Ionel Avrigeanu face referire la ONG-urile udemeriste, adăpate de Consiliul Județean prin două direcții – DDIP și DSC. „Sunt sume alocate disproporționat, iar suspiciunea noastră este că multe dintre aceste activități nu se desfășoară efectiv”, spune Avrigeanu, arătând că CJ Bihor a cheltuit, prin cele două direcții, circa 300.000 de euro în primele șase luni ale acestui an.
Propunere concretă
Avrigeanu dă exemple de proiecte finanțate de CJ Bihor către ONG-uri: „Natura antică – șah în natură pentru care s-au primit 30.000 lei. Cu acești bani se poate organiza Campionatul Județean de șah, nu doar câțiva pensionari care au jucat șah pe o pătură, în parcul din Săcueni. Suspiciunea noastră este că multe din aceste activități nu se desfășoară efectiv”, declară Avrigeanu.
PNL are o propunere de transparentizare a desfășurării acestor proiecte finanțate de CJ: „Dorim o Hotărâre de Consiliu care să impună ca, odată cu aprobarea proiectelor și a sumei, să fie publicate pe site-urile celor două instituții data, durata și locația desfășurării activităților. Dacă nu vor aproba, înseamnă că nu doresc transparentizarea și sunt în complicitate cu acestea”.
Exemple
Este reclamată și asocierea CJ Bihor cu două ONG – Fundația Partium, pentru plasă pe școala „Szacsvay Imre” și cu Alma Mater – pentru reparații rețele termice, la Liceul „Ady Endre”. „Să vedem dacă aceste fundații au în domeniul de activitate astfel de activități. Mi-e greu să cred că cele două fundații se ocupă de asemenea activități. Se poate vorbi, astfel, despre o sifonare de bani”, declară Avrigeanu despre cei 180.000 de lei alocați de CJ celor două școli, prin ONG-urile pomenite. Liberalul arată adevăratele probleme ale județului: „Le recomandăm să se asocieze cu un ONG pentru aducerea curselor pe Aeroportul din Oradea, care în două săptămâni vor dispărea, sau cu un ONG, pentru dansuri populare pe drumurile județene”.
Liberalul promite că va sesiza Camera de Conturi pentru a verifica modul în care se cheltuiesc acești bani. Și dă exemple de proiecte suspecte finanțate de CJ, prin DDIP și DSC, către:
Asociația Pro Săcueni, pentru Zilele Săcuenilor – 9.000 lei – „nu cred că ei organizează”;
Întâlnirea corurilor din zona Văii Ierului – 2.500 lei;
Ziua familiei, Sânnicolau – 2.500 lei;
Tabără de fotbal la Săcueni – 2.000 lei;
Margittai Tarsasag – Împreună pentru trecut și viitor – 5.000 lei; Tabără de vară „nu se știu unde” – 5.000 lei; Ghetuțele lui Moș Crăciun – 4.000 lei; „Bănuiesc că le-au lustruit, nu se spune ce și cum”.
Club Sportiv Viitorul Borș – 15.000 lei, pentru Campionatul Județean Avântul 2018, și 7.000 lei pentru echipament sportiv. „Comuna Borș nu e o comună chiar așa de săracă încât să nu își permită să finanțeze”, afirmă fostul vice de la Consiliul Județean.
În schimb, liberalii susțin că nu au văzut „nicio activitate legată de Centenar. Este un subiect tabu – nu ne miră că cei doi parteneri PSD și ALDE stau în genunchi în fața UDMR, se mulțumesc cu firimituri”.
Kft-uri pentru Szigligeti
Avrigeanu cere o monitorizare atentă a acestor proiecte, din partea Consiliului Județean: „Dacă constatăm că sunt câteva sute de persoane care participă, atunci trebuie să continue. La o adică, putem merge și noi la campionatul de șah pe iarbă la Săcueni”. În același timp, observă că la Teatrul Szigligeti se fac multe achiziții din Ungaria: „Szigligeti are foarte multe achiziții de la Kft-uri din Ungaria. În iunie au fost cheltuiți 14.000 euro. Numai de la un singur Kft s-au achiziționat 10.000 euro. Poate să vină și din Ungaria, însă să vedem dacă s-au respectat procedurile, deoarece circa 9 milioane de lei au fost alocați anul acesta teatrelor”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!