Temă în campania electorală tocmai încheiată, îndatorarea Oradiei este acum la nivelul record de 61%. Şefa Direcţiei Economice, Nadia Haş, insistă că oraşul va ieşi din 2016 la 18,53%, după ce va achita creditul punte de 100 de milioane de lei luat la finele anului trecut de la CEC. Economista a ţinut să facă precizări despre gradul de îndatorare al oraşului la final de campanie, pentru a nu stârni apele tulburi ale politicii şi mai mult.
Creditul punte
Gradul de îndatorare al oraşului a ajuns la spectaculorsul 61% după ce, la finele anului trecut, Primăria a luat de la CEC un credit pentru un an, în valoare de 100 milioane de lei. Scopul acestuia a fost de a plăti cât mai mult din lucrările făcute pe proiecte, ştiut fiind că doar ceea ce e plătit până la 31 decembie se decontează cu finanţatorul european. Puţin peste jumătate din acest credit este deja achitat. „Până la 3 iunie am primit de la Uniunea Europeană 72,6 milioane de lei pentru proiectele nerambursabile implementate în Oradea. Din această sumă am rambursat 53 milioane lei din creditul punte de la CEC Bank, iar în zilele următoare vom rambursa și diferența până la 72,6 milioane. Mai trebuie să primim conform calculelor noastre până la finalul anului 32 de milioane de lei, urmând ca diferența de 15,4 milioane lei să fie de asemenea rambursată”, a declarat Haș.
Costul creditului este de 451.000 de lei. Directoarea insistă că fără acest credit, bugetul local de investiţii proprii pe anul acesta ar fi fost blocat în proporţie de 35%. „Gradul de îndatorare al oraşului este mare dar nu pe efortul municipiului, nu pe veniturile sale proprii, ci pe decontările de la Uniune”, susţine Haş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!