Grupul PD-L a părăsit şedinţa de joi a Consiliului Local Oradea fiindcă n-a primit sprijinul celorlalţi consilieri pentru referendumul propus pe 22 noiembrie, pentru majorarea tichetelor sociale pentru pensionari. În pledoaria sa, consilierul PD-L Dorin Corcheş a arătat că „într-un moment de mare depresiune sufletească”, adică în plină criză, se impun „măsuri excepţionale” şi că ar fi un gest de „echitate socială” acordarea de tichete sociale pentru 32.000 de pensionari orădeni cu venituri sub 800 de lei. Conform popunerii PDL, tichetele s-ar acorda trimestrial, nu anual ca şi acum, şi ar fi de 150 de lei pentru pensionarii cu venituri sub 500 de lei, de 120 de lei pentru pensionarii cu venituri între 501 şi 600 lei, respectiv de 90 de lei pentru cei cu venituri între 601 şi 800 lei.
După votul negativ, liderul grupului PD-L din Consiliu Local s-a arătat „stupefiat de refuzul aleşilor locali de a rezolva o problemă gravă” amintind consilierilor UDMR că şi pensionarii maghiari ar fi beneficiat de tichete şi acuzând PSD că e un „aşa-zis partid social”. Aceasta deşi încă de marţi consilierul PSD Ovidiu Mureşan arătase că: „Nu suntem de acord cu organizarea unui referendum peste un proces electoral ca şi alegerile prezidenţiale şi aşa destul de denaturat cu celălalt referendum. În schimb, pentru cei care au nevoie de acei bani suntem perfect de acord. PD-L trebuie să arate însă sursa de finanţare. Şi noi, PSD, am dorit tichete-cadou pentru personalul nedidactic şi pentru grădiniţe, însă nu s-a găsit finanţare. În plus, am cheltui şi pentru organizarea acestui referendum local”.
Iar joi, consilierii PSD, UDMR şi PNL i-au acuzat la unison pe democrat-liberali că urmăresc „sprijin electoral” din partea segmentului social cu cea mai mare participare la alegeri electorale. Comunicatul de presă semnat de cele trei grupuri de consilieri arată că „Gestul consilierilor PD-L este unul pur electoral, o încercare de a se face campanie pe seama greutăţilor întâmpinate de cetăţeni. Iar cum consilierii locali sunt plătiţi din banii contribuabililor, părăsirea şedinţei este un gest care aduce prejudicii activităţii Consiliului Local şi, implicit, orădenilor”. Comunicatul se încheie cu fraza: „Ne aşteptăm ca şi consilierii şi parlamentarii PDL să-şi arate dorinţa de a-şi ajuta concitadinii prin atragerea de surse financiare şi subvenţii, atât la nivel local cât şi la nivel guvernamental”, făcându-se referire la faptul că CET Oradea n-a primit nimic din cei 160 milioane lei, împărţiţi din fondul de rezervă al guvernului la alte unităţi CET din ţară. Dealtfel, primarul Ilie Bolojan a şi acuzat recent Guvernul că fondurile pentru CET-uri s-au alocat pe criterii politice. „Eu am crezut că grupul PD-L va propune un referendum prin care orădenii să fie întrebaţi dacă le convine să plătească gigacaloria din buzunarul propriu, prin angajarea unor credite municipale.”, a comentat ironic Bolojan inţiativa PD-L Bihor.
Soluţii de sacrificiu
Cât priveşte finanţarea tichetelor, Mircea Matei a arătat că într-o perioadă de „criză socială” s-ar putea amâna proiectele tehnice în valoare de 4 milioane RON pentru pasajele de la Gară şi de peste Centură (în Nufărul şi pe Aradului).
Iar Dorin Corcheş ne-a explicat joi că în septembrie 2009 municipalitatea a atras venituri cu 10% mai mari decât în septembrie 2008 şi că „jumătate din ele ar acoperi suplimentarea tichetelor”.
Dat fiind că a invocat „dreptatea socială”, l-am mai întrebat pe consilierul Corcheş dacă ştie media salarială în Bihor şi ce se întâmplă cu orădeni cu salarii nete sub 800 de lei şi fără gratuităţi la Ştrand şi pe mijloacele de transport în comun. „Întradevăr, în Bihor media salarială e cu ceva peste 900 de lei şi cred că sunt şi destui orădeni cu salarii sub 800 de lei. Vom găsi o modalitate să-i sprijinim şi pe ei”, ne-a asigurat Corcheş.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!