Biblioteca Brukenthal din Sibiu deţine în Cabinetul de Cartografie un plan oval al oraşului Oradea (Stadt Grosswardein, nr. 8/463) având dimensiunea de 34×49,5 cm, anunţă pe Instagram Muzeul Naţional Brikenthal.
Harta este realizată de Gábor Margitay (1810-1889), maior, arhitect şi inginer, cel care a proiectat şi construit, printre altele, staţiunea balneară din Borsec, în 1870.
[eadvert]
„În această hartă a Oradiei se pot observa străzile colorate cu crem, în timp ce zonele construite sunt de culoarea roz deschis. Clădirile notabile, cum este fortăreaţa construită în stil flamand, cu influenţe italiene (premergător tipului Vauban), sunt de un roşu închis strălucitor. La nord-est, dealurile sunt desenate fin şi clar, iar întreaga zonă este colorată în roz deschis. Cursul râului Criş (F. Körös) este redat artistic, cu nuanţe diferite, iar drumul său spre vărsare este indicat cu o săgeată delicată, desenată cu cerneală chinezească”, este descrierea hărţii făcută de Muzeul Naţional Brukenthal.
Margitay Gábor a urmat profesia de arhitect și inginer, finalizându-şi studiile la Universitatea din Pesta în 1833. În 1841 a fost angajat ca arhitect la biroul regal de arhitectură din Oradea. A fost transferat de aici la Arad într-o calitate similară. În 1848 a intrat în slujba guvernului maghiar și a prestat servicii utile mai ales în jurul Aradului. La Oradea a fost repartizat la cadastru temporar până în 1855. La 23 martie 1856 a demisionat din funcție și a lucrat ca inginer la mai multe moșii. În 1870 a fost angajat ca inginer timp de șase ani la amenajarea și construirea institutului balnear Borsec. Mai târziu, a devenit inginer arhitect boieresc în Aleşd. A decedat în 21 septembrie 1889, la Târgu Mureș.
Trimite articolul
XInteresant ar fi o explicatie a cladirilor marcate in contrast cu o harta actuala suprapusa peste cea veche.