Senatorul PNL Cristian Bodea a fost atât de furibund joi, împotriva Guvernului Ponta, că s-a ales şi cu o declaraţie-contrareplică, venită chiar din partea propriului şef de partid, Crin Antonescu. Parlamentarul se arăta iritat de felul în care premierul Victor Ponta şi miniştrii săi îi tratează pe parlamentari, evitând o comunicare reală cu aceştia. „Parlamentarii au ajuns masă de manevră pentru Guvern. Dacă în perioada Băsescu şi PDL am avut o republică prezidenţială, acum avem o republică guvernamentală!”, a tunat Bodea de la sediul PNL Bihor. La un moment dat, Bodea a declarat chiar că s-a gândit să depună o moţiune împotriva ministrului Mediului, Rovana Plumb (PSD). Bodea: „O moţiune simplă? Mi-a trecut prin cap, doamna Plumb şi-o caută cu lumânarea!”.
Ulterior, Crin Antonescu i-a transmis lui Bodea că, dacă ţine la calitatea sa de membru de partid, nu poate depune o moţiune împotriva unui membru al propriului său Guvern. !„Aşa, dacă ne vine într-o zi să iniţiem o moţiune (…) asta nu se poate. Nu se poate nu pentru că un parlamentar nu ar avea aceste drepturi, le are, dar dacă ţine şi la calitatea sa de parlamentar membru al unui partid, atunci nu o poate face”, a subliniat Antonescu. Şeful PNL i-a transmis bihoreanului că dacă are vreo nemulţumire, atunci trebuie să se adreseze propriului grup parlamentar, conducerii partidului, pentru a vedea dacă are susţinere în partid.
Supărările „BB”
De când e senator, Bodea a interpelat mai mulţi miniştri, în special PSD, dar şi PNL-PC, arătându-şi nemulţumirea faţă de insistenţa Guvernului în chestiunea gazelor de şist şi nu numai. Recent, l-a interpelat şi pe premierul Victor Ponta în legătură cu lipsa unei viziuni economice şi fiscale pentru România. Pe parlamentarul bihorean îl deranjează desele schimbări în fiscalitate, lipsind, astfel, predictibilitatea dorită de investitorii străini. Împreună cu colegul său, Valeriu Boeriu, Bodea a iniţiat modificarea Legii petrolului, cerând ca exploatarea gazelor de şist să fie reglementată de o lege specială. De asemenea, cei doi senatori „BB” s-au arătat deranjaţi că ministrul Rovana Plumb le-a respins propunerea legislativă, pentru un timbru de mediu de 1 ban/litru, arătându-se grijulie cu buzunarul cetăţeanului, însă nu o deranjează timbrul de mediu, „de 2.000-3.000 euro” pentru înmatricularea maşinilor.
Cum preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a criticat acest obicei al senatorilor PNL, de a-i interpela pe miniştri, Bodea şi-a adus aminte că şi senatorul PSD, Florian Bodog, l-a interpelat în mod repetat pe ministrul PNL al Sănătăţii. Vrând să demonstreze că nu discriminează pe nimeni în sânul USL, Bodea şi-a adus aminte şi cum ministrul PNL al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, nici nu s-a obosit să semneze un răspuns la interpelarea sa, punându-l să semneze pe secretarul de stat Gherghina. Cu această ocazie, Bodea i-a transmis lui Mang şi, implicit lui Popa, că nu este treaba parlamentarilor să aducă bani în Bihor, ci a administraţiei judeţene. „Una este să faci lobby pentru fonduri, la Guvern şi alta este să te căciuleşti. Eu nu aşa înţeleg să fac politică, căciulindu-mă la un ministru sau altul, pentru ca banii să vină în Bihor şi nu în Moldova”, a spus Bodea, adăugând că în timpul Guvernului Tăriceanu, Cornel Popa a adus bani în Bihor nu pentru că era parlamentar, ci pentru că era şef de filială şi avea influenţă la Guvern.
La rândul său, Boeriu a transmis că şi alţi colegi parlamentari USL sunt nemulţumiţi de atitudinea celor din Guvern, însă deocamdată aceştia ar fi mai puţin curajoşi: „Ca şi noi gândesc mulţi, dar o spun în baie, în şoaptă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!