La eveniment au participat doctori, avocați și, bineînțeles, studenți, dar și cei interesați de cele mai importante aspecte ale malpraxisului medical ȋn Romȃnia atât din punct de vedere juridic, cât și medical.
La conferință au participat ca invitați: Răzvan Doseanu, avocat al Societății Profesionale de Avocați Doseanu&Asociații, Carmen Pantiș, Președintele Colegiului Medicilor, Loredana Corchiș, Moderator TV, Gabriel Mihalache, medic legist, Attila Cseke, Ministru al Sănătății în perioada dec. 2009-aug. 2011 și doamna Cerasela Nergheș, brokeri în asigurări.
Dr. Mihalache Gabriel le-a explicat că celor prezenți că malpraxisul există în mai multe domenii de activitate, nu doar în cel medical și că, în România, legea sănătății e proastă în ceea ce privește soluționarea cazurilor de malpraxis care ar trebui să se rezolve „pe cale extrajudiciară, nu să ajungă în instanţe”.
„Malpraxisul nu este doar în domeniul medical, acesta fiind prezentă în orice alte domenii de activitate, chiar și în juridic. Legea malpraxisul este însă neaplicabilă în România pentru că se presupune că orice medic ar trebui să aibă o asigurare pentru orice situație pe care o întâmpină, acest lucru nefiind adevărat”, a atras atenția Mihalache.
A greși e omenește
Pregătit cu statistici de comparare a cazurilor de malpraxis, fostul ministru al Sănătății, Cseke Attila, a arătat că stăm mult mai bine față de Germania, care înregistrează și peste 12.000 de plângeri de malpraxis pe an, ba chiar că nemții ar trebui să vină să învețe de la România care are cu mult mai puține. De asemenea, acesta a pus mare accent pe relația de încredere dintre medic-pacient, deoarece „medicul nu ar trebui să fie dușmanul pacientului”.
„Cine nu greșeste ori nu a greșit nimic în ultima săptămână”, i-a chestionat Cseke Attila pe cei din sală, susținând totodată că „a greși este un lucru uman” și că unica diferență cu cei din occident e că, în alte țări, răspunderea pentru malpraxis chiar funcționează.
Nu se lasă la statistici
Carmen Pantiș, președintele Colegiului Medicilor Bihor, a prezentat evoluţia reclamaţiilor de malpraxis din anul 2007 până-n prezent cu prezentarea sancţiunile pe care le poate stabili Colegiul Medicilor:
„Răspunderea civilă a medicului se caracterizează prin orice faptă care implică răspundere civilă. Se ține cont și de faptul că, deși prin importanța și volumul cunoștintelor sale, prin rolul său social de vindecător și salvator este un reprezentant al elitelor sociale din toate timpurile și din toate locurile, medicul în România este mai mult ca oricând supus schimăbării și stresului”.
„Malpraxisul este o culpă”
Răzvan Doseanu acuză lipsa unui sistem de asigurări bine pus la punct care să împiedice ajungerea la procesele penale. Avocatul a mai explicat și faptul că ȋn cazul unei acuzații de malpraxis, culpa medicală trebuie dovedită și recunoscută: „Este un deserviciu care li se face medicilor că nu se recunosc cazurile de malpraxis. Sancţionarea cazurilor de malpraxis ar duce şi la o prevenţie. Doar cazurile grave ar trebui să ajungă în instanţele penale, celelalte cazuri trebuie să meargă pe civil fără plată de timbru și pe termen cât mai scurt”.
Evenimentul a avut ca scop reunirea profesioniștilor atât din domeniul dreptului, cât și din domeniul medical, pentru a dezbate o problemă pe cât de actuală, pe atât de controversată: malpraxisul medical. Ideea acestei conferințe constă în evidențierea factorilor care favorizează producerea malpraxisului, analizarea corectă a unui astfel de caz pentru un medic și nu în ultimul rând, soluțiile juridice care se impun într-un astfel de caz.
Trimite articolul
XSepticemia dobandita in spital in urma drenarii unui rinichi,pacient decedat bineinteles..este malpraxis ?