlinici integrate a renăscut la Spitalul Judeţean şi în ultimii doi ani s-a tot anunţat că ar fi eficientă o construcţie pentru ambulatoriul unităţii chiar în curte.
Printr-un comunicat de presă emis marţi, 30 iulie 2013, de Primăria Oradea, se anunţă din nou că pentru a nu mai pune bolnavii pe drumuri, de la policlinică la spital şi invers, se impune construirea unei policlinici integrate la Judeţean Oradea, în faţa unităţii sau în lateral, unde funcţionează UPU. Investiţia s-ar ridica la circa şase milioane de euro (din fonduri guvernamentale, europene şi locale) şi ar include construcţia de patru etaje, amenajarea şi dotarea ei.
Construcţia ar putea astfel să fie gata în circa doi ani, adică la 31 de ani de la înfiinţarea Spitalului Judeţean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!