Concluzia a fost că parteneriatul încheiat în 2008 între cele patru organizaţii a fost unul benefic pentru agenţii economici bihoreni, şi nu numai. „Punctul forte al activităţii noastre în anul 2008 a fost reducerea taxelor şi impozitele pe clădirile persoanelor fizice şi juridice”, a declarat Ioan Lucian. Un al punct important a fost poziţia luată de patronate vizavi de Comisia de monitorizare a achiziţiilor publice. Lucian a mai amintit parteneriatele încheiate cu administraţiile locale din judeţ. „Patronatele ar trebui să urmeze şi la nivel naţional exemplul nostru, primul de acest fel în România”, conchide Ioan Lucian.
Planuri anticriză
Reprezentanţii patronatelor au reliefat planurile pe care le vor pune pe tapet pentru a face criza cât mai uşor de suportat pentru agenţii economici. „Consiliul Naţional al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România a avut o primă întâlnire cu membrii noului Guvern şi şi-a spus punctele de vedere vizavi de sprijinirea IMM-urilor din România”, a precizat Ioan Mintaş, care este şi primvicepreşedinte al consiliului.
S-a discutat despre mărirea fondului de finanţare pentru IMM-uri prin Eximbank, despre mărirea fondului de creditare pentru IMM-uri, până la 80%, prin aceeaşi bancă, dar şi despre garantarea exporturilor în proporţie de 80%.
Constantin Badea a subliniat că, la propunerea preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor –Ioan Micula – Camera de Comerţ a României (unde Micula este şi vicepreşedinte) pregăteşte un pachet de măsuri anticriză pentru IMM-uri.
Acesta a mai adăugat că politicienii ar trebui să lase orgoliile de o parte şi să conlucreze pentru dezvoltarea mediului de afaceri locali „Nu ştiu când vor înţelege politicienii să la se ambiţiile personale şi să facă legi coerente şi bune pentru toţi”, a subliniat Badea.
Antonio Sargenti a recunoscut că circa 30% dintre investitorii italieni au părăsit România. „Asta nu înseamnă că vor pleca toţi italienii. Au plecat cei care aveau afaceri la un anumit nivel: în domeniul confecţiilor, tricotajelor, încălţămintei, lemnelor. Vor veni însă alţii cu afaceri la un nivel mai ridicat, în construcţii şi infrastructură”, a asigurat Sargenti.
Concluzia generală a patronatelor bihorene este că, împreună vor depăşi mai uşor criza.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!