Centrul Școlar de Educație Incluzivă (CSEI) Nr.1 din Oradea a fost gazda etapei județene a celei de a VI-a ediții a Proiectului concurs „Podul prieteniei” (Friendship bridge). Un proiect național la care participă 23 de unități școlare similare din țară, dar și din alte 4 țări (Bulgaria, Turcia, Macedonia și Polonia).
În cadrul Proiectului concurs au avut loc mai multe activități la care au participat atât copii, cât și profesori de la centre de educație incluziva din județ. Printre activitățile desfășurate s-au numărat: workshop-ul cu tema SOS Natura, colaje de desene cu tema Peisaje din natură și jurizarea acestora, lucrări virtuale pe aceași temă ale profesorilor precum și jurizarea lor. În cadrul workshop-ului au participat 11 echipaje, unde concurenții au lucrat în echipă și au realizat o lucrare cu tema SOS Natura din materiale reciclabile.
La acțiunea de colaje cu tema Peisaje din natură au participat de 98 de lucrări (desene) de la 13 instituții. La cea de a treia secțiune, lucrări virtuale, au participat 7 lucrări. Toate lucrările participante au fost jurizate pe ciclu de învăţământ, categoria special sau învăţământ de masă, iar participanţii au primit diplome de participare. Echipa Proiectului are 6 membri și 18 cadre didactice participante, însă în total au fost implicați 300 de persoane (200 de elevi și 100 de cadre didactice). Bugetul pentru proiectul din acest an fiind de 1003 …, bani proveniți din fonduri proprii și din alte surse.
Abilități artistice în folosul comunicării
„Prin proiectul , ne propunem dezvoltare abilităților artistice şi a competențelor de comunicare ale elevilor din ciclul preșcolar, primar și gimnazial în vederea socializării și integrării lor în societate. Temele noi propuse pentru perioada octombrie 2015 – mai 2016 constituie un mijloc de a ne cunoaşte și împrieteni mai bine cu partenerii noştii. Ne-am propus continuarea proiectului şi în acest an având în vedere solicitarea venită din partea elevilor participanți dar şi a faptului că până la depunerea formularului de aplicație și-au exprimat acordul pentru a deveni partenerii noștri de proiect 24 de instituții din România și 6 parteneri externi din Turcia, Polonia, Macedonia și Bulgaria.
Scopul proiectului fiind cel de implicare a copiilor şi a cadrelor didactice în activităţi care să răspundă intereselor şi preocupărilor diverse ale copiilor, să pună în evidenţă talentele şi capacităţile acestora în diferite domenii, promovarea artei și a gustului pentru frumos prin cunoaștrea și utilizarea diferitelor modalități de expresie artistico-plastică. ”, ne-a declarat prof. Elena Erdeli, coordonatorul proiectului și directorul adjunct al CSEI Nr.1 din Oradea.
Aceasta a mai precizat că „participanţii vor putea admira lucrările câştigătoare din cadrul etapei internaţionale, proiectul și rezultatele acestuia fiind astfel diseminat. Coordonatorul proiectului va expedia tuturor participanților tabelul cuprinzând punctajele obținute și clasamentul final al concursului. Fotografiile realizate cu prilejul expoziției locale, judeţene, naţionale şi internaţionle vor fi distribuite tuturor instituțiilor participante. Toate documentele proiectului vor fi îndosariate și arhivate.”.
Primele trei locuri merg mai departe
Beneficiarii direcţi şi indirecţi ai Proiectului sunt elevii, cadrele didactice, părinţii și instituţiile de învăţământ. Activitatea principală a proiectului a constituit-o concursul de desen, pictură, colaje şi lucrări virtuale organizat în faza naţională şi faza internațională. Etapa internaţională va avea loc în luna mai la sediul CŞEI Nr. 1 Oradea.
Cele mai reuşite lucrări câştigătoare la etapa naţională locurile I, II şi III de la fiecare instituţie din România vor intra în competiţia internaţională alături de lucrările primite online de la partenerii noştri din străinătate. Lucrările vor fi jurizate separat pentru învățământul special și învățământul de masă, pe grupe de nivel: preșcolar, primar, gimnazial și în funcție de tehnica utilizată: desen sau pictură, colaj şi lucrări virtuale realizate de profesori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!