Câte un exemplar din carte le-a fost înmânat de profesorul orădean Teodor David, vicepreședinte al organizației „Vatra Românească”, reprezentanților Academiei de Științe a Republicii Moldova, ai Sfatului Țării 2 și ai autorităților din capitala Moldovei, ca simbol al fraternității și al idealurilor de unire a tuturor românilor.
Valorile limbii române
Tot cu prilejul Zilei Limbii Române, la Oradea, prin Asociația Culturală Pro Lirica, pe care o conduce, poeta Mihaela Dindelegan a organizat joi, 30 august, la Sala Florica Ungur, o manifestare cultural-artistică menită a evoca valorile incomensurabile ale limbajului românesc și în special ale limbii române literare. În cadrul evenimentului, profesorul universitar dr. Valentin Chifor a ținut o impresionantă prelegere despre limba română, prezentând minunatele ei nuanțe și valențe literare din perspectiva poeților și filozofilor români, în context european.
Pigmentat cu numeroase citate și trimiteri la clasicii literaturii române, discursul profesorului a scos în evidență bogăția limbajului comun românesc, lipsit de dialecte, cel care ne oferă dimensiunea relevantă a unității naționale.
În mod special, prof. Valentin Chifor a subliniat rolul dominant al poeților români, pe care îi consideră prestidigitatorii limbii române, pornind de la inegalabilul Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Vasile Alecsandri, poetul-filozof Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Nicolae Labiș, moldoveanul Gheorghe Vieru și toți ceilalți care au contribuit la îmbogățirea și nuanțarea limbii române literare.
Participanților la evenimentul de săptămâna trecută, poeta Mihaela Dindelegan le-a oferit câte un exemplar din volumul „Și ne-am unit”, carte apărută în aceste zile la Editura Primus și publicată cu sprijinul Direcției Social-Comunitare Bihor.
Unitate de suflet
În conținutul acesteia, poeta face referire atât la unitatea de limbă și de teritoriu a românilor, cât și la valorile morale și spirituale care asigură unitatea noastră de suflet. Scrisă într-o manieră debordant de realistă, cu expresii stilizate, pline de metafore, dar extrem de bine ancorate în realitatea cotidiană, cartea conține 100 de poeme, dintre care 95 sunt sonete, iar cinci sunt poezii în formă clasică.
În Sala Florica Ungur, limba română a fost cinstită în egală măsură și prin versurile cântecelor patriotice care au răsunat în interpretarea Corului bărbătesc „General Traian Moșoiu”, condus de profesorul Ioan Fluieraș, dar și prin cântecele interpretate de soliștii Alexandru Mihai Carțiș, Adrian Bojan și Maria Matei, surorile Ghib Denisa și Lorena, și tânărul Andrei Arad.
Au recitat ing. Miorița Săteanu, partenera evenimentului, Florica Mera din Statele Unite, poetele Maria Elvira Vancea și Ioana Precup, precum și poetul Noru Silvan, în timp ce generalul în rezervă Vasile Creț a rostit un impresionant cuvânt de apreciere la adresa întregii manifestări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!