Deşi iniţial se crezuse că va fi constituit vineri, 17 iunie, în cele din urmă prefectul Claudiu Pop a amânat constituirea Consiliului Judeţean Bihor pentru miercuri, 22 iunie, ora 9:30. Motivul invocat: faptul că „nu toate partidele politice au depus la Autoritatea Electorală Permanentă raportul financiar prevăzut la art 47 din Legea nr 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniei electorale”. Ca urmare, candidaţilor declaraţi aleşi nu li se pot valida mandatele! Pe acelaşi considerent, şedinţa de constituire a Consiliului Local Oradea va avea loc în data de 22 iunie 2016 de la ora 12.
Hunor vrea cu PSD
În acelaşi timp, UDMR continuă să ţină în tensiune partidele româneşti. Uniunea maghiară nu a ales încă dacă va conduce la Judeţ alături de PNL sau de PSD şi ALDE. Cu PNL, UDMR ar forma o majoritate de 24 de consilieri, dintr-un total de 35, în timp ce cu PSD 18 forma o majoritate la limită, cu un PNL trecut în Opoziţie. Contactat telefonic, Pasztor nu a vrut să dezvăluie mai nimic despre opţiunea UDMR, confirmând că negocierile continuă!
„Negocierile continuă fiindcă vrem o înţelegere care să stea bine în picioare din toate punctele de vedere. Vrem ca din aceste negocieri să se nască o înţelegere din care judeţul Bihor să câştige”, a declarat, diplomat, Pasztor Sandor, capul de listă al UDMR pentru Consiliul Judeţean. Întrebat dacă alianţa avută în vedere de UDMR include la pachet Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Oradea, aşa cum propusese liderul PNL Ilie Bolojan, Pasztor a răspuns astfel: „Sigur că toată lumea încearcă să-şi maximizeze şansele. Eu discut pe Consiliul Judeţean”.
Miercuri seară, liderul UDMR Kelemen Hunor a fost la Oradea, unde s-a întâlnit cu conducerea locală a UDMR, căreia i-a recomandat să facă o înţelegere cu PSD! Întrebat despre această recomandare, Pasztor s-a raportat astfel: „Poate, dar eu nu am fost la această întâlnire!”.
Liderul PSD Bihor, Ioan Mang este nemulţumit de faptul că UDMR tărăgănează luarea unei decizii. „Personal, nu înţeleg nehotărârea UDMR Bihor, în condiţiile în care ar avea cea mai echilibrată alianţă cu PSD”. Ca de obicei în aceste situaţii, primarul Ilie Bolojan a fost zgârcit în declaraţii, pretinzând că nu este specialist în politică! „Nu comentez. În câteva zile lucrurile se vor clarifica. Marţi, cel târziu”, ne-a declarat Bolojan, declinându-şi competenţa în favoarea „negociatorilor PNL”, pe care a evitat să-i nominalizeze. „S-au pus totul în discuţie, însă deocamdată nu avem nimic concret. Mai este până miercuri”, a reacţionat şi co-preşedintele PNL Bihor, Gavrilă Ghilea.
Surse din interiorul partidelor politice transmit faptul că deja negocierile cu UDMR depăşesc sfera pur politică, iar acest scenariu ce ar putea conduce către interese de grup poate deveni credibil pe măsură ce liderii locali ai UDMR amână luarea unei decizii, în ciuda recomandării lui Kelemen Hunor spre o alianţă cu PSD!
Pasztor nu se vrea şef?!
Chiar dacă un viceprimar UDMR în Oradea ar fi „floare la pălăria” marelui PNL, deţinător a două treimi din mandatele avute în Consiliul Local, UDMR are, totuşi, şefia OTL, prin intermediul lui Csuzi Istvan. Şi aceasta este o miză, în condiţiile în care o înţelegere cu PSD la judeţ ar putea aduce imediat sacrificarea lui Csuzi la OTL şi impunerea unui nou şef liberal de către primarul Bolojan.
„Dl Csuzi a fost director OTL şi când UDMR nu a fost la guvernare. Totuşi, sunt chestiuni ce nu ţin de mine. Nu pot să mă pronunţ, nu pot evalua activitatea dlui Csuzi, nu am în subordine OTL. Dl Csuzi are un contract de management. Nu are legătură cu politica, dar asta rămâne de văzut”, afirmă Mălan, propunerea PNL pentru Consiliul Judeţean.
Dacă este clar că PSD ar accepta, până la urmă, şi o variantă cu preşedinte de Judeţ de la UDMR şi cu vicepreşedinţi PSD şi ALDE, în schimb PNL ar oferi UDMR doi vicepreşedinţi la Consiliul Judeţean, cu Mălan preşedinte, precum şi viceprimar UDMR la Oradea. Acum se speculează că în cele din urmă şi PNL ar putea ceda către UDMR preşedinţia Consiliului Judeţean, doar pentru a-i convinge pe maghiari să se alieze cu PNL în dauna PSD. Aşadar, e ca o licitaţie! Chiar dacă inclusiv în campania electorală Pasztor Sandor susţinea că nu îl interesează să fie preşedinte, ci vicepreşedinte al Consiliului Judeţean.
„Până miercurea viitoare este timp, de ce să se grăbească unii sau alţii? S-au discutat mai multe variante şi noi nu am acceptat variantele propuse de ei. Nici ei nu au acceptat variantele noastre. Am discutat mai multe variante. Nu cred că e firesc să vorbesc despre ce se propune, până ce se negociază”, ne-a transmis Mircea Mălan, parte a comisiei de negocieri din partea PNL.
Citiți principiile noastre de moderare aici!