Liberalii au contestat la Curtea Constituțională Ordonanța de Urgență intrată deja în vigoare, prin care Guvernul vrea să suprataxeze multinaționalele – bănci, companii din energie și din telecomunicații – respectiv transformă Pilonul II de pensii într-unul opțional.
După cinci ani de contribuții la Pilonul II, contribuabilul va putea rămâne doar în Pilonul I, fără ca valoarea contribuțiilor să poată fi transferată. Așadar, din acest an oamenii își pot retrage contribuțiile efectuate până acum prin intermediul Pilonului II, mai puțin un comision de 2%, dacă vor să rămână, în continuare, doar în Pilonul I, administrat de Stat.
„Își ascund propriile nerealizări”
Spicuim din criticile PNL la adresa măsurilor Guvernului PSD-ALDE, exprimate de către deputatul Gavrilă Ghilea:
„Ordonanța fiscală nu reprezintă decât o măsură disperată de atragere a unor sume de bani la bugetul de stat prin introducerea de noi taxe și impozite.
De fapt, prin plafonarea prețurilor în anumite sectoare energetice se va provoca un dezastru economic, din care toți românii vor avea de suferit. Aprobând un set de măsuri populiste, care ar fi urmărit ca scop principal creşterea bunăstării românilor şi îndreptarea unor practici incorecte în domeniul bancar şi în domeniul energiei, artizanii acestui act normativ au încercat, de fapt, să provoace ura românilor împotriva unor instituţii bancare şi companii comerciale pentru a-și ascunde propriile nerealizări ale promisiunilor electorale.
Ordonanţa lăcomiei fiscale a Guvernului reprezintă, de fapt, o bombă cu ceas pentru economia României. Prin suprataxarea companiilor din energie cu 2% pe cifra de afaceri și a celor din telecomunicații cu 3%, se vor genera scumpiri în lanț la facturile pentru utilități și întreținere și la cumpărăturile de bunuri și servicii plătite de toți ceăţenii. Viața românilor va fi mult mai scumpă după adoptarea acestor măsuri.
Executivul nu a renunţat la naţionalizarea Pilonului II de pensii. A prezenta contribuabililor de la Pilonul II de pensii posibilitatea transferului fondurilor economisite în ultimii 10 ani către pilonul public de pensii, sub promisiunea unor randamente de 15% în 2019 și 40% în 2020, este echivalent cu toxicul slogan FNI: Dormi liniştit, Pilonul public lucrează pentru tine!
În realitate, aceste majorări ale punctului de pensie din pilonul public de pensii nu sunt garantate, din simplul fapt că în sistemul public de pensii contribuţiile nu au niciun randament, pentru că nu se fac plasamente în investiții cu aceste sume, așa cum se întâmplă cu contribuțiile de la Pilonul de pensii administrat privat, care au unul dintre cele mai ridicate randamente din Europa, de circa 5-7% pe an.
În schimb, creşterea pensiilor va fi îngheţată timp de 9 luni, indexarea lor fiind amânată până la 1 septembrie, prin adoptarea noii legi a pensiilor, care nu are nicio acoperire reală bugetară”.
PNL: „Ratele vor crește”
„Delirul disperat al tripletei DVD Dragnea-Vâlcov-Dăncilă nu se opreşte aici. Aşa-numita taxă pe lăcomie dedicată sectorului bancar în funcție de nivelul dobânzii ROBOR poate ajunge la 0,5% din activele bancare şi se va percepe trimestrial. Așa ceva nu mai există nicăieri în lume!
Nu doar că ratele românilor la bancă vor creşte după aplicarea acestei taxe, dar vom constata înăsprirea condițiile de creditare atât pentru populaţie, cât şi pentru companii”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!