Județul Bihor primește peste 1,488 miliarde de lei prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” (PNDL3), echivalentul a aproximativ 300 de milioane de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice. Astfel, pentru proiecte de apă și canalizare, în județul nostru vor veni 638 de milioane de lei, iar pentru drumuri și poduri peste 850 de milioane de lei.
[eadvert]
Unul dintre cele mai mari proiecte din județul Bihor, pentru care s-a cerut finanțare prin acest program, este inelul rutier metropolitan. Șoseaua care va ocoli Oradea și va traversa comunele Nojorid, Sânmartin și Oșorhei costă aproximativ 230 de milioane de lei, echivalentul a 47 de milioane de euro. Proiectul a fost schițat în cadrul unui parteneriat realizat între Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea și primăriile celor trei comune. Inelul rutier, lung de 17 kilometri, va avea două benzi, cinci girații, două poduri și două viaducte. „Acest drum va avea două viaducte importante, la ieșirea din Băile Felix, unde traversăm acea benzinărie USA OIL, printre două dealuri. Va avea o lungime de 300 de metri, cu înălțimea maximă de 14 metri.
Al doilea este la drumul dinspre Haieu, în zona Băilor 1 Mai. Are o lungime de 350 de metri, cu înălțimea pilei maxime de 12 metri. Ne propunem ca la sfârșitul lunii mai să aprobăm studiul de fezabilitate al acestui drum metropolitan”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, în luna martie. „Noi credem că în doi ani, acest drum poate fi făcut. O dată realizat, ar urma să descongestioneze atât intrările în Municipiul Oradea, cât și Centura Municipiului Oradea”, a subliniat președintele CJ Bihor.
10 miliarde, în prima fază
Potrivit documentelor publicate de Ministerul Dezvoltării, au fost împărțite 52,5 miliarde de lei, echivalentul a circa 10 miliarde de euro. În total, suma alocată programului „Anghel Saligny” este de 65,5 miliarde de lei. În cadrul PNDL 3, fiecare județ din țară ar urma să primescă cel puțin 140 de milioane de lei, minimum 4 milioane pentru fiecare comună și cel puțin 7 milioane de lei pentru fiecare oraș. Pentru municipii vor fi alocate minimum 10 milioane de lei și cel puțin 43 de milioane de lei pentru reședințele de județ.
Cu banii alocați prin acest program, ar urma să fie construiți 12.000 km de rețele de alimentare cu apă și canalizare construite/extinse, 700.000 de branșamente individuale la sistem de alimentare cu apă/racorduri individuale la sistem de canalizare, construcția sau modernizarea a 2.000 km de drumuri județene și variante ocolitoare și 3.000 km de drumuri comunale, potrivit unui comunicat comunicat al Ministerului Dezvoltării. Dintre cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale ale României, incluzând județele și sectoarele capitalei, doar 81 de UAT-uri nu au cerut finanțare. Toate consiliile județene și toate sectoarele municipiului București au solicitat finanțare.
Bihorul, pe locul 3 la sumele solicitate prin Anghel Saligny
Autoritățile locale din județul Bihor au depus proiecte în valoare de aproape 5 miliarde de lei la MDLAP, în cadrul programului Anghel Saligny (PNDL3), potrivit unei analize făcute de Expert Forum. Astfel, Bihorul este pe locul 3 în ceea ce privește valoarea proiectelor depuse. ONG-ul atrage atenția că, deși programul a fost creat inițial pentru a ajuta localitățile sărace, multe solicitări provin de la primării sau consilii județene cu bani. „Dacă ne uităm pe județe, situația este diversă. Suma solicitată de București (fără sectoare), reprezintă 7% din valoarea totală. Apoi urmează Timiș cu 5,8%, Bihor (3,54%), Sibiu (3,42%) și Botoșani (3,12%). Pe ultimele locuri, cu valori între 1 și 1,5% din suma totală solicitată, se află Ialomița, Covasna, Dâmbovița, Ilfov și Brăila. Datele ne arată că nu neapărat județele sărace au cerut cei mai mulți bani, având în vedere că în top se află chiar unele dintre cele mai bogate județe din țară”, arată analiza publicată de EFOR.
Doar orașul Valea lui Mihai a depus proiecte în valoare de peste 1 miliard de lei, fiind pe locul 5 pe țară în ceea ce privește valoarea totală a proiectelor depuse, după București, Remetea Mare (Timiș), CJ Sibiu și CJ Neamț. Primarul Nyakó József ne-a declarat că toate proiectele depuse vizează modernizarea străzilor și modernizarea sau extinderea infrastructurii de apă și canalizare. „Am fost la minister și ne-au sfătuit să depunem cât mai multe proiecte, dacă nu se va putea finanța tot, să fie măcar o parte din ele”, a declarat edilul. El a subliniat că nici măcar nu a depus toate proiectele necesare orașului. „Ne târguim, că niciodată nu sunt destui bani”, a precizat Nyakó József. Primarul a declarat că în Valea lui Mihai au fost deja realizate mai multe proiecte finanțate prin PNDL 1 și PNDL 2.
În top și la PNDL 1 și PNDL 2
Potrivit unui raport al Expert Forum, județul nostru a luat 1,5 miliarde de lei prin PNDL 1 și PNDL 2, primul pe țară la sumele de bani alocate prin aceste programe. Astfel, potrivit datelor furnizate de rapoartul citat, în Bihor ar exista în jur de 363 de proiecte finanțate prin PNDL 1 și PNDL 2. Cele mai multe proiecte care au primit finanțare sunt pentru modernizarea sau extinderea rețelelor de apă și canalizare, urmate de proiectele pentru modernizarea drumurilor. Beiuș, Boianu Mare, Chișlaz, Curtuiușeni, Girișu de Criș, Hidișelu de Sus, Sălacea, Sâniob, Tarcea, Viișoara sunt singurele primării din județ care nu figurau pe lista celor care au primit bani prin PNDL 1 și PNDL 2.
Într-o nouă analiză publicată de Expert Forum, ONG-ul arată că în 2022 nu s-a schimbat mare lucru în ceea ce privește evidența și controlul banilor alocați prin acest program. „Saligny tot crește, nici până în ziua de azi nu avem o analiză a PNDL, pentru a vedea ce a mers bine și ce trebuie îmbunătățit; conform informațiilor deținute de EFOR, nu există niciun raport de audit de performanță realizat de minister, cu excepția celor de audit publicate de Curtea de Conturi, care sunt mai degrabă critice. Mai mult, câteva chestiuni esențiale legate de aprobarea și implementarea proiectelor pentru Programul Saligny, criticate în spațiul public, au rămas nerezolvate”, este concluzia analizei EFOR.
Totodată, cei de la EFOR susțin că și în prezent mai există multe proiecte din PNDL 1 și PNDL 2 care sunt tot la stadiul de implementare. Despre unele proiecte nici nu se știe dacă au început lucrările. „Acest fapt ridică întrebarea dacă alte câteva mii de proiecte finanțate din Saligny vor putea fi implementate, având în vedere că avem proiecte începute în 2015 care nu au fost încă finalizate”, subliniază sursa citată.
PNDL 3: Bihorul primește peste 40 de milioane de euro pentru gaz
Trimite articolul
XSpor la furat! Aveti iar de unde!
Banii vor fi tocati doar in investitii care nu aduc profit in viitor.
-
Serios?
“Cele mai multe proiecte care au primit finanțare sunt pentru modernizarea sau extinderea rețelelor de apă și canalizare, urmate de proiectele pentru modernizarea drumurilor” …
deci, sa înțelegem,… in viziunea ta – investiția in infrastructura nu aduce PROFIT in viitor???🤦♂️🤦♂️🤦♂️Magnific…
-
Si unde e profitul, unde sunt banii la buget? Da SERIO, banii bagati in borduri, demolari, taieri de copacii, si doar betoane ce profit aduc? Profit omule, bani la buget, bani la salarii. Nu bagam bani nimic in Universitate, in atragerea de firme IT, de sedii de firme care aduc dezvoltare. Ce profit aduce drumul asta, e cumva cu taxa? Altu spalat pe creier.
-