Consiliul Local Oradea a adoptat vineri, în şedinţă extraordinară, bugetulpe anul în curs, după dezbateri îndelungi. „Să amânăm proiectul de buget până când vor lămuri şi respecta normele legale în vigoare”, a propus la început DorinCorcheş motivând că „nu putem preconiza venituri de 2,6 milioane din taxe speciale dintre care unele sunt deja atacate în contencios”. Şeful Direcţiei Economice, Eduard Florea, a răspuns însă că dacă justiţia nu va aviza taxele de ordine publică respectiv pentru renovarea faţadelor clădirilor monument, pur şi simplu nu se vor realiza cheltuielile aferente veniturilor din taxele în cauză. „Veniturile şi cheltuielile din taxele speciale sunt în legătură directă. Noi le specificăm în buget, iar dacă nu se vor realiza venituri dintr-o cauză anume, nu vom realiza nici cheltuielile corespunzătoare”, a lămurit Florea.
Acuzele lui Corcheş
După ce a fost respinsă în plen propunerea de amânare a votării bugetului, Dorin Corcheş şi-a repliat retorica pe alte capete de acuzare. „În ciuda crizei economice, scăderea execuţiei bugetare în 2009 faţă de 2008 a fost de opt milioane de euro, care reprezintă eşecul marii negocieri cu Tony Construct. Apoi, domnul primar acuza în mandatul trecut gradul de îndatorare al oraşului. Acum, faţă de 2009 ni se propun în 2010 datorii de 136 de milioane de lei, circa 34 milioane de euro. Chiar vrem să îndatorăm azi suplimentar Oradea? Iar din cele 151 de milioane de lei preconizate anul trecut că le vom atrage din fonduri nerambursabile, am accesat doar 12%. Şi atunci cum ne putem baza anul acesta pe previziunile privind fondurile europene?”, a întrebat Corcheş.
„Toate aceste remarci au fost făcute doar pentru că unii au rolul de a sta la marcaj”, a punctat primarul Oradiei.
„Negociere bună”
„Nu comentez aprecieri gen negocierea deceniului, secolului sau mileniului. Reamintesc doar că am renegociat terenul vândut către SC Tony Construct, crescând preţul de la 47 la 70 de euro/mp. Am obţinut în plus pentru municipalitate două milioane de euro. A fost o negociere bună pentru oraş”, a răspuns Ilie Bolojan, fără a mai aminti că deşi din cauza crizei Tony Construct mai are rate de plată, municipalitatea şi-a asigurat garanţii imobiliare.
Cât priveşte angajamentele bancare, Bolojan a precizat: „Creditele de anul trecut au fost decise în fostul mandat al Consiliului Local pentru refinanţări şi pentru achiziţiile OTL, cu excepţia creditului angajat pentru asfaltarea arterelor principale şi a a celor peste o sută de străzi pentru care se vor finaliza reţelele de apă-canal. Creditul pentru utilarea Parcului Industrial va fi plătit exclusiv din veniturile lui”.
În fine, primarul Bolojan a motivat şi previziunile bugetare privind fondurile europene: „Anul trecut nu s-au atras sumele propuse din raţiuni ce ţin de procedura de accesare a fondurilor. Controlul termenelor de plată nu ţine de beneficiari ci de autorităţi şi de ADR Nord-Vest. În cazul proiectului pentru Cetate s-a lungit şi licitaţia din cauza contestaţiilor. Acum avem însă trei proiecte majore ajunse în stadii de execuţie, deci estimările vor fi mai fidele.”
Înainte de votul final, am mai notat amendamentul propus de consilierul PSD Ovidiu Mureşan. „Observ scăderi dramatice, de 33% la fondurile pentru bursele şcolare. Cei 200.000 de lei lipsă i-am putea lua de la proiectele pentru harta de zgomot a oraşului respectiv pentru studii de energie verde la clădiri. Cred că e mai importantă educaţia tinerilor decât proiecte deocamdată fantasmagorice”, a fost pledoaria liderului grupului PSD.
Propunerea a căzut însă la vot, consilierii PNL şi UDMR preferând în schimb propunerea consilierului liberal Daniel Negrean de a se lua cei 65.000 de lei alocaţi pentru dotarea Consiliului Local cu un sistem de vot electronic pentru a fi redirecţionaţi pentru susţinerea concursurilor şcolare.
Trecut la vot, bugetul Oradiei a trecut cu unanimitatea PNL şi UDMR.
În esenţă, bugetul planificat este de 620,6 milioane de lei faţă de cele 493,8 milioane de lei realizate în 2009.
Creşterea se bazează pe atragerea a 150 de milioane din fonduri nerambursabile.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!