A doua zi de Street Delivery Oradea a adus în program componenta acvatică a evenimentului desfăşurat de-a lungul a trei zile, Criş Delivery, care a început cu plimbări cu barca împreună cu studenți ai Facultății de Geografie, Turism și Sport, departamentul de Educație Fizică, Sport și Kinetoterapie.
Punctul de atracţie însă a fost şansa de a te plimba pe criş cu paddle board-ul. După un scurt instructaj al celor de la SupAcademy, şi mici şi mari au experimentat senzaţii deosebite vâslind în picioare, la micul ponton instalat pe malul stâng al Crişului Repede aşteptând nerăbdători şi alţi doritori.
În paralel, de la ora 17:00 a avut loc o dezbatere despre bune practici în amenajarea malurilor de ape în intravilanul localităților și lansarea concursului „Activare sustenabilă a luncii Crișului Repede”. Moderatorul evenimentului organizat pe mal a fost Ana Maria Albiş, reprezentanta clubului de dezbateri al oraşului, Oradea Debate Society, care este primul club de dezbateri academice dedicat studenților din Oradea. „Prin activităţile din cadrul evenimentului dorim să amintim atât orădenilor cât şi edililor valorile naturale din mediul urban”, a spus în deschidere Ana Maria Albiş.
Prima care a deschis seria prezentărilor a fost Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al Apelor Române A.B.A Crișuri., care a dorit să puncteze ce a însemnat proiectarea şi amenajarea Crişului Repede în Oradea, atât pentru comunitate dar şi pentru instituţia pe care o reprezintă. „Din acest proiect am învăţat că poate grinda de beton este o soluţie bună în apărarea împotriva inundaţiilor, dar nu e atât de bună să fie pe ambele maluri. Şi atunci, de la Podul Sf. Ladislau la Podul Centenarului, acea grindă de beton s-a transformat în bolovani, pentru că printre aceştia pot creşte sălcii, o vegetaţie specifică zonei apropiate de apă, dar în acelaşi timp oferă şi protecţia zidului de sprijin”, a spus Anca Mihociu care a subliniat faptul că promenada este parte din comunitatea noastră.
Eleonora Mircescu, geolog şi specialist în arii protejate şi membru ecotop din 1991, a punctat ce valori sunt legate de Crişul Repede, amintind faptul că atât în amonte de Oradea cât şi în aval de Oradea sunt două situri Natura 2000, o arie protejată de interes european. „În Oradea, datorită lucrărilor hidrotehnice care s-au făcut de-a lungul anilor, natura este prezentă sub formă insulară. Sunt anumite porţiuni din malul crişului care încă păstrează caracteristici naturale cum este zona insuliţei din Rogerius. Ideea este să încercăm să înglobăm toate aceste zone micuţe într-o arie protejată urbană. Acum există şi legislaţie pentru a face aşa ceva şi ar fi mare păcat să nu avem grijă de ceea ce avem”. Eleonora Mircescu a precizat că sunt 15 specii de animale, 30-40 de specii de plante, faptul că avem inclusiv habitate prioritare incluse în legislaţia europeană. Sunt şi foarte multe specii de păsări, unele dintre ele în tranziţie mai ales în perioada iernii, dar sunt şi foarte multe specii de lilieci care se adăpostesc în scorburile copacilor, iar în apă o sumedenie de peşti. „Ideea ar fi să încercăm împreună cu colegii de la Apele Române să facem în aşa fel încât aceste zone să îşi păstreze aspectul natural şi să fie un loc de recreere” a încheiat aceasta.
Szabolcs Guttmann, conferenţiar universitar la Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură Oradea şi vicepreşedinte al OAR Transilvania, a prezentat tema concursului „ Activare sustenabilă a luncii Crișului Repede”, un concurs de arhitectură care are ca scop găsirea unor soluții durabile de renaturalizare, reactivare și responsabilizare. De asemenea, Alexandru Purcaru (arboriculor) și Mihai Culescu (peisagist) au prezentat o aplicaţie cu ajutorul căreia a fost realizat Registrul Verde prin inventarierea arborilor de-a lungul crişului. Au mai vorbit în cadrul dezbaterii arhitecta Loredana Gaiță, Diana Codrean – peisagist, Diana Culescu – peisagist şi arhitecţii Klaus Birthler și Cristina Bodnarescu.
Au mai fost prezenți arhitectul Szabolcs Guttmann și Adrian Pescaru.
Evenimentul Criş Delivery va continua şi duminică cu Q&A cu Familia, în lunca Crișului, când cititorii se vor întâlni cu redactorul şef al revistei Familia, Mircea Pricăjan, Miron Beteg, secretarul literar al revistei și redactorul Alexandru Sereș. De la ora 15:00 va avea loc un atelier de protecția mediului pentru copii sorganizat de Apele Române A.B.A Crișuri.
De la Criş Delivery mulţi orădeni s-au dus în Parcul Petofi pentru a prinde concertul formaţiei Karpov not Kasparov. De altfel, atelierele şi workshop-urile din Parcul Petofi şi cele din Parcul Libertăţii vor continua şi duminică, iar ultimul concert din Street Delivery îi va aparţine Valeriei Stoica.
[eadvert]
Program Street Delivery Oradea
Citiți principiile noastre de moderare aici!