În contextul epidemiologic actual, PNL propune impozitarea progresivă a pensiilor speciale. Fac excepție pensiile speciale dedicate primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene. Deputatul PNL Ioan Cupșa explică motivul pentru care liberalii i-au omis pe șefii autorităților locale.
„Aceste pensii speciale nu sunt în vigoare. Sunt contestate la Curtea Constituțională, iar instanța se va pronunța în 7 mai. Nu poți reglementa ceva ce nu este în vigoare, nu se află în plată. Altfel, ar fi fost impozitate ca toate celelalte care nu au caracter contributiv”, a justificat Cupșa neincluderea aleșilor locali în impozitarea progresivă, dorită acum de partidul aflat la guvernare.
Dacă CCR va menține pensiile speciale dedicate primarilor și președinților de CJ, Cupșa spune că și aceste pensii vor fi impozitate progresiv: “Va fi același tratament. E firesc, pentru că altfel ar fi discriminatoriu”.
Mai multe achiziții medicale?
Miercuri, parlamentarii PNL au depus un amendament la Legea de adoptare a OUG nr.29/2020, prin care se impozitează pensiile speciale.
“Astfel, vom putea folosi acei bani în lupta împotriva efectelor crizei sanitare și economice provocată de pandemia Covid-19. Amendamentul parlamentarilor PNL propune impozitarea progresivă, pe tranșe valorice, a pensiilor speciale, cu 10% până la 95%. Este vremea solidarității și a constrângerilor pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem, acum, atât de multă nevoie. Economiile la buget, rezultate din impozitarea pensiilor speciale, vor permite mai multe achiziții medicale pentru susținerea celor din prima linie a frontului cu epidemia!”, transmite deputatul Florica Cherecheș, în numele grupului parlamentarilor PNL de Bihor, care-i mai include pe Găvrilă Ghilea și pe senatorul Cornel Popa.
Diferențe mari la procente
Propunerea PNL vizează impozitarea progresivă, pe tranșe valorice, a pensiilor speciale, astfel:
– 10% a tranșei valorice, din pensia specială, care este cuprinsă între 2.001 – 4.000 lei;
– 60% a tranșei valorice, din pensia specială, care este cuprinsă între 4.001 – 7.000 lei;
– 95% a acelei părți din pensia speciale care depășește cuantumul de 7.000 lei.
PNL spune că a optat pentru varianta impozitării progresive, motivată de starea de urgență, pentru a nu intra în conflict constituțional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii.
Amendamentul poate fi adoptat intr-o săptămână de parlament, dacă exista voința politică, transmite deputatul Cherecheș.
Cui i se taie și cui nu
În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive, parlamentarii PNL au introdus pensiile următoarele categorii socio-profesionale:
– parlamentarii și funcționarii parlamentari;
– magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR;
– funcționarii Curtii de conturi;
– Avocatul poporului;
– personalul navigant;
– personalul diplomatic.
Nu intră în categoria impozitării progresive polițiștii și militarii, care sunt beneficiari ai unor pensii militare.
Între timp, legea susținută și adoptată deja în Parlament de partidele parlamentare, care desființează pensiile speciale, a fost atacată la CCR de Avocatul Poporului.
Trimite articolul
XS-o mai văd și pe asta. Eu nu cred
O gluma buna si initiativa asta a liberalilor. Nu trebuie lasat nimic in plus daca este pensie speciala! Doar ce ai platit prin contributivitate. Cum adica le lasa chiar 7000 lei, iar dupa impozitarea cu 95% le mai ies profitorilor alte cateva sute de lei. Adica o caruta de bani nemeritati si nemunciti. Si lucrurile trebuie sa fie clare: nu doar categoriilor enuntate trebuie sa li se aplice aceasta propunere ci si profesiilor militarizate care se ascund sub pulpana titulaturii de pensie de serviciu (chiar ne luati de prosti!). Eu as propune altceva. Toti „specialii” ar trebui sa aleaga: vrei pensie speciala? ok, dar muncesti si iesi la pensie ca toata lumea la 65 de ani. Vrei sa iesi la pensie la tinerete (mai mare rusinea sa iesi la pensie de la 38-50 de ani)?, ok dar vei primi pensie dupa contributivitate. Si nu mai ai dreptul de a munci decat in sectorul privat.
-
“Domnule” Gore, la 14 ani și 9 luni băteam pas de defilare, la 6. 10 eram la înviorare și curatam cartofi pentru 500 de oameni. Timp de 7 ani în care alții ieșeau la ceaiuri dansante și dădea plictiseala în ei, am cărat consecvent echipamentul și armamentul cu spatele, mergând pe jos kilometri spre poligoane și înapoi, am frecat podele și toalete și am sperat că măcar o dată la 2 luni o să ajungem să îi vedem pe cei dragi. Iar apoi a urmat acea carieră care vi se pare o bagatela, domnule Gore, în care, pe lângă meseria de economist, am fost și cadru militar, cu o medie de 220-260 ore pe luna, 5-7 servicii de 24 de ore pe luna, fie planificate în timpul săptămânii, fie în weekend sau de Crăciun sau de Revelion, pentru că asta-i viața. Unii dintre noi au ajuns în Afganistan, alții văd că sunt trimiși să organizeze un spital cu Covid 19 din care medicii civili au fugit, alții păzesc de la 100 la 250 de deținuți de persoană, echipați cu un spray lacrimogen, alții se riscă în stradă pentru că altfel ne-am omorî unii pe alții. Și nu pot alege dacă vor sau nu. Am o vagă bănuială că nu faceți parte dintre ei. Și nici pentru Afganistan nu cred ca ați opta. Deci, în definitiv, e o problema de opțiune. De ce nu ați optat pentru asta? Eu am o pensie “nesimțită” după 33 de ani în bocanci și o consider perfect corelată cu efortul depus și uzura pe care o simt la 48 de ani. Dar de la 14 ani am optat pentru asta știind că la finalul carierei voi culege roadele. Care este problema? De ce facem permanent ură de rasa între profesii? Ce consider eu corect este ca regulile să nu se schimbe în timpul jocului. Atât. Și atunci, dacă de mâine le vom spune celor ce acum vor o carieră militară că vor primi pensia unui profesor gr. 1, spre exemplu, atunci probabil mulți vor opta pentru o cariera didactica. Iar cei atât de profunzi, de pe margine, care știu tot ce se întâmplă în sistemul de apărare, ordine publică și siguranța naționala, vor avea posibilitatea să simtă pe pielea lor cum ar fi fără. Nici măcar nu vă dați seama de ceea ce e atât de evident, respectiv că politicul ne asmute între noi pentru capital electoral, în loc să găsească soluții optime pentru ca economia să permită și investițiile și locuri de muncă și finanțarea asigurărilor sociale. Probabil că nu vă pot schimba convingerile, dar fără a vă da replica ar fi echivalentul la a-mi fi rușine mie și altor mii de oameni că au fost o viață în serviciul patriei.
-
… si eu am facut armata si mi-am dat seama cata prostie, pierdere de vreme si incompetenta era acolo. Jos palaria in fata celor care au avut sarcini riscante si munca in conditii grele. De ce sa nu fie acestia recompensati cu un salariu pe masura in timpul perioadei active, sa ia salariu de 10.000, 20.000 sau mai mult in functie de gradul de risc. Dar pensia sa se calculeze in mod unic ca si celora care lucreaza in domeniul privat 12 ore pe zi … nu sunt de acord ca cei care furau de la cantina din portia soldatilor in termen, motorina de la camioanele militare, politisti care in loc de misiuni se ocupa de bisnita de masini, s.a.m.d, sa fie mai speciali decat cei care platesc sistemului public, adica celor”speciali”!!!
-
Daca statul roman sau poporul roman consideră că militarii nu merita pensii speciale, sa legifereze acest aspect. Dar nu schimbați regulile in timpul jocului. Atunci când alegi cariera militară, cei mai mulți la o varsta frageda, calculezi dezavantajele, si sunt foarte multe, dar și avantajele. După o cariera de 30 de ani, plină de dezavantaje, ajungi in momentul sa profiti de avantaje. Iar in acel moment, statul anulează acel avantaj pentru care ai batut palma in urma cu 30 de ani. Este corect asa? Nu este normal sa te simti înșelat?
-
-
Cum se urcã politrucii sunt aleşi în instituţii şi pe urmã în osanale pensii toate speciale.
toata lumea vrea impozitarea pensiilor speciale psd. pnl. pmp. alde, udmr dar asta nu e rezolvare ci o tergiversare a situatiei de fapt, pensiile speciale trebuie anulate in totalitate, nimeni in tara asta nu trebuie sa aiba pensii speciale, ele sunt o aberatie, abuzive, exorbitante, nemeritate si nesimtite, toate pensiile trebuie sa se dea dupa contributivitate, restul discutiilor este gargara si tergiversare.
acesti papagali cate rude au cu pensi speciale ,la munca nu la minciuna si antins mana gunoaielor
-
“Domnule” Gore, la 14 ani și 9 luni băteam pas de defilare, la 6. 10 eram la înviorare și curatam cartofi pentru 500 de oameni. Timp de 7 ani în care alții ieșeau la ceaiuri dansante și dădea plictiseala în ei, am cărat consecvent echipamentul și armamentul cu spatele, mergând pe jos kilometri spre poligoane și înapoi, am frecat podele și toalete și am sperat că măcar o dată la 2 luni o să ajungem să îi vedem pe cei dragi. Iar apoi a urmat acea carieră care vi se pare o bagatela, domnule Gore, în care, pe lângă meseria de economist, am fost și cadru militar, cu o medie de 220-260 ore pe luna, 5-7 servicii de 24 de ore pe luna, fie planificate în timpul săptămânii, fie în weekend sau de Crăciun sau de Revelion, pentru că asta-i viața. Unii dintre noi au ajuns în Afganistan, alții văd că sunt trimiși să organizeze un spital cu Covid 19 din care medicii civili au fugit, alții păzesc de la 100 la 250 de deținuți de persoană, echipați cu un spray lacrimogen, alții se riscă în stradă pentru că altfel ne-am omorî unii pe alții. Și nu pot alege dacă vor sau nu. Am o vagă bănuială că nu faceți parte dintre ei. Și nici pentru Afganistan nu cred ca ați opta. Deci, în definitiv, e o problema de opțiune. De ce nu ați optat pentru asta? Eu am o pensie “nesimțită” după 33 de ani în bocanci și o consider perfect corelată cu efortul depus și uzura pe care o simt la 48 de ani. Dar de la 14 ani am optat pentru asta știind că la finalul carierei voi culege roadele. Care este problema? De ce facem permanent ură de rasa între profesii? Ce consider eu corect este ca regulile să nu se schimbe în timpul jocului. Atât. Și atunci, dacă de mâine le vom spune celor ce acum vor o carieră militară că vor primi pensia unui profesor gr. 1, spre exemplu, atunci probabil mulți vor opta pentru o cariera didactica. Iar cei atât de profunzi, de pe margine, care știu tot ce se întâmplă în sistemul de apărare, ordine publică și siguranța naționala, vor avea posibilitatea să simtă pe pielea lor cum ar fi fără. Nici măcar nu vă dați seama de ceea ce e atât de evident, respectiv că politicul ne asmute între noi pentru capital electoral, în loc să găsească soluții optime pentru ca economia să permită și investițiile și locuri de muncă și finanțarea asigurărilor sociale. Probabil că nu vă pot schimba convingerile, dar fără a vă da replica ar fi echivalentul la a-mi fi rușine mie și altor mii de oameni că au fost o viață în serviciul patriei.
Adica la care are 4000 ii iei 10% si la care are 4001 ii iei 60%?
Mai bine nu le mai da deloc, asa apar discrepante mari la diferenta de 1 leu!!!??
-
Mai înțeles…se impoziteazá cu 60% ce-i peste 4000.
PNL nu mai vine cu nimic. PNL pleaca in curand. Au vazut oamenii ce pot. Adios.
Din pensie de 8000 ramane cu 5000. ,, e bine nooh,,?? Vba lu Piți
V-ați făcut a patra oara testul pentru coronavirus, gunoaie sinistre ce sunteți. Nu se pot face legi doar pentru unii si pentru alții nu, ca aia sunt de la PNL și ceilalți nu. Dupa atâția ani în Parlament nu ați înțeles nici macar acest lucru? Reduci toate pensiiile (daca se mai poate e discutabil) sau nu reduci nici una. Nu poți zice ala cu profesia aia se reduce și la celalalt cu alta profesie nu.
pnl = psd , nu mai avem nici o indoiala 🙁
Bai, ciuma galben-portocalie, incepeti cu voi intai nu numai cu pensiile, ci si cu salariile alea astronomice, fiti voi cap de lista, apoi incepeti cu taierile la amarati. Daca e vorba de “Curba de Sacrificiu” nimeni nu trebuie exceptat.
Fiti mai clari, pensia de 2001 lei este pensie speciala ? Ma faceti sa rad, sunteti penibili.
Prima chestie pe care trebuie sa o faca urmatoarea guvernare este verificarea averilor acestor mafioti din poza. Si verificare pana la ultimul leu. Ce nu se poate justifica, sau de exemplu in cazul lui ghilea toate contractele atribuite misterios lui tot trebuie confiscat. Sa vezi atunci buget si fonduri pentru spitale.
La fel este absolut obligatorie impozitarea averilor bisericesti.
Toate bisericile isi dovedesc acum utilitatea, zero absolut.
V-ati bagat in seama si voi, PeNaLii, sa le luati fata celor de la USR care au vreo trei proiecte depuse! Blocate toate de usl (pt. cine a uitat: pnl+psd=usl). Si inca ceva: stiti, nu stiti, dl ing. cupsa este autorul modificarii legislative prin care ti se poate demola imobilul pe repede inainte! A recunoscut ca ideea i-a venit la sugestia birtinezului.
Un fel de praf in ochi pt prostime …gunoiul de rares bogdan cand s-a facu mare liberal peste noapte, ne promitea ca se va termina cu pensiile speciale !!!