Fermierii au primit până în prezent aproape 111 milioane de euro din sprijinul financiar pe suprafaţă acordat din fonduri europene, aferent anului 2012. Alte 425 de milioane de euro urmează să intre în conturile fermierilor în această săptămână, a anunţat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Potrivit APIA, pentru anul 2012, cuantumul alocat SAPS este de 119,66 euro/ha, la care se aplică coeficientul de reducere liniară, iar plăţile se efectuează în lei, la cursul de schimb stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 28 septembrie 2012 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 29 septembrie 2012, respectiv 4,5383 lei pentru un euro.
În Bihor s-au înregistrat 39.268 cereri de plată unică pe suprafaţă, aferente campaniei 2012, autorizate la plată pentru o sumă de 208.785.885,04 lei.
„Până la sfârşitul lunii martie şi fermierii bihoreni vor primii banii aferenţi tranşei a doua a schemei de plată unice pe suprafaţă, în luna decembrie 2012 fiindu-le plătit un avans de 53,91 euro/ha, reprezentând 50% din schema de plată unică pe suprafaţă. De asemenea, în perioada 11 – 14 martie s-au efectuat plăţi din buget naţional reprezentând Schema de plată naţională directă complementară”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor.
Cereri
În prezent APIA este în plin proces de preluare a cererilor pe suprafaţă.
Conform normelor în vigoare până la data de 15 mai, fără penalităţi se primesc aceste cereri. În 16 mai – 10 iunie, se aplică penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare întârziere.
„Facem un apel către fermierii care doresc să depună cererea unică de plată pe suprafaţă aferentă anului 2013 să respecte programările primite prin poştă deoarece există riscul ca să nu putem prelua toate cererile până la data de 15.05.2013 şi să fie înregistrate după această dată cu penalităţi de întârziere. De asemenea, dacă nu se prezintă la data programată vor trebui să aştepte până vor fi preluate cererile celor programaţi. Cei care nu au primit invitaţii se pot prezenta la centrul local la care sunt arondaţi, respectiv Centrul judeţean”, a concluzionat Florian Pavel.
Beneficiarii măsurilor de reconversie/restructurare a plantaţiilor viticole şi defrişare a plantaţiilor viticole şi ai Măsurii 215 – bunăstarea animalelor au obligaţia de a completa formularul tip de Cerere unică de plată pe suprafaţă, indiferent dacă solicită plăţi directe sau nu, pentru toate suprafeţele agricole ale exploataţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!