E concluzia unui studiu executat de firma Geodis, început în 2009. Pe baza acestui studiu a fost realizat registrul local al spaţiilor verzi din municipiul Oradea, ce urmează să fie supus aprobării consilierilor locali, în şedinţa ordinară de mâine.
Deficit de 20 ha
Şeful Executivului local a prezentat ieri datele cercetării făcute de Geodis. Astfel, suprafaţa oraşului este de 11.610 ha – suprafaţă administrativă împărţită în: 7.715 ha intravilan şi 3.895 ha extravilan. Studiul arată că suprafaţa spaţiului verde amenajat este de 510 ha, suprafaţa terenurilor degradate ce pot fi amenajate ca zone verzi este de 66 ha, iar suprafaţa cimitirelor de 87 ha.
Totodată, studiul evidenţiază faptul că în municipiu există 52% gazon neamenajat şi 15% gazon amenajat. Numărul total de arbori inventariaţi prin acest studiu este de 124.914 exemplare.
„Faţă de norma prevăzută de legislaţie, de 26 mp/cap de locuitor, în municipiu avem un deficit de 20 ha spaţii verzi. Vom lua în continuare măsuri pentru ca zonele care au fost clasificate ca degradate, să fie transformate în zone verzi. Eforturile noastre se canalizează pe două direcţii. Una este creşterea calităţii spaţiilor verzi, iar a doua constă în amenajarea de spaţii verzi suplimentare, prin amenajarea corespunzătoare a terenurilor care momentan sunt clasificate ca degradate”, a spus ieri primarul Oradiei.
Parcuri noi
Pentru Dealul Ciuperca, este în plan amenajarea unui parc botanic, până în 2014, în suprafaţă de 4-5 hectare. De asemenea, în toamnă va începe amenajarea parcului Padiş, situat în sudul cartierului Ioşia.
De asemenea, administraţia locală are planuri pentru amenajarea unui parc în zona Nufărul II – Adona (1 ha). O nouă oază verde ar trebui să-şi facă loc în zonei fostului Poligon (teritoriul cuprins între fostul abator şi Calea Aradului – 0,4 ha), iar o alta pe strada Ion Bogdan (0,5 ha), pe spaţiul unei foste zone de insecticide. De asemenea, în zona Spitalului Judeţean, la staţiunea de cercetare, se vor amenaja 1-2 hectare de parc, cu acordul Universităţii. O zonă verde va fi şi de-a lungul Peţei (între Universitate şi Cantemir). Acolo, însă, primarul Bolojan vrea să taie mai mulţi plopi pentru a face loc unei piste de biciclete, chiar lângă viitorul parc. Bolojan refuză să cruţe plopii, deşi pista de biciclete nu e obligatoriu să fie în linie dreaptă.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!