Oradea. Cazul elevilor de la Ştei, eliminaţi din examenul de bacalaureat pe motiv că ar fi copiat, va fi cunoscut şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. După cei trei intre elevii care au acţionat în instanţă Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor – Comisia Judeţeană de Bacalaureat Bihor au pierdut procesul, avocatul Arpad Kolozsi spune că tinerilor le-a mai rămas o singură cale: să facă plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
„Soluţia este ca un bumerang. Este adevărat că am avut, parcă, o presimţire, săptămâna trecută, când am dezbătut prima şi a doua oară cauzele aflate atunci pe rol, în recurs, la Curtea de Apel Oradea. Nu pentru că am eu o premoniţie deosebită faţă de astfel de evenimente, ci pentru că, din comportamentul judecătorilor (datorită faptului că au amânat pronunţarea, precum şi din anumite întrebări sau răspunsuri puse cu o tentă ironică), am dedus că soluţia va fi cea de admitere a recursului declarat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor”, a declarat avocatul Kolozsi.
Presiuni politice
Acesta consideră că liceenilor li s-a făcut o mare nedreptate şi consideră însăşi hotărârile, ilegale, fiind influenţate politic.
„Am curajul să afirm că judecătorii s-au pronunţat sub presiunea pe care politicul a exercitat-o. Ministrul Sorin Câmpeanu, imediat după aceste evenimente, şi pe parcurs, a declarat că hotărârea celor de la Inspectorat este justă – deci este corectă eliminarea elevilor, că el doreşte stârpirea din învăţământ a oricăror fraude. Bine că nu le pune la nivelul plagiatelor pe care le cunoaşte şi el.
La fel, Ecaterina Andronescu, care poate fi acuzată de multe – şi este acuzată de către organele de urmărire penală, a venit la Oradea şi a luat «atitudine» condamnându-i pe elevi, înainte ca instanţele să se pronunţe. Totodată, fostul inspector şef – Avram Nicolae, împreună cu Kery Hajnal, unul de la PSD, celălalt de la UDMR, au ieşit public în ideea de a influenţa instanţele de judecată, afirmând sus şi tare că elevii sunt vinovaţi. Se pare că aceste luări de poziţii, care nu sunt fireşti, dar care au un pronunţat caracter politic, au influenţat şi instanţele de judecată”, este de părere avocatul Arpad Kolozsi.
Acesta crede că hotărârile iniţiale, emise de Tribunalul Bihor, nu au depăşit cu nimic cadrul legal şi că judecătorii au ţinut seama de situaţia ireversibilă la care ajung aceşti elevi în cazul în care nu vor câştiga procesele de fond.
„Nu ai cum să explici unor tineri că, dacă câştigă procesul, au pierdut doi ani din viaţă. Doi ani în care nu pot frecventa cursurile unei instituţii de învăţământ superior dacă instanţele de judecată, cunoscând aceste împrejurări, nu le-au dat, pe riscul copiilor, posibilitatea să beneficieze de suspendarea actelor emise de către Inspectoratul Şcolar. Spun că aceste hotărâri sunt grave. Mă gândesc pasul următor, pentru că procesul de bază merge în continuare, vor fi acela de a ne adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, să reclamăm statul român pentru că puterea judecătorească nu dă nicio şansă oamenilor de rând în situaţii de acest fel, dând întâietate puterii de stat în detrimentul cetăţeanului”, a mai adăugat Kolozsi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!