Consiliul Local Oradea a aprobat miercuri în unanimitate concesionarea a aproape nouă hectare din Parcul Industrial „Eurobussiness” către Corporaţia Plexus (SUA).
În prefaţă, primarul Bolojan a precizat că investitorul american va începe lucrările în toamnă şi le va finaliza spre finele anului 2011, investiţia fiind de circa 6,2 milioane de euro.
„Plexus activează în sectorul de producţie electronic, având obiective în SUA, China, Malaiezia şi Scoţia. Viitoarea fabrică de 15 – 20.000 de metri pătraţi din Oradea va fi primul lor punct de lucru în Europa de Est. Plexus produce echipamente pentru transmisii video, switch-uri optice, industria militară şi aerospaţială SUA, măsurători ştiinţifice, IT şi laboaratoare medicale. Este vorba, astfel, de o investiţie importantă, de înaltă tehnologie, care va avea nevoie de personal calificat. Am înţeles că numărul angajaţilor va creşte spre 200”, a spus Ilie Bolojan.
Înainte de vot, consilierul Claudiu Popa (PDL) a opinat că ar trebui fixate garanţii pentru ca investiţia să fie finalizată. „Venim dacă e cazul şi în şedinţă extraordinară pentru o investiţie de şase milioane de euro”, a spus Claudiu Popa.
În replică, primarul Bolojan a dat asigurări că acest contract cu Plexus nu e „mai extraordinar” decât cele încheiate cu ceilalţi producători atraşi de Parcul Industrial. „Contractul a fost deja negociat. Dacă venim cu chestiuni nesemnificative provocăm noi runde de negocieri. Ori Oradea are nevoie de acest investitor” a subliniat edilul-şef.
Totodată, directorul Parcului Industrial, Delia Ungur, a înştiinţat Consiliul Local că în contract se prevăd penalităţi de 250 de euro pentru fiecare zi de întârziere a finalizării investiţiei.
Loturile 12 şi 13, însumând 89.520 metri pătraţi, vor fi concesionate pe 25 de ani. Redevenţa anuală este de 0,32 euro / mp. Astfel, per total, redevenţa anuală va fi de 28.000 de euro. În plus, firma se obligă să achite anual bugetului local 0,5 euro /mp, reprezentând taxa de administrare datorată pentru buna funcţionare a parcului industrial. Municipiul mai câştigă însă locuri de muncă şi un nou mare contribuabil.
De ce Oradea?
În septembrie 2008, Plexus Corporation s-a arătat interesat de Parcul Tetarom III din comuna clujeană Jucu, unde au investit finlandezii de la Nokia. Atunci, oficialii Plexus explicau că sunt atraşi de apropierea de graniţa cu Ungaria şi de prezenţa forţei de muncă specializate. Coincidenţă sau nu, între timp s-a deschis la Oradea un Centru de Excelenţă NATO. Iar la începutul lunii februarie 2009, preşedintele Băsescu anunţa că CSAT a aprobat intrarea României sub scutul antirachetă la invitaţia preşedintelui american Barack Obama.
Şi tot în februarie 2009 Plexus a decis să investească la Oradea. „Alături de unităţile noastre deja existente din Scoţia, fabrica din România îi va permite Plexus să ofere un cost total mai mic pentru clienţii dintr-o regiune mai mare din Europa. Oradea este amplasată ideal pentru a utiliza infrastructura din Europa centrală, oferind astfel soluţii de aprovizionare în întreaga regiune. Apropierea de graniţa cu Ungaria este atractivă din punct de vedere logistic, oferind în acelaşi timp avantajele unor economii semnificative cu costul forţei de muncă. Oradea oferă forţă de lucru calificată, iar Universitatea acoperă o arie curiculară focusată pe producţia electronică”, declara atunci Mike Buseman, vicepreşedinte pentru operaţiunile globale de producţie ale Plexus.
Compania are circa 7.500 de angajaţi la nivel global. În primul trimestru al anului fiscal 2009, încheiat pe 3 ianuarie, Plexus a înregistrat venituri de 456 de milioane de dolari. În anul fiscal precedent, compania a înregistrat venituri de 1,84 miliarde de dolari, în creştere cu 19%.
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!