Până în august 2014, Centrul de Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) va implementa un program finanţat de UE, destinat sitului Natura 2000 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului, al cărui custode legal este. Proiectul se ridică la 500.000 de euro, iar Centrul are o cotă de cofinanţare de 6%. Preşedintele Centrului, Viorel Lascu, anunţă că 30 de oameni vor fi implicaţi în acest proiect, în care sunt cuprinse localităţile aflate în acest areal: Aleşd, Aştileu, Bratca, Budureasa, Bulz, Ceica, Curăţele, Căbeşti, Dobreşti, Măgeşti, Pomezeu, Remetea, Roşia, Vadu Crişului, Vârciorog, Şuncuiuş, Ţeţchea şi Poieni, din judeţul Cluj.
Insistă cu elevii
Proiectul se doreşte a fi „un reţetar ce oferă autorităţilor posibilităţi de deschidere a unor proiecte concrete”, spune Viorel Lascu. Această „deschidere de posibilităţi” are, însă, aspecte practice. E vorba despre elaborarea şi revizuirea de planuri, scheme, strategii de management ale ariilor naturale protejate. Se va face şi o bază de date electronică pentru acest sit. De asemenea, vor fi invertariate speciile şi habitatele pentru care a fost desemnat situl, precum şi ameninţările din sit. Teritoriul va fi cartografiat în amănunt, că vorbim despre habitate, specii de interes, limitele ariilor protejate, formele de proprietate ale terenurilor etc. Aceste activităţi vor fi realizate de către firme specializate, ce vor fi contractate de CAPDD prin licitaţie. Se doreşte organizarea de tabere şi acţiuni în şcolile din zonă şi nu numai, la clasele gimnaziale, pentru a-i conştientiza pe elevi despre ce se întâmplă în jurul lor. Mai mult, Andrei Acs spune că Centrul îşi doreşte să aibă o echipă de „junior ranger”, selectaţi din rândurile elevilor. Aceasta doarece cei ce locuiesc în zonă văd şi sunt la curent cu ce se petrece în jurul lor, în cadrul sitului Natura 2000. Centrul de Arii Protejate a amenajat deja peşterile Farcu şi Meziad, aflate pe teritoriul Sitului Defileul Crişului – Pădurea Craiului, iar încasările din vizitarea sunt redirecţionate pentru confinaţarea proiectului prezentat mai sus, spun reprezentanţii CAPDD. Viorel Lascu a anunţat că se are în vedere modernizarea Peşterii Vadu Crişului, a Peşterii Ungurul Mare şi a peşterii de la Bulz. De asemenea, se are în vedere realizare de centre de informare turistică atât pe linia Aleşd – Vadu Crişului – Şuncuiuş – Bratca, cât şi în localităţile Răbăgani – Pomezeu – Beiuş – Remetea. Centrul administrativ al sitului este în comuna Roşia.
Dezvoltare şi natură
„În cinci ani există posibilitatea ca oamenii să perceapă altfel mediul: ca pe un lucru care le poate aduce beneficii”, spune Lascu, care arată că dincolo de materialele, documentele, clădirile care vor rămâne în urma proiectului european câştigat de Centrul de Arii Protejate, comunităţile locale vor trebui să găsească metode pentru a se dezvolta folosind avantajele oferite de un sit Natura 2000. Şi nu distrugându-l.
Un sit Natura 2000 reprezintă o concepţie lansată în plan european, care are rolul de a îmbina satisfacerea necesităţilor economice cu conservarea biodiversităţii. Se doreşte stoparea activităţilor invazive, ce afectează natura iremediabil. Viorel Lascu a dat exemplul microcentralelor din judeţele Argeş şi Sibiu, care, prin barajele create, au mutilat mediul înconjurător. O dată declarată sit Natura 2000, o zonă primeşte un statut protejat, pe diferite nivele. „Un sit Natura 2000 nu este un teritoriu interzis investiţiilor, ci este o zonă deschisă dezvoltării, dar cu precauţia de a nu distruge natura”, ţine să precizeze Lascu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!