Discuțiile pe acest subiect par fără sfârșit, cu toate că printre aleșii din Consiliul Județean sunt specialiști de primă mână, oameni care știu mai bine ca oricine ce înseamnă un buget, atât la opoziție-consilierul PNL Călin Gal, fost șef al Gărzii Financiare, cât și la putere, consilierul Ioan Gheorghe Țară, fostul șef al Curții de Conturi. În discuții e atras și alt specialist în Finanțe, prefectul Ioan Mihaiu, fostul șef al Finanțelor Bihor. Pentru un profan este greu de înțeles de ce toți acești oameni ar intra într-un joc politic, negându-și pregătirea și profesiile în care s-au consacrat, de ce nu s-au exprimat ca profesioniști la momentul votului, permițând acum să se deschidă un nou front de discuții, noi semne de întrebare privind legalitatea votului și alocările bugetare.
Aprobat în aprilie și cu aviz de legalitate din partea Prefecturii Bihor, bugetul județului ajunge în instanța de contecios administrativ. Acțiunea a fost inițiată de consilierii județeni PNL care atunci nu au votat bugetul, cu excepția unui singur liberal: Cornel Borza. Motivul invocat de consilierul județean Călin Gal este incompatibilitatea în care s-ar afla un angajat al DDIPI din cadrul CJ Bihor, Boda Gergely care e și consilier județean UDMR, dar și consilierii PSD Bujor Chirilă și Stela Babău, care conduc Ecolect și Ecoland. Bugetul Consiliului Județean a fost votat în aprilie într-o ședință cu scandal, în care Călin Gal spune că au fost „mobilizați unii angajați ai Consiliului Județean” pentru a presa votarea bugetului pe motiv că altfel nu își vor primi salariile.
Cel care a făcut diferența între a fi votat bugetul sau a nu fi votat a fost consilierul județean PNL, interpretul Cornel Borza, angajat la rândul său la Consiliul Județean. Consilierul Călin Gal, fost șef al Gărzii Financiare spune că reacția publică la cinci luni după adoptarea bugetului e generată de faptul că atunci nu a fost pusă la dispoziția aleșilor PNL împărțirea bugetului decât sub formă de proiect, dar și apariția unor noi indicii de incompatibilitate. Consilierii PNL au venit atunci cu propunerea de a rezolva problema salariilor într-o ședință extraordinară în care urmau să aducă proiect de buget propriu. La momentul respectiv, consilierul județean Ioan Gheorghe Țară a contracarat cererea PNL, catalogând „puerilă” propunerea liberalilor de veni cu un proiect propiu de buget pe care să-l voteze Puterea. Într-o conferință de presă organizată vineri, consilierul PNL Călin Gal anunță că a atacat în instanța de contencios administrativ hotărârea de consiliul prin care a fost votat bugetul, dar și cea prin care a fost aprobată prima rectificare de buget.
Ambele hotărâri au avizul Prefecturii din perspectiva legalității. Călin Gal spune că Boda Gergely, care șef de birou în cadrul DDIPI, din cadrul CJ Bihor e incompatibil fiindcă nu s-a abținut de la votarea bugetului județului, și implicit de la bugetul alocat acestei Direcții. Mai mult decât atât sunt invocate alte două situații de incompatibilitate, de această dată din grupul aleșilor PSD care, cele ale consilierilor Stela Babău și Bujor Chirilă, aflați la conducerea Ecoland și Ecolect. Liberalul Călin Gal anunță că a informat Prefectura despre faptul că a atacat în instanță cele două hotărâri de CJ. Mai mult, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist consideră că Prefectura ar trebui să sesizeze ANI privind situațiile de incompabilitate. Întrebat care e poziția Prefecturii, prefectul Ioan Mihaiu spune că din păcate a primit doar o informare din partea aleșilor PNL care notifică instituția că a atacat în instanță hotărârile de Consiliu Județean, fără a puncta care sunt situațiile concrete ce se așteaptă a fi rezovate de Prefectură. „Noi primim multe sesizări de la partidele politice în care ni se cere să sesizăm ANI.
Precizez că nu e nevoie să facem noi, Prefectura, acest demers, o poate face oricine. În ceea ce privește demersul consilierilor PNL, noi nu am primit decât o simplă informare, fără o altă anexă ca să putem dezbate acest subiect. Și dacă au atacat hotărârea, atunci intervine faptul că noi nu suntem parte a acelui proces între PNL și CJ, deci nu avem nici o calitate. Atunci când vom vedea clar ce se cere Prefecturii, vom analiza cu juriștii instituției și vom răspunde punctual. Nu doresc să fiu combatant într-un război politic, nu e menirea prefectului, aștept o documentație completă ca să ne putem exprima pe lege”, a precizat prefectul Ioan Mihaiu. Atât președintele CJ Pasztor Sandor, cât și vicepreședintele Ioan Mang privesc cu detașare și fără îngrijorare demersul PNL. „ Domnul Boda Gergely nu este ordonator de credite, deci nu se află în nici o stare de incompatibilitate”, a precizat Pasztor Sandor.
La rândul său Ioan Mang spune că „una e să votezi bugetul Consiliului Județean sau bugetul Teatrului, de exemplu…. Nici măcar nu era votat bugetul Ecoland sau Ecolect, aceea rubrică viza nivelul cotizației, al cărui nivel nu e stabilit de CJ, ci de Adunarea Generală a Acționarilor, spre exemplu de Primăria Săcuieni, de Primăria Diosig”, a explicat Ioan Mang. Dincolo de aceste discuții, nici Puterea nici Opoziția nu au soluții sau răspuns la întrebarea : „ce se întâmplă dacă bugetul CJ e aruncat în aer?” Cu atât mai mult cu cât banii sunt deja cheltuiți.
Citiți principiile noastre de moderare aici!