Plăţile şi încasările în numerar efectuate de persoanele fizice, juridice şi alte entităţi vor fi plafonate la anumite sume. Potrivit informaţiilor primite de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj În Monitorul oficial din 9 aprilie 2015 a fost publicată Legea nr.70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată. Această lege va intra în vigoare la 30 de zile de la publicare.
Măsuri
Potrivit actului normativ amintit, operaţiunile de încasări în numerar efectuate de persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, liber profesioniştii, persoanele fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocierile şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică, de la oricare dintre aceste categorii de persoane se efectuează în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană.
Magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare, pot efectua încasări de la oricare dintre categoriile de persoane menţionate mai sus, în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.
Operaţiunile de plăţi în numerar efectuate de entităţile amintite pot fi făcute în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi . Pentru magazinele cash and carry plafon zilnic total al plăţilor în numerar către o astfel de categorie este de 10.000 lei . Plăţile din avansuri spre decontare, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.
Fragmentarea, interzisă
Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar de la şi către beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum şi fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.
Încasările şi plăţile în numerar reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii se efectuează în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/zi de la o persoană. Şi în aceste situaţii sunt interzise încasările fragmentate.
Nu se aplică
Plafoanele-limită prevăzute anterior nu se aplică în mai multe situaţii. Una dintre situaţii este depunerea de numerar în conturile deschise la instituţiile de credit sau la instituţiile care prestează servicii de plată şi care sunt autorizate de Banca Naţională a României, inclusiv în automatele de încasări în numerar. Sunt exceptate şi plăţile cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizaţiei şi a cazării pe timpul deplasării, precum şi a cheltuielilor neprevăzute efectuate în acest sens. Plata în numerar a impozitelor, taxelor, contribuţiilor, amenzilor şi a altor obligaţii datorate bugetului general consolidat al statului nu este, de asemenea, limitată. Este scutită de aceste plafoane şi retragerea de numerar din conturi deschise la instituţiile de credit sau la instituţiile care prestează servicii de plată şi care sunt autorizate de Banca Naţională a României pentru plata salariilor şi a altor drepturi de personal prevăzute de lege şi pentru alte operaţiuni de plăţi efectuate către persoanele fizice.Încasările şi plăţile în numerar între persoanele fizice ca urmare a transferului dreptului de proprietate se vor face în limita unui plafon zilnic de 50.000 de lei/tranzacţie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!