Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a amintit sâmbătă, la Oradea, că proiectul de lege privind medierea cazurilor de malpraxis a fost înaintat deja Parlamentului spre aprobare. Conform proiectului, firme de asigurări vor negocia cu victimele sistemului medical sau cu aparţinătorii pacienţilor care reclamă malpraxis. Dacă se ajunge la o înţelegere, reclamanţii ar putea primi sume de bani din partea firmelor de asigurări, a mai spus Cseke.
Proiectul de lege cuprinde şi o listă naţională cu experţi din toată ţara care se vor “roti” şi se vor deplasa în teren pentru a analiza cazurile de malpraxis reclamate de pacienţi sau de rudele acestora.
Cseke a spus că a luat această măsură pentru a fi eliminate situaţiile în care medicii reclamaţi sunt şi cei care trebuie să rezolve cazul de malpraxis şi sunt situaţii când pe o specialitate există doar câte un singur medic în tot judeţul.
El speră ca proiectul de lege să fie aprobat în această sesiune, dar oricum, până atunci, Ministerul Sănătăţii monitorizează cazurile de malpraxis reclamate în orice spital din ţară. Chiar dacă sarcina verificării culpei medicale aparţine Colegiului Medicilor, a spus Cseke, a fost instituit deja un sistem (prin ordin ministerial) prin care Ministerul Sănătăţii primeşte raportari lunare de la direcţiile de sănătate publică din ţară cu fiecare caz de malpraxis pentru a fi la curent cu reclamaţiile de ordin medical.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!