Pro meritus
Misiune destul de grea pentru primarul Beiusului Silviu Odobasian. Edilul şef a trebuit să facă o selecţie riguroasă între personalităţile din lumea culturii şi beiusenii din mediul de afaceri. Chiar dacă miza şi misiunea sa era doar acordarea unor „brevete şi medalii pro meritus”. Deoarece, atunci când este vorba despre Beius, automat apare sintagma de „oraş cultural”, în prim plan au fost ieri preoţii, pictorii, poeţii şi nu în ultimul rând marii profesori ai Beiusului. Fostul protopop al Beiusului, părintele Teodor Cioş, remarcabil om de litere, nu a ratat prilejul de a închina titlul „bisericii noastre strămoşeşti”. Din aceeaşi galerie selectă a Beiuşului face parte şi respectatul profesor Gavril Hădăreanu, omul care „a ars timp de 39 de ani pentru zona Beiusului”. De aceeaşi distincţie s-au bucurat pictorul Ioan Micloş, a cărei expoziţie a fost vernisată în aceste zile, şi nu în ultimul rând, poetul şi întemeietorul Muzeului din Beius, profesorul Nicolae Brânda. După ce a fost greu încercat în aceste zile, un alt exponent de seamă al culturii din zona Beiusului, Simion Suciu a închinat distincţia „familie şi soţiei mele care m-a susţinut şi pentru care am făcut tot ceea ce am făcut”. La capitolul premianţi din domeniul administraţiei, secretarul Primăriei Oradea, Florian Dacin, fiu al Beiusului a primit un premiu pentru întreaga activitate.
Slab reprezentaţi
De această dată, la sărbătoarea Beiusului nu a mai fost o inflaţie de vip-uri de la judeţ. Singurul cap al Bihorului care a făcut deplasarea la Beius a fost subprefectul Todor Albert. Consiliul Judeţean a fost reprezentat din Nicolae Hoduţ, consilier al preşedintelui. La un momenrt dat şi-a făcut apariţia şi deputatul Cornel Popa, originar din Ţara Beiusului. În primele rânduri al invitaţilor putea fi zăriţi şefii de partid ai primarului Odobasian, Mihai Bar şi Alexandru Retegan. Considerat un fief al fraţilor Micula, Beiusul a fost ocolit de reprezentanţii puterii locale care nu au dorit să fie părtaşi la mulţumirile pe care, de obicei, primarii din zonă le aduc celor doi oameni de afaceri, la vreme de sărbătoare. Depunerea de coroane de la Monumentul eroilor a marcat, practic, închiderea oficială a sărbătorii.
Beiusul pentru beiuseni
Fiindcă sufletul oraşului sunt oamenii, am încercat să aflăm cum percep beiuşenii sărbătoarea oraşului.
„Este o onoare şi o cinste să fii beiusean. De câţiva ani această sărbătoare a devenit o tradiţie. Şi fiindcă suntem la Monumentul eroilor, pot să spun că, în urmă cu câţiva ani, cînd eram elevă, am participat la reconstituirea traseului pe care l-au parcurs Nicolae Bolcaş şi Ioan Ciordaş în drumul spre moarte”, ne-a declarat Mihaela Laza, profesor.
„Este o mândrie să fii beiuşean şi adevărul e că este şi un pic de sărbătoare chiar dacă mergem la serviciu. După masă o să-mi scot familia la cofetărie”, ne-a spus Viorel Ciuta, mecanic.
Chiar dacă nu e beiusean, Traian Rif, primarul de Remetea participă în fiecare an la sărbătoarea beiuşenilor. Traian Rif este coleg de partid cu primarul Beiusului şi în momente de sărbătoare membrii PSD strâng rândurile. „Toţi locuitorii din Ţara Beiusului ne identificăm la un moment dat, cu mândrie, ca beiuseni. Îmi fac plăcere să fiu prezent aici”, spune primarul de Remetea.
Veronica Bursasiu, Horia Trifa
Citiți principiile noastre de moderare aici!