Prezent la conferința SMARTiCity „Orașe și comunități. Viziune 2030”, ținută în sala mare a Prefecturii Bihor, noul city-manager al Oradiei, Mihai Jurca a avut un discurs curajos, în legătură cu planurile Primăriei Oradea de a-și digitaliza serviciile.
„Să folosim tehnologia pentru a îmbunătăți serviciile publice”, a afirmat Jurca, subliniind că folosirea tehnologiei va permite administrației locale să fie mai eficientă și, în plus, să facă economii. Mihai Jurca a dat un exemplu la îndemână: faptul că fiecare companie din subordinea Primăriei are propriul său site, propriul său departament de IT și propriile sale servere și echipamente. „Va trebui să avem un one city site sau un one site app. Va trebui să reducem cheltuielile pe zona de departament IT, vom reduce anumite investiții care se fac acolo pe tot felul de servere sau echipamente, unele mai bune, altele mai puțin necesare. Dar începem să folosim tehnologia pentru a ne îmbunătăți serviciile. Vrem să învățăm ceea ce privații sau alte comunități din Europa au făcut deja. Investiții în infrastructura tech și investiții în soft”, transmite Jurca.
Acesta își dorește colectarea și integrarea datelor într-un centru de date al municipalității care, cu ajutorul inteligenței artificiale, care să conducă la decizii propice pentru dezvoltarea continuă a orașului.
Exemplul Estoniei
Jurca s-a referit și la exemplul Estoniei, unde administrația publică a ajuns cu digitalizarea la 90%! Mai mult, acolo se folosește tehnologia de tip blockchain, ce permite o securizare completă a datelor, fără riscurile aferente gestionării unui singur mare centre de date. De altfel, tehnologia de tip blockchain este folosită și în tranzacțiile cryptomonedelor, Bitcoin fiind pionierul în acest domeniu. Potrivit lui Jurca, municipalitatea orădeană cochetează cu această idee, a mai multor servere integrate pentru diferitele servicii oferite de structurile municipalității, toate integrate în blockchain, pentru a asigura securitatea circulației datelor. De altfel, ambasadorul Estoniei la București a fost prezentă în sală, vorbind, la rându-i despre digitalizare, blockchain și exemplul Tallin. În cursul dimineții, ambasadoarea Ingrid Kressel se întâlnise și cu primarul Florin Birta. Cei doi au discutat și despre managementul deșeurilor și colectarea selectivă – alt domeniu unei Tallin dă exemple de bune practici.
În cadrul conferinței SMARTiCity, administratorul public al orașului a părut conștient că este nevoie și de un portal de management integral la nivelul municipalității, pentru ca Oradea să țină pasul cu trendul de digitalizare la nivel european. „Un portal de management la nivelul municipalității va reglementa modul în care noi funcționăm ca departamente, mergând pe soluții fără hârtie și va reglementa modul în care cetățeanul accesează serviciile Primăriei”, spune Jurca, care subliniază că toate submodulele municipalității ar trebui controlate printr-un singur soft, pentru a exista o integrare deplină a datelor transmise. Indiferent că este vorba despre datele de analiză privind performanța funcționărească, parcările, traficul, semaforizarea și iluminatul inteligent, transportul în comun, sistemul de sănătate „Un sistem de iluminat public inteligent poate fi dublat de sistem de monitorizare a calității aerului.
Avem mare nevoie de un soft de video-analiză, deoarece avem peste 400 de camere montate în municipiu. Un om nu poate ține pasul să urmărească un video-wall cu atâtea surse, dar inteligența artificială poate să analizeze algoritme și tipare diferite”, remarcă Jurca.
“Securitatea este sfântă”
Însă o asemenea rețea soft are nevoie și de hardware pe măsură. „Este nevoie de un backbone de fibră optică, o rețea la nivelul orașului care să pună pe picioare aceste surse de date, care să asigure comunicarea între ele într-un mod sigur și securizat. Toate investițiile în soft creează și nevoi hardware”, spune Jurca. Făcând referire la serverele ce folosesc tehnologia de tip blockchain, Jurca subliniază nevoia de securitate a datelor. „Cea mai mare responsabilitate față de cetățeni este aceea că datele lor și securitatea acestora este sfântă. Iar utilizarea trebuie să fie cât mai simplă. Nu creăm sisteme pentru experți, ci pentru oameni care poate iau telefonul pentru a zecea oară în viață.
Nu vorbim doar de tehnologie când vorbim de smart city. Dar evident că soluțiile tech ne pot ușura viața nouă, utilizatorilor, pot genera economii la nivelul administrațiilor și pot genera o sursă extrem de avizată pentru dezvoltarea de soluții pentru politicile publice”, conchide Jurca, subliniind că tehnologiile ce vor fi folosite de Primăria Oradea vor fi în concordanță cu oferta evoluției resurselor tehnologice din momentul implementării acestora.
Ce oferă marile companii
În cadrul conferinței moderate de Camelia Spătaru, reprezentanții unor companii mari, precum Bosch, Electrogrup București și SAS România au prezentat capacitățile pe care le au în domeniul Internet of Things (IoT) și din cel al inteligenței artificiale (AI), pe care le pot pune la dispoziția administrațiilor, inclusiv primăriilor, pentru o gestiune inteligentă a problemelor cu care se confruntă orașele. De asemenea, reprezentantul companiei germane Steinbeis Transfer Management a subliniat importanța colaborării între universități și companiile din industrie, pentru a facilita transferul tehnologic și, implicit, pentru a pregăti forță de muncă locală adaptată la nevoile companiilor din economia reală.
Trimite articolul
Xblockchain… pfff intai trebuie aplicatia, fluxuri de automatizari, bazele de date si cate si mai cate iar blockchain-ul e ultimul lucru cu care sa va bateti capul. Asta are senzatia ca in orice fel de IT faci bagi odata bani si gata? In era noastra?
Dragilor, in afara conferintelor IT despre securitate unde auziti ca se vorbeste de blockchain, e limbaj de lemn. Nimeni(in afara unui matematician sau programator) nu va sti sa va explice ce e ala si de ce e mai bun. Iar toti cei care va vor explica va vor spune ca existau si inainte protocoale de criptare si tehnologii foarte decente. Si ca problema sta in bazele de date si interfetele software nu in criptarea transmisiei…. cand vine vorba de institutii publice.
Cineva sa inceapa sa faca insigne bratari, tricouri cu #blockchain ca vad ca politicienilor le place sa-l tot pronunte, suna a ciki-chan
-
Exact, asta cu blockchain si AI sunt basme care suna frumos. Nu stiu cum mai sta acum treaba dar acum nu multi ani cand eram in tara nu erau in stare sa acceseze datele de la o institutie la alta. Te trimiteau pe tine peste drum sa iei adeverinta. Le-am zis atunci ca bine oameni buni dar de ce nu aveti acces in baza de date a altor institutii , read only daca vrem si siguranta …
Intai trebuie datele si niste baze de date eficiente si securizate lucru pentru care nu trebuie blockchain si nici AI ci doar drepturi bine definite cine ce poate scrie si citi in baza de date. Dupa ce punem asta la punct si pot face o cerere online cu semnatura electronica mai vorbim.
Chiar citeam ca in Oradea pana si pentru abonamentul la parcare trebuie sa mergi la nu stiu ce ghiseu … Cum ar fi sa le zic numarul masinii , sa o caute in baza de date primariei si sa platesc cu cardul pentru abonament pe 1 an ? -
Au chenezii niste softuri de supraveghere….. Nu cred ca asta ne dorim! Da’ mai stii?! Oradeanul e b*u: nu vrea sa i se darame casa, da-l voteaza pe demolator…. de noaptea mintii!
-
anti_usl du-te si latra la alt copac. Esti rus sau ce te-a apucat? Da, am avut casa si a fost demolata. am primit bani cat sa pot cumpara ceva similar pe partea cealalta de intersectie plus deranjul financiar al mutarii. Cata vreme au evaluat despagubirea corect ramane doar deranjul.
Cu toata intelegerea pt ceilalti expropriati sunt de fapt foarte putini oameni nemultumiti si a caror viata a fost afectata. S-au demolat ‘spatii comerciale’ si garaje in mare parte. Si s-a facut asta pentru a rezolva niste chestii de infrastructura. Ce naiba vroiai sa faca?
Zi si tu unde vezi probleme nu despre exproprieri si betoane caci alea sunt printre lucrurile care au rost nu ca si chestia aia cu blockchain-ul
-
Vrem străzi asfaltate.
Avem în Oradea străzi de parcă ar fi de pe vremea lui Cuza.
Să vină Cuza, poate asaltează el.!
-
Corect, doar că…ce vrem noi nu contează.
-
ai strazi asfaltate, doar ca preferi sa stai la vila printre noroaie
Cred ca a uitat de atacul cibernetic al rusilor asupra Estoniei…
-
Datele foarte importante nu se pastreaza intr-un singur loc. De obicei se salveaza in 2-3 locatii pe continente diferite pentru a fi protejate in caz de atac cibernetic sau in caz de dezastru natural.
-
Toti vin cu Estonia dar de atunci de cand a adoptat acest stil nu l-a urmarit nicio tara asa drastic.Poate stiu de ce.
Cei drept îi drept ! În ziua de azi fără tecnologie înaltă ești praștie !
Și la noi în sat, domnu primar o luat luna trecută un calculator ultimu răcnet ,un Pentium 2 cu 128 de rami cu vindows 98 care are si sidiu pentru muzică.
Damu la căminu cultural ascultăm muzică la computer, nu tot la pickupul ăla din 1982, care lo adus de la Moscova tata lu domnu primar.
Incet, incet depășim și Oradea la tecnologie.
Să nu ziceți că nu vam spus.
P.S. Am văzut poza de la inceputu articolului. Să aveți grije, că eu cred că so îmburdat o cisternă cu benzină acolo pe șoseauă, așe arată .
La ghişeu,
Sãgeatã taxã,
10 lei lipiţi pe bãţ.
Dacă n-ai pc, nu-i bine
Ca şi amendã de răsfăț.
Poţi sã iei din second-dance,
Un pc cu net balans,
Şi mereu free închinant
Uiţi red taxa
Redundant.
Orientare cãtre hamburghezi.
E prea multa tehnologie deja,e prea exagerat dupa parerea mea,ma duc prin Anglia,Germania,Franta,ca ei spun din multe orase din Europa si nu-i asa,nu s-a implementat asa ceva
Procesorul de la buton se stricã.
Birta nebunu trage cu tunu noaptea la unu
Bravo echipa administrativă. Dați-i bătaie. Cu criticile va-ți obișnuit deja. La final cei care critică acum vor zice: “știam eu că veți reuși”
Vă felicit pentru curaj și viziune.
Dar de introducerea unui sistem de semaforizare inteligenta, nu se discuta? Macar pe arterele principale? Cum ar fi sa ai o unda verde pe traseele care traverseaza orasul. De exemplu, Nufarul, Cantemir, Magheru, Republicii, Stefan cel Mare? B-dul Dacia, Decebal? etc…Cat combustibil s-ar economisi intr-un an? Cat timp? Cata poluare? Dupa parerea mea un astfel de sistem ar fi prioritar construirii de poduri, pasaje etc…
-
e prea greu fata de Blockchain,si nici nu suna asa pompos.
-
Daca il implementeaza Abed-Negro ai sa iti dai singur pumni in coaie ! Nu vezi ca nu au fost in stare sa rezolve giratoriul de la Emanuel
Neuralink-ul bate la usa si voi faceti strazi Smart ok e un inceput intelegent 😉
Ce dracu fumeaza oamenii astia….???
Nu avem gaze ( foarte multe case sunt incalzite cu lemne…in 2021), sunt foarte multe strazi neasfaltate, multe din strazile asfaltate sunt sub orice critica…etc…etc
Si ei viseaza la blockchain si inteligenta artificiala…..
SUNT 100% CONVINS ,CA SUNTEM CONDUSI DE CATRE PROSTI.
-
Deci,cineva a mirosit ca Oradea are bani si hai sa venim noi sa facem investia asta sa luam banu,aia/ala isi ia comisionul si toata lumea e fericita.Sunt de acord cu tine Citizen sunt condusi de oameni fără gandire,Oradea e i gunoaie si noua ne tre figuri,asta dupa ce s-au montat 400 de camere!!!!!
-
adica prosti ca tine
-
:))) în sfârșit un om care vede realitatea.