„Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. Iar comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an”, transmite Poliţia Bihor, înainte cu o săptămână de Crăciun. Poliţiştii amintesc că au pornit în căutarea celor care nu înţeleg gravitatea faptelor de mai sus, cu scopul de a proteja bihorenii, mai ales că în urmă cu câţiva ani au fost mulţi oameni care au ajuns la spital din pricina folosirii incorecte a articolelor pirotehnice sau nelegale.
Inscripţionate
Poliţiştii avertizează astfel că din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 ŞI T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2 (clasificarea trebuie să fie notată pe fiecare produs în parte). Iar articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 şi P1 pot fi puse la dispoziţia publicului cu vârsta peste 18 ani.
Bihorenii sunt rugaţi să verifice inscripţionările de pe articolele pirotehnice, care trebuie să aibă notate pe ele în limba română denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. Important este şi că producătorii sau importatorii sunt obligaţi să elibereze cumpărătorilor declaraţie de conformitate pentru fiecare produs, declaraţie ce trebuie prezentată, la solicitare, organelor de control.
FACT BOX: Clasificarea articolelor pirotehnice
Conform normelor legislative, articolele pirotehnice se clasifică după cum urmează:
1. Articole pirotehnice de divertisment, care, la rândul lor, se subclasifică în următoarele categorii:
a) categoria 1 – cu risc foarte scăzut şi nivel de zgomot neglijabil, destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă: de dimensiuni foarte mici de tipul artificiilor (steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi).
b) categoria 2 – articole pirotehnice de divertisment, cu risc şi nivel de zgomot scăzute, destinate utilizării în exterior, în spaţii restrânse, şi care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni;
c) categoria 3 – articole pirotehnice de divertisment, cu risc mediu, destinate utilizării în exterior în spaţii deschise, vaste, cu nivel de zgomot care nu e dăunător sănătăţii umane şi pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni;
d) categoria 4 – articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub numele de “articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni, cu nivel de zgomot nedăunător sănătăţii umane.
2. Articole pirotehnice de scenă, care, la rândul lor, se clasifică în următoarele categorii:
a) categoria T1 – articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, cu risc scăzut, care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni;
b) categoria T2 – articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni.
3. Alte articole pirotehnice, care se clasifică astfel:
a) categoria P1 – articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut;
b) categoria P2 – articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, destinate manipulării ori utilizării exclusive de către pirotehnicieni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!