A atins apogeul ca performanţă. Până acum, „chimista” de la „Gojdu”, Ioana Moga îşi obişnuise dascălii cu performanţe la nivel naţional şi chiar internaţional. A obţinut argintul de mai multe ori. „Acum a atins apogeul ca performanţă. S-a întors cu aurul de la Concursul internaţional din Yakuţia”, spune directorul Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu”, profesorul Viorel Mititean. Directorului de la „Gojdu” un ochi îi râde, altul îi plânge. Fiindcă decizia Ioanei e clară. Pleacă să studieze în America. Vrea să facă acolo cercetare în domeniul chimiei anorganice. Întrebată dacă vrea să se întoarcă în ţară după terminarea studiilor, Ioana răspunde scurt şi hotărât. „Nu. Nu am pentru ce”. Printre absolvenţii de vârf de la „Gojdu” a început să devină fenomen plecatul la studii în străinătate. „Numai în promoţia de clasa a XII-a, din acest an, avem şase elevi care au fost admişi să studieze la Oxford, Harvard, Bremen. Elevi cu performanţe la olimpiade. Am avut în urmă cu zece ani o clasă selecţionată după media de intrare la matematică. Au absolvit 28. Cel puţin zece lucrează în SUA şi în Europa”, spune Viorel Mititean.
Profesorul Ioanei este Aniţa Luncan. Aniţa Luncan este profesor cu gradul I. Salariul său de încadrare, deci suma brută, este de aproximativ 1.800 RON. Pentru performanţele obţinute la nivel naţional, directorul Mitean spune că se acordă premii de 250 RON. Pentru performanţa obţinută în Yakuţia, profesoara Aniţa Luncan va fi propusă să primească un premiu de 500 RON. La acestea se adaugă gradaţie de merit, diplome de excelenţă. De altfel, „Gojdu” se află sub semnul excelenţei. „Vom participa şi la Olimpiada Naţională de fizică, chimie şi biologie la Iaşi, în 28 iulie, de unde sper să ne întoarcem cu premii”, spune directorul adjunct al Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu”.
Pentru a ajunge la performanţa dobândită în Yakuţia, Ioana Moga s-a pregătit cu o echipă de universitari, la Bucureşti. „Pregătirea a fost la un nivel foarte înalt. Plus că acolo a beneficiat de o aparatură, pentru experimente, pe care noi nu o avem”, spune Viorel Mititean. „Sunt un adolescent ca toţi ceilalţi. Ascult muzică, ies cu prietenii, şi mai nou mi-am descoperit şi pasiunea cititului”, spune Ioana. Concursul din Yakuţia s-a întins pe durata a cinci ore de probe teoretice şi practice, dar Ioana spune că a avut şi clipe de relaxare. La debutul anului şcolar Ioana va fi premiată în faţa colegilor săi. În acest scop, directorul Viorel Mititeanu încearcă să obţină o reacţie de ordin financiar şi din partea Primăriei Oradea, respectiv a Consiliului Judeţean Bihor.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!