În perioada sezonului rece, frecvent caracterizat prin temperaturi scăzute şi căderi de precipitaţii, partea carosabilă este de cele mai multe ori umedă şi alunecoasă, fapt care influenţează în mod negativ desfăşurarea traficului rutier.
Pentru evitarea situaţiilor nedorite, Asociaţia pentru Educaţie şi Siguranţă Rutieră recomandă tuturor participanţilor la trafic să respecte normale rutiere şi să adopte o conduită preventivă.
Organizaţia, în parteneriat cu Primăria Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii din Oradea, Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea şi Spitalul Clinic CF Oradea organizează, în această săptămână, în liceele şi colegiile din Oradea şi din judeţ, o campanie de prevenţie intitulată „Sărbători de iarnă în siguranţă”.
Campania se derulează la nivelul întregii ţări şi are ca scop prevenirea evenimentelor rutiere.
Teribilismul face victime
În Bihor, iniţiatorii campaniei au ajuns la elevii din liceele şi colegiile din Salonta, Marghita, Beiuş, Ştei, iar în Oradea în nouă unităţi de învăţământ (Colegiul Tehnic „Transilvania”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Liceul Teologic Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu”, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu”, Liceul teoretic „Onisifor Ghibu”, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” şi Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna”).
Ieri, elevii din clasele a XII-a de la Colegiul Tehnic „Transilvania” le-au fost prezentate statisticile accidentelor rutiere la nivel naţional şi la nivelul judeţului nostru, dar şi un filmuleţ cu scopul de a-i face conştienţi pe elevi unde poate să ducă neatenţia la volan, teribilismul şi alcoolul.
„Conform statisticilor cele mai multe accidente sunt produse de tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 14 de ani. Totodată, două din trei accidente au cel puţin o persoană decedată. Cele mai multe cauze sunt consumul de alcool şi teribilismul. Am ales perioada dinaintea Sărbătorilor de Iarnă pentru derularea acestei campanii, deoarece această perioadă este asimilată cu cea de concedii din vară.
Foarte mulţi conduc în oraş şi de sărbători aleg să meargă la munte şi nu au experienţa condusului pe o şosea umedă ori alunecoasă. Astfel, condiţiile meteo nefavorabile şi lipsa de experienţă la volan fac victime”, le-a spus tinerilor preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Siguranţă Rutieră, Cristian Ştefan Vasile.
Ce trebuie să facă?
Acesta le-a explicat elevilor cum să se ferească să devină victime ale accidentelor rutiere, cum să le evite şi ce trebuie să facă într-o situaţie neprevăzută, în timp ce câţiva studenţi de la Facultatea de Medicină şi Farmacie le-au arătat ce trebuie să facă dacă sunt implicaţi într-un accident rutier.
„Există două două moduri de a acţiona în situaţii de accidente rutiere cu victime: unii vin, se uită şi nu ştiu ce să facă, iar alţii, intervin, dar o fac greşit. Cea mai importantă regulă e să nu devii şi tu victimă”, au explicat mediciniştii.
Ceea ce vor organizatorii campaniei este să combată, nu să prevină, după sloganul „Un tânăr prevenit, e unul salvat”.
„Noi de dorim să asigurăm continuitatea, iar mesajul să fie transmis mai departe elevilor”, a mai spus Cristian Ştefan Vasile.
Organizaţia a mai desfăşurat la Colegiul Tehnic „Transilvania” alte campanii. Recent a încurajat elevii să doneze sânge în cadrul campaniei „Şi tu poţi salva o viaţă”.
Totodată, liceenii de la „Transilvania” au răspuns pozitiv şi altor proiecte, gen: „Antitrafic de persoane”, „Stop violenţa”, „Ziua Educaţiei”, iar până la vacanţa de Crăciun se vor implica în campanii umanitare precum cele demarate de „Casa Pasăre măiastră”, pentru ajutorarea copiilor orfani, un altul pentru Centrul pentru nevăzători „Cristal” ori în campania filantropică „Masa săracilor”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!