Imediat înainte de alegerile locale s-ar putea redeschide Podul Sf Ladislau, conform celor mai noi declarații ale edililor. Contractul încheiat de Primărie cu constructorii, firma cehească Firesta – Fiser Rekonstrkce Stavby AS, prevede că podul ar fi trebuit predat în martie 2016, la capătul a șase luni de lucrări în valoare de peste 6,2 milioane lei.
Acum, șefii din Primărie discută cu executantul prelungirea termenului cu încă două luni. ”Urmează ca, pentru lucrările de la Podul Sfântul Ladislau, să se prelungească termenul”, anunță primarul Ilie Bolojan.
Pe de o parte, asta înseamnă că Primăria face un serviciu firmei executante, scutind-o de penalitățile de întârziere.
Pe de altă parte, pentru orădeni, se anunță o primăvară întreagă cu mocirlă în buricul târgului și cu circulația rutieră paralizată între cele mai importante piețe centrale.
Iarna, termia…
Motivele deciziei edililor sunt diferite, depinde de interlocutor. Primarul invocă circumstanțe tehnice în favoarea prelungirii termenului de execuție.
”A trebuit să facem acea improvizație peste pod pentru a asigura căldura pe perioada de iarnă. Nu s-a putut lucra în această perioadă. Și acum, constructorul ne-a spus să dezafectăm acea improvizație ca să poată lucra. I-am blocat cel puțin două luni de zile. Era normal să stea oamenii fără căldură? Nu era, așa că a trebuit să facem acea improvizație”, susține Bolojan. Cum își poate aminti orice orădean care are podul central pe rutele sale cotidiene, au fost săptămâni întregi din blânda toamnă trecută, când șantierul de pe podul închis era deservit de doar trei sau patru muncitori, care mânuiau pe rând câte un picamăr. Edilul susține că prelungirea termenului, acum, nu are nicio legătură cu lunile anterioare de inactivitate.
Bolojan spune că ”nu aceasta este problema” și că ”pegătirile acestor lucrări complexe durează luni de zile”.
”Nu aceasta e problema, că mai durează încă două luni. Contează să se termine în condiții de bună calitate”, este mesajul pe care îl transmite.
Subalternul său ierarhic, șeful Direcției Tehnice, Mircea Ghitea, ne-a informat printr-un comunicat de presă, că termenul se prelungește din cauza condițiilor meteo.
”Termenul urmează a fi prelungit datorită condițiilor meteorologice nefavorabile înregistrate pe perioada de la începerea lucrărilor până în prezent (în perioada 18.12.2015 – 8.02.2016 lucrările au fost sistate integral datorită condițiilor meteo specifice iernii, temperaturile nocturne și diurne, în cea mai mare parte a intervalului, nepermițând pregătirea și executarea lucrărilor specifice obiectivului de investiții)”, spune comunicatul trimis de acesta.
Condiții meteo, condiții tehnice, motive obiective sau pur și simplu scuze, cert e că podul se va redeschide, cu o față nouă, spectaculoasă, cel mai probabil în iunie.
Va fi cam un an de când principala arteră rutieră din zona centrală a fost închisă, în așteptarea șantierelor, în 19 iunie 2015.
Lucrări executate:
-spargere beton trotuare, desfaceri asfalt, desfacere borduri, dezafectare parapeți existenți, spargeri betoane balcoane existente la pod
-relocare cabluri
-spargeri betoane la rampe pod, săpătură mal drept la zidul de gardă
-montat eșafodaj sub pod, sablare culee mal stâng
-reparare aparat de reazem mal drept
-reparare capăt pod mal drept
-turnare zid de gardă mal drept, hidroizolare, geotextil, dren din piatră brută
-ridicarea tablierului central, reparații ciocuri Gerber și repunerea pe poziție a tablierului central
-spargeri 30% zid de gardă existent mal stâng
-executat un cămin de tragere pentru rețele mal drept
Citiți principiile noastre de moderare aici!