Plopii au zilele numărate în Oradea liberală. Fie că s-au aflat în calea investiţiilor municipale – aliniamentul de pe Borşului doborât acum câţiva ani, că sunt alergeni, că deranjează „investiţii private” sau că puful florilor blochează noua şi ultraperformanta centrală pe gaz, drujba e soluţia la care apelează administraţia locală.
36 de plopi de pe Borşului au fost sau urmează să fie doborâţi zilele acestea, în urma unei solicitări venite din partea Termoficare SA, spune Emil Benţan, adjunct în cadrul Direcţiei Tehnice din Primărie.
„Termoficare SA ne-a făcut solicitarea pentru că puful florilor înfundă filtrele centralei noi”, zice Benţan.
Adjunctul spune că doborârea are aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului Bihor, care s-a deplasat în teren, inclusiv la centrală, pentru a verifica situaţia.
Au fost doborâţi arborii din vecinătatea societăţii de pe Borşului până spre sensul giratoriu de la intarea în Parcul Industrial.
Viceprimarul Florin Birta susţine că nu era o altă soluţie, din cauza situaţiei tehnologice de la CET-ul nou. „N-ai ce face. Trebuia luată decizia asta, în locul lor vor fi plantaţi alt fel de arbori. Am făcut o adresă către Termoficare SA să-i întrebăm ce fel de arbori am putea planta acolo ca să nu se înfunde filtrele”, spune Birta.
Filtrele noii turbine s-au dovedit deosebit de sensibile de la montarea în Oradea fiind curăţate sau înlocuite de mai multe ori. Analizele de laborator au arătat că, de la fumurile industriale până la polen de plante, filtrele au prinse de toate între fire.
Condamnă „pogromul vegetal”
„Îndrăznesc să vă semnalez că, parcă în dispret faţă de nobilele poziţii luate de presa locală în ultimele zile, adevăratul pogrom vegetal declanşat de administraţia Oradiei împotriva arborilor din acest oraş continuă la un nivel greu de închipuit.
În aceste zile, pe şoseaua Borşului, una din cele mai poluate zone ale oraşului (!), se taie în draci, parcă în răzbunare. Zeci de copaci – sănătoşi, vă rog să priviţi trunchiurile – au căzut sub lanţul drujbelor.
Consider că, atâta timp cât firmele zise specializate sunt plătite conform cantităţii muncii prestate, nu există nicio speranţă de mai bine. Acest dement masacru vegetal ar trebui înlocuit cu grija faţă de ceea ce este viu şi, evident, cu reale lucrări de întreţinere a coronamentului, acolo unde acestea sunt necesare”, a transmis Florin Budea, preşedinte Centrul Regional de Supraveghere Ecologică „Munţii Apuseni” (CRSE).
Citiți principiile noastre de moderare aici!