Peste 70 de maşini de lux şi maşini tunate, maşini performante și ultraperformante, modificate și pregătite cu multă pasiune, din toată ţara, au aşteptat să fie admirate de orădeni, sâmbătă şi duminică în Cetatea Oradea. Autoturismele au fost adunate la un loc cu ocazia evenimentului „La Cetate. Show & Shine. Donăm Pasiune”, menit să încurajeze donarea de sânge în rândul tinerilor bihoreni, şi nu numai. Acţiunea a fost organizată de Rotaract împreună cu GajuKyd și Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea.
„Încercăm cu adevărat să facem – pe lângă acest show nemaipomenit, care va fi și extrem de atractiv pentru comunitate – o promovare a nevoii de sânge și să dăm un model de comportament pentru sănătate. La nivel național se observă reducerea cu aproximativ 20% a numărului de donatori, ceea ce este semnificativ”, spunea Ligia Burtă, șefa Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea, înainte de debutul evenimentului.
Şi se pare că acţiunea a fost un succes. Cu toate că vremea a fost cam răcoroasă, sute de orădeni au trecut pragul Cetăţii Oradea pentru a admira bolizii şi a se poza cu ei. Nu a lipsit muzica şi zona de food court. Donatorii au avut ocazia să se înscrie la o tombolă, premiul fiind o plimbare cu autoturismul Ferrari F12.
S-a dovedit că Cetatea Oradea este locul prielnic pentru organizarea unor astfel de manifestări.
Ateliere de prim ajutor
La eveniment au participat şi pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, în calitate de parteneri în cadrul proiectului „Donează pasiune!”.
Aceştia le-au prezentat bihorenilor modalitățile în care își pot proteja viața și pot contribui la salvarea vieților omenești, fiind organizate în acest sens trei ateliere. Primul atelier era cel de prim ajutor, care a vizat însuşirea noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor în caz de leziuni minore, învăţarea manevrei Heimlich şi a metodei de bază de resuscitare, prin intermediul exemplificărilor şi exerciţiilor practice. Un alt atelier a fost cel de informare preventivă, activitate în cadrul căreia celor prezenţi le-au fost prezentate materiale cu privire la modalităţile în care pot contribui la evitarea declanşării anumitor tipuri de riscuri existente la nivelul judeţului şi modul în care se pot proteja în cazul producerii unei situaţii de urgenţă. Cel de-al treilea atelier a avut ca scop promovarea profesiei de pompier prin prezentare pliante şi recrutarea potențialilor candidați pentru admiterea în instituțiile militare de învățământ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!