Spre deosebire de ţările civilizate, România are foarte puţine registre de pacienţi, iar acum
Asociația Colegiul Pacienților și DB Global Technology încearcă să-i ajute pe bolnavii români dezvoltând o platformă digitală pentru gestionarea registrelor pacienților români.
30 de ingineri
Astfel, peste 30 de ingineri software din echipa DB Global Technology au participat săptămâna trecută la un hackaton intern de 24 de ore, cu scopul de a dezvolta o platformă performantă pentru gestionarea datelor pacienților din România. Cele șase echipe de voluntari DB Global Technology au concurat pentru a sprijini Asociația Colegiul Pacienților. Reprezentanţii acestui organism transmit că încearcă să vină în sprijinul pacienților, medicilor și autorităților din România cu o soluție eficientă pentru colectarea și gestionarea registrelor și nevoilor medicale la nivel național.
Cristian Sas, președintele Asociației Colegiul Pacienților, a declarant recent: „Mii de români au nevoie să acceseze urgent un serviciu medical, o proteză sau un medicament pentru a putea reveni la o viață normală sau chiar pentru a-și salva viața. Pentru ei, cu sprijinul unui grup de voluntari inimoși de la DB Global Technology, construim o platformă IT capabilă să gestioneze colectarea informațiilor despre pacienți și nevoile lor la nivel naţional”.
Orădeanca Angela Perneș, directorul executiv al asociației Colegiul Pacienților, a anunţat: „Platforma le va permite pacienților să se înregistreze direct în diferite registre, în funcție de nevoile lor, iar medicii își vor putea înregistra pacienții. De asemenea, cu ajutorul platformei, clinicile și spitalele vor putea să organizeze grupuri de medici care să introducă pacienți în aceste registre. Informațiile astfel colectate vor fi puse la dispoziția Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Ministerului Sănătății, pentru a ajuta la prioritizarea alocării de fonduri în funcție de importanță și urgență.
Iniţiativa Asociaţiei Colegiul Pacienţilor a fost apreciată de DB Global Technology, motiv pentru care a decis să se implice în acest proiect. Marian Popa, director general DB Global Technology, a transmis: „Sunt mândru de toți colegii noștri care au contribuit, prin timpul și cunoștințele lor, la această inițiativă. Astfel de proiecte, care ne oferă oportunitatea să ne folosim experiența pentru a salva și îmbunătăți vieți, dau un sens cu totul aparte activității noastre”.
Importanţa existenţei registrelor și bazelor de date derivă din faptul că acestea sunt instrumente-cheie pentru dezvoltarea studiilor clinice (mai ales în domeniul bolilor rare) și pentru sporirea nivelului de îngrijire și planificare medicală.
Amintim că Asociaţia Colegiul Pacienţilor, fondată în 2015, numără acum peste 5.000 de membri şi are ca scop identificarea şi monitorizarea rezolvării de către instituțiile abilitate a problemelor cu care se confruntă cetățenii în accesarea serviciilor medicale și a beneficiilor legate de sănătate.
Reprezentanţii asociaţiei vin cu propuneri și soluții alternative şi practice la politicile de sănătate publică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!