Preşedintele ARACIS, prof.univ.dr. Ioan Curtu, a înmânat, pe 20 decembrie, certificatul care atestă că Universitatea din Oradea (UO) a obţinut în urma evaluării instituţionale din octombrie 2013, calificativul «Grad de Încredere Ridicat» pentru perioada 2013 – 2018.
Reprezentantul ARACIS a fost întâmpinat în Aula Magna cu imnul academic „Gaudeamus” şi colinde interpretate de Corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ep. dr. Vasile Coman” dirijat de preot, conf.univ.dr. Mihai Brie.
Preşedintele Ioan Curtu a precizat că cei 25 de membri ai consiliului ARACIS au votat în unanimitate în şedinţa din 19 decembrie, acordarea calificativului «Grad de Incredere Ridicat».
La eveniment au participat membrii comunităţii academice, parlamentari, prefectul Claudiu Pop, episcopul Virgil Bercea, alte oficialităţi locale şi colaboratori instituţionali.
„Încheiem anul universitar cu o veste frumoasă, una care ne onorează dar ne şi obligă, includerea Universităţii din Oradea între cele mai importante instituţii de învăţământ superior din România. Trebuie însă să recunoaştem că noi doar am preluat şi am dus mai departe o ştafetă, cea mai mare parte din merit revenind fostei conduceri”, a cuvântat rectorul Constantin Bungău. La rândul său, şi preşedintele Senatului UO, Sorin Curilă, a mulţumit fostei conduceri a Universităţii pentru aportul ei.
Iarăşi spre eşalonul II
În discursul său, Ioan Curtu, a anunţat că ARACIS lucrează pentru introducerea în metodologie a unei noi categorii, superioară «Încrederii ridicate» şi anume categoria de «Excelenţă». Ca urmare, deşi abia a intrat în cea mai elitistă categorie, Universitatea din Oradea va reveni în eşalonul secund după introducerea «Excelenţei».
Iar promovarea într-o astfel de categorie nu va fi facilă câtă vreme Ioan Curtu a subliniat că, în Germania, doar patru universităţi au calificativul de Excelenţă.
Ca atare, preşedintele Curtu le-a recomandat universitarilor orădeni să-şi continue munca, să lupte pentru atragerea de studenţi, dar şi să menţină un anumit standard.
În domeniul cercetării, Curtu a spus că e mai bine să fie publicată doar o lucrare pe an, dar într-o revistă bine cotată, decât „n” lucrări în reviste irelevante din punct de vedere ştiinţific.
La finalul, Executivul UO a oferit insigna calităţii celor care au contribuit la obţinerea calificativului: fostul rector Cornel Antal, preşedintele Senatului Sorin Curilă, Ioan Felea, Ştefan Nagy şi Mariana Mureşan.
Festivitatea s-a încheiat cu un moment muzical oferit de orchestra Facultăţii de Arte, Departamentul de Muzică, pregătită de Carmen Rus, corul Facultăţii de Arte, Departamentul de Muzica, avand ca dirijor pe Tudor Ciupeiu şi corul de studenţi ai clasei de canto condusă de Florina şi Florin Mariş Hinsu, dirijat de Valentin Lazăr.
Citiți principiile noastre de moderare aici!