Ieşit în conferinţă de presă cu raportul pe anul trecut, arhitectul şef a anunţat că anul acesta, instituţia pe care o coordonează va lucra la câteva planuri urbanistice pentru perimetre importante, cu vizibilitate mare în oraş, precum perimetrul din zona Gării sau zona Decebal – Tudor Vladimirescu.
Vladimirescu, bulevard
Fortiş spune că, cu dispariţia polului industrial de la intrarea în Ioşia de pe Decebal, zona limitată de strada Tudor Vladimirescu şi B-dul Decebal va intra într-o „dezvoltare urbanistică corectă”. Baza RER va fi mutată de pe actualul amplasament, terenul urmând să fie alocat unei investiţii a primăriei, arhitectul apreciază că ar putea fi vorba de un centru de afaceri.
De la intersecţia cu Decebal, spre Ioşia, municipalitatea are în intenţie să lărgească strada Tudor Vladimirescu la 25m – profil de bulevard, aceasta urmând să devină o arteră importantă de acces dinspre centură spre centru.
Proiectul vine cu propuneri de reaşezare a destinaţiilor nu doar pe terenurile eliberate de utilităţi industriale ci şi pe cele ocupate, acum, de case. Fortiş spune că inclusiv adiacent străzii Shakespeare, vizavi de baza RER, se va propune o destinaţie a activităţilor tipică pentru un bulevard, ceea ce implică imobile mari, cu activitate comercială sau publică la parter.
Despre propunerile de amenajare a pieţei din faţa Gării, arhitectul şef a refuzat să dea detalii, spunând doar că, aşa cum e acum, nu oferă prea mult confort vizual. Anul acesta ar urma să fie terminat şi studiul pentru reamenajarea Pieţei Rahovei ca spaţiu pietonal, care să includă terenul din jurul Universităţii Partium sau curtea sinagogii.
O idee similară a mai avansat Primăria, acum câţiva ani, când a zugrăvit, pe bani europeni, biserica ortodoxă din zonă. Ideea a picat, atunci, pentru că edilii nu au reuşit să-l convingă pe preot să lase curtea bisericii neîngrădită.
În creştere
Nivelul actelor emise de Instituţia Arhitectului Şef arată o creştere a numărului autorizaţiilor de construire cu 6% faţă de anul trecut şi o creştere cu peste 10% faţă de media anilor anteriori. Şi autorizaţiile de desfiinţare au înregistrat o creştere cu 16% fata de anul trecut şi cu 23% faţă de media anilor anteriori.
Strict pentru edificarea de clădiri, autorizaţiile de construire sunt mai mult cu 12% faţă de anul trecut. Per total, în anul 2019, Instituția Arhitectului Șef a prelucrat un număr de 16.583 acte.
Cerfificate de urbanism online
„În scurtă vreme vom putea să începem să emitem și certificate de urbanism online prin sistemul CID pe care îl gestionează la ora actuală Primăria, iar astfel utilizatorul, beneficiarul sau proiectantul își va depune toate documentele online și va primi răspunsul pe măsură, online, rapid și eficient”, spunea, la începutul anului trecut, arhitectul-șef al Oradiei, Radu Fortiș.
Estimarea sa referitoare la digitalizarea, nu doar scanarea, certificatelor de urbanism, a fost reportată pentru 2020, cu acelaşi optimism referitor la termenul scurt în care ar urma să se implementeze, procedurile fiind „pe o fază foarte finală”.
„În ţară mai există variante în care se emite online cerificatul de urbanism, dar actele sunt scanate. Ce dorim noi este un certificat de urbanism digitalizat. Nu exista legislaţie pentru aşa ceva dar Legea 50 a închis problema. Certificatele online sunt egale cu cele pe hârtie, cu condiţia să existe semnătura electornică”, spune Radu Fortiş, insistând că fluxul intern există, mai lipseşte o ieşire a sistemului electronic spre destinatar.
Proiecte pentru 2020:
– PUZ pentru amplasamentul situat la intersecţia B-dului. Decebal cu str. Tudor Vladimirescu
– Concurs de soluţii pentru identificarea unui obiect reprezentativ pentru piaţeta adiacentă străzii Independenţei, intitulat „Context, identitate, simbol”
-Studiu de fezabilitate pentru amenajarea Pietei Concordiei
– Studiu urbanistic: Regenerare urbană cartier Rogerius – proiect pilot
– Studiu urbanistic: Regenerare urbană zona Gării
– Studiul de fezabilitate pentru o gradină botanică şi un parc în Nufărul, zona str. Meiului;
– Studiul de fezabilitate pentru noul stadion municipal – Elaborare PUZ reconversie funcţională şi amenajări spaţii publice aferente noului stadion municipal
Trimite articolul
XAm o intrebare care nu imi e clarificata, stie cineva exact? Am cautat suprafata municipiului oradea pe internet…pe wikipedia scrie 115 km2, iar pe enciclopedia romaniei oradea zice ca are doar 34,9 km2 ceea ce mi se pare un oras minuscul ca suprafata, avand in vedere ca baia mare, care are aproape jumatate din populatia oradiei are peste 230 km2, deci cam de 7 ori mai intins decat oradea! Cum e asa diferenta? Cine a facut o masuratoare exacta?
-
Salut!
Cand citesti aceste cifre, este vorba despre suprafata totala a unitatii administrativ-teritoriale (UAT). Contine absolut toate suprafete intre limitele administrative, chiar si cele nelocuite, neconstruite: terenuri arabile din jur, paduri, livezi, etc. si binenteles si suprafetele construite.
Suprafata municipiului Baia Mare, fiind la poalele muntilor Gutai si nefiind inconjurat de alte comune in partea nordica, include si suprafete intinse de paduri montane. Pe langa acest fapt, orasul BM mai are uriase suprafete industriale abandonate, exploatari miniere abandonate. Un alt aspect: cartierele de locuit de acolo sunt un pic mai aerisite, cu mai multe spatii intre blocuri daca comparam cu Rogerius sau Iosia din Oradea.-
Multumesc
-
Super ca se dezvolta orasul, arata tot mai bine, multe cladiri frumoase au fost/vor fi renovate. din punct de vedere turistic numai de bine. Dar ar fi bine de stiut cine a fost pampalaul care a propus ca in centru toate cladirile sa fie aceeasi inaltime? Asta nu e concurs de simetrie, trebuie sa fie diferente, asta face totul mai interesant. Cum vreti sa obligati oamenii sa inalte cladirile? Care idiot a inventat ca se vor interzice parcarile in curtile comune? pai unde dreac sa parcam? Ca pe strada nu ai loc…. Chiar va plictisiti? vreti sa interziceti producerea caldurii cu combustibil solid…. Cat la suta platiti din bransarea la gaz? Cine nu are bani sa inghete? Spatiile verzi au ca disparut, piatra si betonul e la putere…. nimic idei? O sa avem tramvai pana la Auchan, dar din punctul meu de vedere arata ca naiba Calea Aradului fara verdele din mijlocul carosabilului. Nu ar strica sa faceti in asa fel contractele cand incepe cate un santier, cu termen cat mai fix de finalizare (vorbim de termene reale, nu lucrare de un an cu termen de 3) si sa verifice cineva mai des ritmul lucrarilor. E frumos pentru turisti, pentru oradeani e tot mai greu. Mai ganditi-va si la noi.
Se vede clar ca primaria a pus gand rau zonei de intersectie Decebal/Vladimirescu.Intai a vehuculat ca vrea pasaj aubteran, acum ca vrea bulevard de 25m látime.Ori cum interesul este sa stearga de pe fata pamantului o gramada de case particulare,buná parte din ele construite in urma cu 10-12 ani.Sunt unul dintre cei luati in colimator dar de cate ori a incercat sa cer audienta la primar acesta si-a trimis cerberii in locul lui ei nefiind in stare sa dea lamuririle de rigoare urmand sa fim pusi in fata faptului implinit ci ipocrizia ca am avut timp destul pt dezbatere publica cea ce in realitate nu se tine.Am incercat sa vin cu variante de rezolvare care scutesc demolárile dar am intampinat dezinteres total,sigurul care a stat de vorba cu mine a fost dl Fortis.Inteleg ca trebuie dezvoltare dar fara sa distrugi munca unei vieti de om fara sa te apleci la la propuneri pertinente mi se pare desconsiderarea totala a contribuabilului,atitudine de despot de tavalug cu puteri nelimitate.Nu poti sa-i dobori pe toti sub sloganul ca e spre binele “viitor” al comunitatii ca pe vremea lui Ceausescu.Cred ca se poate dezvoltare si fara distrugeri de nerecuperat.
Intrebare,daca tot vreti sa largiti str T.Vladimirescu la 25m de ce e nevoie sa se rada de pe fata pamantului cladirile de pe ambele laturi? N-ar fi de ajuns numai cele de pe o parte(insper OMV) ca cele de pa partea opusa au fost construite (unele modernizate) in urma cu 10-12 ani?De ce se ajunge ca la fiecare investitie mai serioasa primaria incepe cu demolari si raderea de pe suprafata pamantului munca de o viata a unor oameni?De ce la audientele cu primarul nu suntem primiti de acesta ci de niste intrusi care habar nu au de problemele oamenilor.Eu insusi am incercat in repetate randuri sa am audienta cu primarul dar nici o data nu a catadixit sa onoreze cu przenta iar cei trimis de dansul la audienta toti au incercat sa ma abureze ca nu si nu ca sunt doar studii etc.ca la un moment dat sa fim pusi in fata faptului implinit iar primaria va reprosa ca nu am fost la dezbatere publica,cea ce de fapt nici nu s-a tinut.Nu mi se pare corecta atitudinea despotica cu care primaria isi priveste”iobagii platitori de impozite si taxe”.Aceasta atitudinede forta atotputernica de desconsiderare totala a cetateanului aduce aminte de vremuri de trista amintire cand la porunca “genilui carpatic”(acum inlocuit cu geniul bihorean) trecea tavalugul peste agoniseala muritorilor de rand.
Context, identitate, simbol = unire, de aceea aici Rondul Unirii.
Iar piaţa Unirii sã devinã piaţa Constituţiei.
Piaţa Concordiei are nevoie de steaguri.